Răzbunarea ciorilor

Răzbunarea ciorilor (#2 Banda celor șase ciori) – Leigh Bardugo (recenzie)

Răzbunarea ciorilor (#2 Banda celor șase ciori) – Leigh Bardugo (recenzie)

Așa cum vă povesteam săptămâna trecută, după ce am terminat de citit Banda celor șase ciori (vezi aici recenzia) mi-am comandat de la Libmag, și am așteptat cu nerăbdare să primesc și partea a 2-a a acestei duologii scrică de Leigh Bardugo, adică Răzbunarea ciorilor.

Până să ajungă m-am apucat de citit altceva dar nu am avut puterea să aștept să termin acea carte, mai ales că citisem și foarte puțin din ea așa că m-am apucat de citit Răzbunarea ciorilor.Răzbunarea ciorilor

Ardeam de nerăbdare să aflu cum reușesc cei din banda ciorilor să o salveze pe Inej și mai ales să pună mâna pe recompensa promisă de Van Eck.

Când am văzut cât de multe pagini are, 677, mai exact, am zis că sigur o să-mi ia mult s-o citesc. Dar nu am putut s-o las din mână până nu am terminat-o. În 3 zile a fost gata iar când am dat și ultima filă am regetat că pe Goodreads există doar 5 stele pentru rating. Mi s-a părut genială.

De fapt cred că ar trebui cumva făcută evaluarea per total, nu separat, pe volume. Așa aș putea, acum, evalua seria Banca celor șase ciori cu maxim de steluțe. Am inclus-o printre seriile fantasy, young adult preferate și pe care le-aș recomanda oricând fără ezitare.

Despre ce este vorba în Răzbunarea ciorilor

Este foarte, foarte greu de vorbit despre firul narativ al poveștii din Răzbunarea ciorilor. Acțiunea este atât de compleză, răsturnările de situație sunt atât de dese încât, dacă m-aș apuca acum de povestit ce și cum ar însemna să rescriu între romanul. Și credeți-mă că nu am talentul lui Leigh Bardugo. Așa că va trebui neapărat să citiți cartea ca să aflați mai multe.

Dacă nu știți cine sunt personajele principale ale poveștii vă spun pe scurt că este vorba despre o banda de adolescenți formată din:

Kaz, numit și Mâini Murdare” care este seful bandei și priceput la hoții;

Inej, poreclită ”Fantoma”, o acrobată care devine, printr-un nefericit concurs de împrejurări, mâna dreaptă a lui Kazz;

Jesper, un împătimit al jocurilor de noroc dar și un trăgător de elită. Acesta este și Grisha, adică are puteri deosebite care stau de fapt la baza telentului lui de tragător de elită;

Nina, o altă Grisha, de data asta o Grisha Sfâșie Inimi (e capabilă să controleze funcționarea organelor celorlalți);

Mathias, un druskelle fjerdan, dușman declarat al celor ce au puteri Grisha dar care reușeste să treacă peste această ură îndrăgostindu-se de Nina;

Wylan, fiul proscris al lui Van Eck, talentat în ce privește crearea de explozibil.

Ce pot eu să vă spun, ca să vă fac curioși fără să dau spoilere (prea multe) este că cei din Banda Ciorilor reușesc s-o elibereze pe Inej din mâinile lui Van Eck, cel care le promisese o sumă frumoasă de bani pentru a aduce în Ketterdam un  om de știință care deținea formula fabricării unui drog puternic care potența puterile unui Grisha.

Doar că, știți cum se zice, planul de acasă nu se potrivește cu cel din târg”. Așa și în cazul lor. Nu totul a decurs conform planurilor făcute de Kaz. Așa că acesta a fost nevoit să-și arate talentul, abilitatea de a se adapta situațiilor neprevăzute și de a schimba planurile pentru a putea recupera în final banii.

Nu o singură dată au fost date peste cap planurile lui Kazz! Așa cum v-am spus, sunt foarte multe răsturnări de situație, acțiunea este palpitantă și plină de neprevăzut așa că vei fi nevoit să citești mai repede cartea, așa cum am făcut-o și eu.

Cum reușesc ei s-o elibere pe Inej? Ce secret află Wylan despre mama sa? Cum reușesc să recupereze banii promiși de Van Eck? Cum va evlua povestea de dragoste dintre Kaz și Inej dar și cea dintre Nina și Mathias vei afla, evident, doar citind cartea.

Părerea mea despre Răzbunarea ciorilor

Mi-a plăcut foarte, foarte mult ”Răzbunarea ciorilor” și i-am dat fără nicio problemă 5 stele pe Goodreads. Ba îi dădeam chiar 6 dacă ar fi fost posibil. Efectiv nu îmi venea s-o lăs din mână. Norocul meu a fost că am prins o duminică în care fiu-meu s-a jucat pe afară cu ceilalți copii și am avut cum s-o termin de citit. Atlfel aș fi fost nevoită să renunț la câteva ore de somn pentru a afla finalul.

Faptul că am terminat de citit aproape 700 de pagini în trei zile, în condițiile în care timpul nu îmi ajunge să fac câte am de făcut, cred că spune multe despre romanul lui Leigh Bardugo.

Mi-a plăcut mult de Kaz, de inteligența ți adaptabilitatea lui la diferitele situații în care a fost nevoit să se descurce, s-o ia de la capăt cu planurile de a recupera banii. Mi-a fost dragă și Inej cu acrobațiile ei dar și Nina și Mathias.

Răzbunarea ciorilor este un fantasy, young adult, care merită citit chiar dacă nu mai ești la vârsta adolescenței. Dacă îți plac cărțile cu multă acțiune și cu răsturnări de situații atunci va fi cu siguranță pe gustul tău.

2 comentarii publicate

  1. Foarte multe din cartile young adult sunt foarte potrivite pentru a fi citite la orice varsta, am remarcat si eu. Cam multe pagini in trei zile, nu ti se pare? Mai incet, te rog, sa te prind si eu din urma!

    • Ha,ha! De atunci am redus viteza, spre rusinea mea. Nu am mai avut timp mult la dispozitie dar,ce-i drept, nici nu am mai dat peste o carte atat de captivanta ca aceasta 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.