Putere versus Forță – David R. Hawkins (recenzie)
subtitlu: Determinanții ascunși ai comportamentului uman
Putere versus forță este a doua carte semnată David R. Hawkins pe care o citesc. Prima a fost Letting go. Calea renunțării, despre care am auzit foarte mult vorbindu-se. Nu doar despre carte cât și despre metoda pusă la punct de acesta pentru vindecarea sufletească.
Ei bine, scriam în acea recenzie că Hawkins a scris și publicat un număr de 12 cărți dintre care, cea mai cunoscută este ”Putere versus Forță” publicată în anul 1995, la vârsta de 68 de ani. Aceasta a fost tradusă în 25 de limbi și vândută în mai mult de 1 milion de exemplare. În ea este prezentat pentru prima dată conceptul de ”hartă a stărilor de conștiință” care poate fi regăsit și în Letting go, aceasta fiind și ultima lui carte publicată.
Atunci când mi-am comandat de la Libris această ultimă carte scrisă de el nu știam că este ultima dintre-o serie, să zicem așa. Eram curioasă mai mult de metoda acestuia. Doar că, odată satisfăcută curiozitatea și fiind atrasă atât de informațiile pe care acesta le furnizează cât și de conceptul pe care acesta îl promovează, mi-am comandat acum și Putere versus Forță.
Cartea este împățită în 3 mari părți, acestea, fiind, la rândul lor împărțite în capitole iar la final vei găsi și câteva anexe și un glosar. Prima parte ne oferă ”instrumentele de lucru” ca să zicem așa pe care să le luăm cu noi pe drumul înțelegerii conștiinței. Partea a doua este despre putere în toate formele ei, de la puterea în politică și până la puterea în artă sau sănătate. Ultima parte este dedicată ”bazei de date a conștiinței” și se dezbat subiecte precum evoluția conștiinței, studiul conștiinței pure, lupta spirituală etc.
Cartea este foarte densă în informații argumentate științific așa că nu am cum vă dau prea multe detalii.
În Putere versus Forță, Hakwins ne argumentează modul în care a reușit să creeze faimoasa ”Scală a Conștiinței”, un concept atât de mult folosit în dezvoltarea spirituală și de care probabil să și tu ai auzi dacă ai ajuns să citești aceasta recenzie.
La baza formării acestui instrument de neprețuit, scala conștiinței sau harta conștiinței cum i se mai spune, stă testul muscular din kinesiologie în baza căruia Hawkins a făcut calibrările necesare pentru alcătuirea acesteia. Chiar ne și spune în capitolul introductiv că ”volumul de față este rezultatul a douăzeci de ani de cercetări intensive ce au implicat milioane de calibrări.
Kinesiologia se ocupă cu studiul mușchilor și a mișcărilor acestora iar în anul 1970 doctorul John Diamond a perfecționat această specialitate într-o nouă disciplină numită Kinesiologie Comportamentală care ne aratî cî tonusul mușchilor indicatori sepoate întări, respectiv slăbi, în prezența unor stimuli intelectuali sau emoționali negativi sau pozitivi, așa cum se întâmplă și în cazul stimulilor fizici.
Pornind de la aceste descoperiri, Hawkins face o muncă laborioasă și alcătuiește harta conștiinței care, așa cum îi spune și numele, reprezintă o unealtă practică de lucru pentru înțelegerea ierarhiei câmpurilor energetice ale conștiinței. Așa cum se poate vedea și din poza de mai jos, nivelel calibrate se corelează cu anumite procese ale conștiinței cum ar fi emoții, percepții sau atitudini, perspective asupra vieții spirituale.
Și, cum se apropie Crăciunul acum, când scriu această recenzie, am să las și un citat din carte, care face referire la aceasta perioadă magică și din care poți învăța multe.
Povestea lui Dickens O colindă de Crăciun, e povestea vieților noastre. Cu toții suntem Scrooge. Cu toții suntem Tiny Tim. Toți suntem atât egoiști cât și imperfecți. Toți suntem victime, ca Bob Cratchit, dar în același timp suntem indignați și moraliști ca domnișoara Cratchit care refuza să ciocnească un pahar cu Scrooge.
Fantoma Crăciunurilor trecute ne cheamă pe toți să facem alegerile ce vor înălța atât propriile noastre existențe cât și pe ale celorlalți. (dacă vom calibra nivelul de energie al Crăciunului, va deveni evident că puterea se află în cadrul inimii omului).
Toate întrebările duc la același răspuns ultim. Descoperirea că nimic nu e ascuns și că adevărul e revelat peste tot constituie cheia iluminării, atât în ceea ce privește cele mai simple chestiuni practice, cât și destinul umanității”
Musai să trec și eu cărțile astea în wishlist! Este un subiect de interes pentru mine.
Ma bucur ca iti plac!