Educație tehnologică
Imagini arhivă personală

Proiect la educație tehnologică – clasa a V-a

Anul acesta Daria are o materie nouă numită Educație tehnologică. Sincer habar nu aveam ce vor lucra, ce vor face până când a venit acasă povestind despre pateuri,caș, salată de fructe. Așa am aflat că la această materie învață despre meserii.

Nu aș fi scris despre banala salată de fructe pregătită pe echipe la ora respectivă, dacă nu aș fi asistat la niște discuții interesante în curte școlii (jur că acele discuții devin o sursă bună de amuzament de la o vreme și încep să regret că în alți ani am stat deoparte!). Acele discuții au fost confirmate de ceea ce mi-a povestit Daria că s-a întâmplat la ora respectivă.

Să vedem…la 10-12 ani, sunt copii care nu știu să folosească un cuțit. Nu știu să taie un fruct. Nu mai zic nimic de aranjarea într-un castron ori pahar pentru degustarea produsului finit.

Educație tehnologică – utilă sau ba?

Câteva bunici se lamentau în curtea școlii că nepoții lor (de vârste variate, dar cert e că erau la gimnaziu și liceu) le așteptau pe ele să le așeze mâncarea pe farfurie, să le pună apă în pahare etc. O dată cu introducerea acestei materii numită educație tehnologică, familiile au constatat că proprii copii nu știu nici teoretic cum se prepară o mâncare darmite practic.

Dacă înainte de a auzi acele discuții aș fi zis că educația tehnologică nu ar trebui introdusă în școli, că e doar o modalitate de a se crea joburi etc., acum sunt convinsă că are utilitatea ei. Din ce povestea Daria, au fost mulți copii care nu au știut să folosească cuțitele de plastic (nu au avut voie cu tacâmuri reale) și s-au tăiat. Bine, nu mai spun faptul că au adus gutui care sunt greu de tăiat și cu un cuțit obișnuit darmite cu unul de plastic.

Primul proiect la educație tehnologică

Cu o săptămână în urmă li s-a dat o listă cu ceea ce trebuiau să ducă la școală: fructe, față de masă, șorț, bonetă, boluri și pahare de plastic, tacâmuri de plastic, frișcă. Daria a dus în plus un capac de lemn pentru a tăia fructele, un bol mare pentru a le amesteca, șervețele umede și uscate, umbreluțe de decor.

Teoretic erau 4 copii la o echipă. Practic, doar o parte din copii au adus obiectele de pe listă, iar echipele s-au schimbat cu 5 minute înainte de începutul orei. Au rămas 3 copii pe afară, iar profesoara i-a numit degustători oficiali – ei au trecut pe la fiecare echipă în parte ca să guste din preparatele realizate de colegii lor.

Daria a ales să ducă banane, mandarine și zmeură. O altă colegă de echipă a dus mere. Au combinat totul și au folosit tubul de frișcă pentru a orna atât bolurile de salată pentru membrii echipei, cât și paharele de plastic destinate degustătorilor.

Mai jos veți putea observa două imagini pe care mi le-a trimis Daria.

Educație tehnologică
Imagini arhivă personală

Concluzii

Dacă eu am tot spus că e bine să pui copiii să mai facă câte ceva ori să îi lași să vină la tine când vor să ajute, mulți au zis că sunt împotriva curentului de parenting care susține că trebuie lăsași copiii să se dea cu fundul de pământ să facă ce vor în ritmul lor natural.

Cei care ne urmăresc de pe vremea celuilalt blog știu deja că ambii copii se implică în activități casnice, în limita timpului și disponibilității lor. Nu am făcut niciodată diferențiere între ei. Andrei știe să dea cu aspiratorul, să pornească /să oprească mașina de spălat, să prepare diverse feluri de mâncare singur ori asistat (pasca de Paște este pregătită de el de obicei, ca exemplu). Daria știe tot ce știe și Andrei, în plus ea se descurcă chiar mai bine decât mine la prepararea sarmalelor (are o răbdare de fier). Pune rufe la uscat și le strânge. În afară de călcatul rufelor, amândoi știu să facă aproape tot ce se poate face. Nu mi se par chestii complicate, nu îi las momentan să umble singuri la cuptor (spre exemplu). Dar mi se pare important să facă diverse lucruri, să nu fie dependenți de adulți.

De ce se mai plâng alți adulți că nu vor/nu se descurcă copiii să facă ceva dacă sunt mereu cocoloșiți? Ce semeni, aia culegi!

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

6 comentarii publicate

  1. Daca tii copii aproape si incet, incet ii lasi sa faca singuri unele lucruri prin casa si prin bucatarie vor invata sa se descurce singuri cand parintii nu sunt langa ei.

  2. educatie tehnologica… noi ii ziceam atelier. Intr-o vreme am avut o profa misto care ne-a invatat sa coasem, sa crosetam … apoi a venit o babornita care nu avea chef de nimic si venea si citea reviste in timp ce ne supraveghea. Cine ne lasa sa ne facem temele la alte materii.

    • Da, ai dreptate. Atelier se numea si la noi. Am invatat sa cos, sa crosetez si sa lucrez pe etamina. Apoi s-a desfiintat materia respectiva si nu am apucat sa invat cum se croiesc haine.

  3. Hehe… ce de amintiri mi-ai trezit!
    Eu am avut materia asta în clasa a VIII-a. Şi nu, nu a fost acu’ un an, a trecut muuult de atunci. 😀
    Aveam manual dar cine a ţinut cont de el? Ştiu că învăţam şi de nişte piese, utilaje sau aşa ceva, nimic nu mai reţin. Ştii ce reţin? Că aveam materia asta vinerea, de la 6 la 7 seara. Şi că uneori profa, neavând chef de oră şi văzând cât de obosiţi eram, făcea cu noi din astea. Salata de fructe făcută atunci nu o voi uita niciodată. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.