puterea prezentului

Puterea prezentului – Eckhart Tolle (recenzie)

Puterea prezentului. Ghid de dezvoltare sprirituală.
Autor Eckhart Tolle, editura Curtea Veche, 2013

”Puterea prezentului”, scrisă de Eckhart Tolle este una dintre cărțile de spiritualitate despre care s-a vorbit și se vorbește mult. A fost și este recomandată de foarte multă lume pentru învățăturile cuprinse în ea așa că mi-am comandat-o și eu de pe Libris.

Dacă ar fi să o descriu pe scurt aș putea spune că este o carte de spiritualitate care se concentrează asupra importanței trăirii în prezent și a concentrării atenției asupra momentului prezent. Filozofia cărții pledează pentru debarasarea de corpul-durere și ne vorbește despre forța distructivă pe care mintea și egoul o au asupra corpului. Autorul explică în cartea sa că majoritatea oamenilor trăiesc în trecut sau în viitor, ceea ce duce la suferință și nefericire.

puterea prezentului

În același timp argumentează și susține că trăirea conștientă a prezentului poate să ne conducă la o conștiință mai profundă și la împlinire spirituală. Unul dintre punctele forte ale acestei cărți este abordarea clară și accesibilă a subiectului. Autorul explică concepte complexe spirituale într-un mod ușor de înțeles și utilizează exemple din viața de zi cu zi pentru a face asta. De asemenea, cartea include și multe exerciții practice și tehnici de meditatie care ne pot ajuta sa ne concentram mai bine pe momentul prezent.

Alte aspecte pozitive ale cărții sunt faptul ca oferă și o perspectivă asupra problemei suferinței umane și cum putem să o atenuăm prin conectarea cu prezentul și prin dezvoltarea conștiinței. Ideile din carte sunt exprimate într-un mod elegant și profund, ceea ce face cartea o lectură ușoară din acest punct de vedere. Conceptele din carte pot fi, însă, mai greu de acceptat sau înțeles dacă mintea ta nu este deschisă.

Pentru multe persoane această carte poate reprezenta momentul trezirii, al înțelegerii că nu suntem doar un corp care moare și nici mintea cu care de multe ori de identificăm. Aceasta este, în același timp, și un ghid util pentru cei care caută să se conecteze mai profund cu sinele lor autentic și nu știu cum să facă asta. Modalitatea propusă de autor este una simplă: trăirea în prezent.

„Puterea prezentului” este o carte excelentă pentru cei care caută să înțeleagă importanța trăirii în prezent și să-și dezvolte o conștiință mai profundă și o împlinire spirituală. Ea poate ajuta la eliberarea de suferința mentală și emoțională, la atingerea unui sentiment de pace și armonie interioară și poate oferi un ghid pentru o viață mai împlinită. În același timp poate fi un instrument valoros pentru cei care doresc sa-și dezvolte cunoștințele spirituale și sa-și îmbunătățească calitatea vieții.

Mintea noastră nu este altceva, susține autorul, decât un instrument, o unealtă care există pentru a fi folosită cu un scop. Când sarcina acesteia este îndeplintă, ideal ar fi să fie lăsată deoparte. Doar că acest lucru este mai greu de făcut atunci când te identifici cu mintea ta. Ține însă cont de faptul că 80-80% din gândurile majorității oamenilor sunt repetitive, de multe ori negative și, în consecință dăunătoare.

Din cauza condiționării personale și culturale, noi ne-am format o anumită imagine mentală despre cine suntem și avem tendința aceasta de a ne identifica cu aceasta. Eckhart Tolle numește acestă identitate fantomatică, ”sinele fals” și acesta nu poate fi ținut în viață decât prin procesul gândirii permanente. Pentru acest sine nu există prezentul ci doar trecutul și viitorul.

Poate te întrebi cum vine asta? Sinele fals are acest rol de a menține viu trecutul pentru că, fără trecut cine am mai fi, nu? În viitor se proiectează constant pentru că acolo își caută eliberarea și împlinirea adică supraviețuirea. În fapt, singurul moment în care trăiești cu adevărat este cel prezent. Doar acesta reprezintă adevărul, viața.

Atunci când aparent mintea ta vede prezentul, aceasta o face din perspectiva trecutului, aduce trecutul în prezent și îl ”trăiește fals” prin identificarea cu cel care ai fost iar dacă se duce în viitor, mintea reduce prezentul la un mijloc pentru atingerea unui obiectiv, a unui scop pe care îl are. Cam așa funcționează mintea umană.

Cartea asta nu este una care să poată fi povestită. E necesar să o citești, să o trăiești. Personal am avut impresia că fiecare frază din carte are o valoare inestimabilă și e plină de învățăminte. O scurtă recenzie nu are cum să descrie conținutul cărții.

Recomandarea mea este să o citești dacă rezonez cu ideea de a afla mai multe despre tine, dacă ești deschis idee că nu suntem doar un corp, o minte ci mai mult de atât. Dacă ești la început de drum în ce privește spiritualitatea, această carte îți poate deschide o perspectivă care îți poate schimba total viața. În bine, evident.

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.