Imagine preluata - Euro Fratello

De ce este important să dai dovadă de profesionalism, corectitudine şi respect faţă de clienţi?

Zilele acestea am asistat la mai multe discuţii în mediul online care m-au pus pe gânduri. Sunt mulţi oameni care încearcă profite de alţii dânduse ceea ce nu sunt. Sunt şi oameni cu bune intenţii care fac greşeli din varii motive. De la imaturitate şi dorinţa de a ieşi în evidenţă până la lipsa capacităţii de a privi o situaţie per ansamblu. La ce se ajunge? La faptul ceilalţi nu se simt respectaţi, consideră a lipsit acea doza de profesionalism şi corectitudine în relaţia cu persoana respectivă. De aici porneşte şi ideea acestui articol. Ce trebuie faci pentru a le arăta celorlalţi eşti profesionist, corect şi apt se bazeze pe tine? Arătându-le îi respecţi! Cum? Prin fapte, nu doar prin vorbe!

1.Comunicarea este esenţială

Când doreşti discuţi cu cineva, îl abordezi pentru a rezolva o anumită situaţie ori pentru a îi propune un parteneriat de orice tip, este important comunici corect. Din punctul meu de vedere, este esenţial discutaţi deschis, puneţi pe tapet orice detaliu important. Omul respectiv este un potenţial partener şi este important simtă îi transmiteţi tot ce ştiţi, îl puneţi în temă şi îl ajutaţi ia decizia potrivită pentru el. Parteneriat înseamnă nu doar un contract scris, ci şi unul verbal, o înţelegere de susţinere reciprocă între părţi.

2. Informaţia este cheia

Dacă potenţialul partener consideră îi ascundeţi informaţii, nu furnizaţi tot ce este necesar pentru a lua o decizie, aţi pierdut din start acel contract/acea înţelegere verbală. Asiguraţi puneţi la dispoziţia potenţialului partener/client orice informaţie necesară. Dacă nu posedaţi acea informaţie, este mai bine spuneţi acest lucru şi nu faceţi afirmaţii gratuite doar pentru a asigura aţi bifat un client pe lista voastră. Oamenii nu doar posedă intuiţia necesară ca îşi dea seama când nu li se spune totul, ci sunt atenţi observatori ai detaliilor care fac diferenţa între minciună şi adevăr.

3. Detaliile fac diferenţa

Indiferent aveţi o afacere pe net ori un magazin fizic, este important gândiţi detaliile fac diferenţa. De la modul în care furnizaţi informaţiile, inclusiv datele de contact de genul adresă de mail, site web, număr de telefon, până la disponibilitatea de a răspunde la orice întrebări, în orice moment. Este important fiţi relaxaţi şi să răspundeţi sincer chiar şi când nu cunoaşteţi răspunsul. Mi se pare esenţial recunoaşteţi când nu cunoaşteţi ceva decât insistaţi aveţi dreptate şi furnizaţi informaţii eronate, chiar şi fără voia voastră. Uneori dorinţa de a rezolva rapid o situaţie duce la greşeli fatale care pot sigila soarta ca exprim destul de tranşant.

Spre exemplu, o firmă de transport intern sau internaţional precum Euro Fratello care oferă informaţiile necesare potenţialilor clienţi va face mai multă impresie decât competitorii lor. Ştiţi de ce? Pentru oferă detalii esenţiale precum ora, ziua, locul de plecare şi datele de contact ale agenţilor lor indiferent vorbim despre cei din România ori cei din străinătate. Da, detaliile fac diferenţa!

4. Imaginea prezentată contează

De câte ori nu aţi observat o reclamă care v-a atras atenţia atât de mult încât aţi dorit aflaţi mai multe despre produsul ori serviciu oferit? La fel se întâmplă şi cu imaginea de profesionist pe care ţi-o creezi în mediul de afaceri. Contează mult fii recunoscut drept un om/ o firmă cu imagine impecabilă. De la imaginea aleasă per se până la imaginea formată prin informaţiile furnizate, prin atitudine, prin abordarea discuţiilor cu potenţialii clienţi/parteneri.

Imagine preluata - Euro Fratello

5. Respectul faţă de clienţi

Dacă sunt întrunite toate condiţiile de mai sus, clientul se simte respectat şi te va recomanda mai departe. Astfel se creează o reclamă neplătită, dar meritată prin modul în care aţi tratat fiecare client ori potenţial partener de afaceri. Informaţiile, detaliile, comunicarea, sinceritatea duc la creearea imaginii respectaţi partenerii de discuţii. Iar aceste lucruri fac diferenţa! Nu credeţi?

Intrebare de final

Voi cum procedaţi dacă întâlniţi oameni care ascund lucruri, care nu răspund la întrebări ori sunt agresivi verbal când îi incomodaţi? Îi mai respectaţi? Mai lucraţi cu ei? Eu NU!

Eu prefer discut cu persoane sincere chiar şi atunci când nu cunosc răspunsul la întrebările mele. Prefer profesioniştii care îşi asumă afirmaţiile făcute, care tratează cu respect pe fiecare om care îi abordează.

 

 

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

17 comentarii publicate

  1. depinde si de atitudinea angajatilor respectivei firme, Daca vine si isi cer scuze pentru anumite nereguli si dau semne ca le pasa de tine si a fost o greseala, le mai dau o sansa. Altfel nu,

  2. Este foarte importanta seriozitatea si corectitudinea ambalate cu mult respect ca asta lipseste din ce in ce mai mult.

  3. nici mie nu-mi plac persoanele cu care nu pot stabili o relatie din primele clipe. daca tu esti in garda si te comporti agresiv, sa nu te astepti ca eu sa ma comport frumos. in general, asta e defectul meu – spun oamenilor direct daca ma deranjeaza ceva. si de obicei asta duce ba la ruperea relatiilor, ba la intarirea lor. in ceea ce priveste o relatie de afaceri, mai ales, ruperea e inevitabila. dar nu agreez oamenii care nu-mi spun totul la fel de sincer ca mine

  4. este nevoie de respect in tot ce facem , mai ales in lucru cu publicul, asa castigi respectul, prin munca asidua si asa alegem cea mai buna firma pentru noi!

  5. Dupa ce te lovesti o data de neseriozitatea oamenilor, inveti sa te feresti de fiecare data. Exista o piata atat de variata incat poti alege mereu concurenta.

  6. Cateodata nu ai de ales si ma refer aici strict la firmele de transport. Daca esti singura firma din oras care are curse spre o anumita destinatie, esti nevoit sa mergi cu ea. Si are multe lipsuri, de la lipsa de informatii la lipsa totala de respect pentru clienti, dar cand ai nevoie de ei si au practic monopol, te duci! Daca as avea alte variante, atunci nu m-as mai duce cu ei in veci!

  7. Sunt de acord cu toti „pasii” enumerati aici.. si nici eu nu as colabora cu cineva care ascunde lucruri si nu imi raspunde la intrebari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.