povestea l ui Dumnezeu film Netflix

Povestea lui Dumnezeu – recenzie serial documentar Netflix

Povestea lui Dumnezeu (recenzie serial documentar)

Unul dintre posturile de televiziune specializate în reportaje (de istorie, științe, inginerie și tehnologie etc. – este vorba de National Geographic) a prezentat în ultimul an serialul Povestea lui Dumnezeu cu Morgan Freeman, dar din motive obiective, legate de orele de difuzare, nu am putut urmări decât puține episoade.

Foarte bucuros am fost când am descoperit întregul serial pe Netflix, deoarece acum l-am putut vedea tot de la un capăt la altul. Morgan Freeman este unul dintre actorii mei preferați și fără vreo legătură cu faptul că îmi place mie, în mod absolut obiectiv, este unul dintre cei mai mari actori ai planetei la ora actuală.

povestea l ui Dumnezeu film Netflix

Cine nu a văzut încă Închisoarea îngerilor, în care joacă și Morgan Freeman într-unul din rolurile principale, trebuie neapărat să-și programeze să vadă și acest film, considerat de critici unul dintre cele mai bune din toate timpurile.

Revenind la Povestea lui Dumnezeu, serial în care Morgan Freeman este povestitorul (dar ce povestitor!), aceasta este o producție vastă în care se discută, episod de episod, unele dintre temele cele mai importante prezente în toate religiile lumii. Nu vom înșira toate temele dezbătute, discutate, disecate, ci vom spune că acestea sunt de natură să vă capteze complet atenția pe durata celor cam 50 de minute, cât ține un episod.

Cine este absolut deschis la minte și are răbdarea să-l urmărească, serialul va fi o adevărată încântare intelectuală. Pentru cei pătimași în a susține un singur punct de vedere (al religiei lor desigur, care se știe de când lumea, e unica, singura și cea mai „adevărată”), urmărirea serialului nu este recomandată.

Iată deci un prim punct de vedere despre serial: acesta este imparțial, prezintă foarte multe fapte, detalii, puncte de vedere, dar nu este partinic. Nu susține că una dintre religii este „cea mai tare”. În fond, din punctul de vedere al fiecărui locuitor al planetei, religia lui proprie, în care a crescut de mic cu familia sa, sau la care a aderat, este cea care i se potrivește cel mai bine.

Un al doilea aspect legat de serial, este că urmărindu-l vom afla foarte multe lucruri interesante despre cum trăiesc oamenii din diferite colțuri ale lumii și nu numai din punct de vedere al trăirilor religioase. Morgan Freeman, împreună cu realizatorii serialului, a fost în toate acele locuri pe care le prezintă.

Vom călători și noi astfel în Europa, în Asia (cu precădere în India), în toată America (de Nord, Centrală și de Sud) în Australia și desigur în Africa. Vom afla că ideile religioase au existat dintotdeauna în societatea omenească, din cele mai vechi timpuri și până în prezent și vom descoperi culturi fascinante.

Un alt aspect pe care l-am remarcat în serial este acela că se apleacă și peste câteva religii, secte, grupuri de oameni care au acum puțini membri, dar care au o istorie interesantă, care au adus anumite idei valoroase din punct de vedere nu neapărat religios ci și cultural.

De exemplu, urmașii de azi ai amerindienilor păstrează încă o moștenirea fabuloasă din vremurile când oamenii căutau să trăiască într-o perfectă armonie cu natura. Omul modern redescoperă acum un adevăr știut de mii de ani, acela că nu poți trăi (bine) cu natura decât în armonie.

În fine, pe lângă multe altele, un alt aspect pe care vreau să vi-l prezint despre serial, este acela că are puterea să te facă să îți pui singur întrebări profunde, existențiale, indiferent de orientarea ta religioasă, de confesiunea ta. Poți descoperi că toate religiile lumii au de fapt foarte multe puncte comune și că în fond acestea trebuie să-i apropie pe oameni, nu să-i dezbine.

Poți descoperi uimit, dacă nu știai deja, că binele și răul, dreptatea, adevărul, armonia dintre oameni, sunt văzute cam la fel, indiferent de religie, fie ea una cu miliarde de adepți sau una cu doar câteva sute rămași.

Iar despre povestitor, Morgan Freeman, ce să vă mai spun? Un om excepțional, plecat de jos, care a reușit să-și construiască o carieră fabuloasă, un om serios și profesionist desăvârșit în tot ceea ce a făcut. Pe lângă multele premii obținute de-a lungul carierei, are și un Oscar pentru un serial documentar!

Este vorba despre Marșul pinguinilor (2005). De fapt Morgan Freeman a fost narator în multe documentare, tocmai pentru calitatea vocii și a prezenței sale. Iar în comedia Bruce Almighty (2003 – tradus la noi Dumnezeu pentru o zi), Morgan Freeman joacă chiar rolul lui… Dumnezeu…

În concluzie Povestea lui Dumnezeu este un serial care merită văzut cu mintea și cu inima deschise!

2 comentarii publicate

  1. Frumoasă recenzie. Îl admir și eu pe Morgan Freeman, am început să văd și eu serialul și îmi place cum povestește totul și cum arată diferite perspective. Abia aștept să văd și continuarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.