Ce este pudra de matcha și ce ar trebui să știi despre ea
De când a devenit și țara noastră o economie integrată în sistemul economic mondial și comerțul s-a dezvoltat, au apărut și pe la noi toate bunătățile pământului, multe dintre ele necunoscute românilor acum ceva ani. Tot felul de condimente, fructe exotice și produse tradiționale prin alte țări sunt acum accesibile și românilor așa cum este și pudra de matcha despre care o să vă povestesc azi câteva lucruri.
Deși suna exotic, matcha nu este însă ceva nemaivăzut, ceva ce românilor le-ar fi putut fi un mare mister, pentru că matcha nu este altceva decât pudră de ceai verde. Adică frunzele de ceai se usucă și se macină fin, prin măcinarea acestora obținându-se ceva asemănător cu pudra de cafea (adică rezultatul măcinării boabelor de cafea prăjite), din care se prepară în zeci de feluri posibile cafeaua.
Că tot veni vorba despre cafea și despre ceai, poate că nu știai dar nu cafeaua este pe primul loc în topul celor mai consumate băuturi (exceptând apa desigur) de pe Terra, ci ceaiul. Explicația e simplă: populația Asiei este uriașă, ori acolo se consumă cu precădere ceaiul. Cafeaua are întâietatea însă în Europa și America de Nord.
Ce este pudra de matcha
Din această pudră de ceai verde, din matcha adică, se poate obține una dintre cele mai sănătoase băuturi care se pot consuma. Matcha este practic ceai verde, cu deosebirea că la prepararea băuturii, substanțele din frunzele de ceai măcinate fin vor fi mult mai bine extrase de către apa fierbinte și de aceea dacă vrei să obții ceai de aceeași concentrație cu cel obținut din frunze, va trebui să folosești o cantitate mai mică de pudră. Mult mai convenabil, mai comod și mai ușor de folosit.
Există multe variante de matcha și este de la sine înțeles că dacă arbustul de ceai de la care se recoltează frunzele a fost cultivat fără substanțe chimice pentru tratament și fertilizare, se obțin frunze de ceai certificate bio, vom avea matcha bio, varietatea cea mai bună, dar și cea mai scumpă. Există matcha de diferite calități și de diferite culori, în funcție de mai mulți factori.
Cumpărătorii cunoscători știu ce caută, dar pentru noi, cei începători în ale consumului de matcha, este bine de știu că în primul rând trebuie să citim foarte bine eticheta, fie în magazinul cu produse naturiste, fie atunci când alegem să cumpărăm online.
Cum cumpărăm pudră de matcha
Dacă dorim să folosim matcha pentru a prepara o băutură deosebită, vom alege o matcha de calitate superioară, destinată special acestui scop și care este făcută din frunze tinere, de la care s-au îndepărtat părțile lemnoase. În acest caz vorbim despre matcha de ”grad ceremonial”, o varietate de matcha superioară pe care o poți comanda de aici și care exact tipul de matcha potrivit pentru a fi transformat într-o băutură cu proprietăți curative.
Dacă dorim să folosim matcha ca și colorant natural în unele preparate de patiserie, atunci există pulbere preparată pentru așa ceva, mai ieftină, deoarece s-au folosit și frunze mai „bătrâne”, mai mature adică, fără a se îndepărta părțile mai grosiere. În acest caz este vorba despre matcha de ”grad alimentar” (nu putem să-i spunem inferioară, pentru că oricum este foarte bună, dar mai ieftină, pentru copturi de exemplu).
Ca și cumpărător ar mai trebui să te intereseze și originea pudrei matcha, deoarece matcha care provine din țări sau zone renumite pentru ceaiul pe care-l produc, va fi cu siguranță una mai bună. De exemplu, Matcha care provine din China conține mult plumb despre care știm că nu este sănătos să fie consumat. Este mult mai bine să alegi o matcha de origine din Japonia pentru că e mult mai ”curată”. Chiar și istoria și tradiția firmei producătoare poate face diferența pentru că experiența și calitatea sunt mereu îngemănate.
De asemenea nu te lăsa influențat nici de preț. Există matcha mai iefină dar care este de o callitate inferioară și fără nutrienți. Mai bine dai un ban în plus și beneficiezi și de proprietățile acesteia, nu? Plus că există și o diferență de gust între o matcha ieftină și una mai scumpă. Prima îți va lăsa un gust amar în gură și cu siguranță te va face să nu îți mai dorești să consumi matcha. Încearcă să folosești o matcha superioară, una de grad ceremonial și vei vedea diferența!
Tu ai consumat până acum pudră de matcha? De care și mai ales cum ți s-a părut?
Lasă un răspuns