Recenzie: Arta Seducției de Robert Greene și Joost Elffers

Recenzie: Arta Seducției de Robert Greene și Joost Elffers

Când am primit cartea Arta Seducției de la Dorina (reprezentanta Editurii Teora), recunosc că am râs un pic. Nu mă gândeam că mi s-ar potrivit, dar am zis …hai…să vedem despre ce este vorba. De luni de zile tot zic că o citesc, că voi scrie despre carte, dar am tot amânat din n motive, inclusiv pentru că nu credeam că mi-ar fi pe plac. Ce nu mă așteptam eu, a fost să mă distrez citind-o.

Despre arta seducției și istoria ei

Când te gândești prima dată la ceea ce înseamnă seducție, ce nume vă vine în minte? Casanova, cumva? Dar la Eva și la șarpele din Biblie v-ați gândit? La Samson și Delilah? Știți care e definiția seducției? Dacă da, atunci sunt convinsă că aveți mult mai multe exemple celebre în minte 😉

Seduction is the process of deliberately enticing a person, to engage in a relationship, to lead astray, as from duty, rectitude, or the like; to corrupt, to persuade or induce to engage in sexual behaviour. (wikipedia)

Până la urmă despre asta este vorba, nu-i așa? Să determini o persoană să facă ceva ce nu ar face în mod obișnuit. Să o păcălești. Să o convingi. Să o corupi. Și nu spuneți nimic despre conștiință pentru că marile curtezane din istorie urmăreau anumite favoruri, nu se gândeau la consecințe care nu le priveau.

La fel și Casanova, nu? Dorea doar să se culce cu acele femei. Mulți au adus seducția la rang de artă. Dar ia să ne gândim la asiatici care au dezvoltat adevărata artă a seducției. Și nu neapărat pentru favoruri și păcăleli, ci pentru pura plăcere fizică, pentru inducerea partenerului într-o anumită stare. Sunt convinsă că nu e cazul să spun ceva legat de Kama Sutra, nu? Adevărate strategii de seducție, nu credeți?

Despre cartea Arta seducției

Teoria sau mai bine spus partea de istorie o știam deja, dar nu mă așteptam ca cineva să fi studiat tipurile de seducător și să încerce să explice că sunt 9 categorii de seducători. 9! Vă dați seama??! Mie mi se părea că sunt toți la fel. La urma urmei, indiferent de denumire, toți urmăresc același lucru, corect?

Dar autorii consideră că seducătorii pot fi diferențiați în funcție de trăsăturile de caracter de care dau dovadă, de tehnicile de seducție folosite.

Deci…cele 9 categorii de seducători sunt:

 • sirena și cuceritorul (în esență fac același lucru, dar fiecare urmărește seducerea unui bărbat, respectiv unei femei) ,
 • iubitul ideal (se potrivește femeilor pasionate de cărți și povești erotice/romantice),
 • dandy și cocheta (cel/cea care își pune în valoare aspectul fizic și imaginația),
 • seducătorul înnăscut (care acționează din instinct),
 • fermecătorul (genul de ființă socială care știe cum să se facă plăcut indiferent de situație),
 • carismaticul (cel care are o asemenea încredere de sine  încât îi determină pe cei din jur să facă totul așa cum dorește el),
 • starul (cel care este mereu în centrul atenției și care nu trebuie să depună un efort anume pentru că misterul care îl înconjoară e suficient ca armă de seducție).

Dacă aceste categorii de seducători sunt descrise într-un mod destul de interesant în prima parte a cărții, ei bine ce urmează în partea a doua lasă de înțeles că oricine ar putea învăța să folosească tehnici de seducție. Ei bine, măcar în teorie și știți voi cum e….teoria ca teorie, dar practica ne omoară! (Să facem haz de necaz!).

Procesul de seducție se pare că este unul destul de elaborat și necesită ca cel care îl aplică să fie un bun psiholog. Autorii susțin că seducătorul nu este o persoană egoistă pentru că altfel nu ar putea să îți dea seama de ce anume să se folosească pentru a-și manipula victima. Eu aș zice că este o formă de egoism dusă la rang de artă, dacă o putem numi artă, dar în fine.

Dacă studiați măcar cuprinsul celei de-a doua părți vă dați seama rapid că nimic nu e așa cum v-ați imagina. De la alegerea victimei potrivite până la crearea unui fals sentiment de siguranță, amețirea victimei prin transmiterea de semnale amestecate.

De la crearea situației pentru a stimula necesitatea, neliniștea și nemulțumirea, de la insinuarea anumitor idei/planuri până la crearea unei plase de prindere a victimei targhetate, de la folosirea cuvintelor pentru a sădi confuzia până la prezentarea poetică a unei relații așa zis interzise care va stimula dorința victimei de a se lăsa sedusă.

De la crearea și profitarea de slăbiciunea și vulnerabilitatea victimei până la izolarea victimei pentru a amplifica sentimentul de vinovăție, de tabuu, de la inducerea ideii că victima e, de fapt, urmăritorul, că are libertatea de a decide dacă să cadă în ispită, dar mai ales de a ști când să se retragă dintr-o relație care îi sufocă pe seducători, adică așa zisa artă a mutării îndrăznețe.

V-am amețit? Nu e cazul! Cartea chiar nu e complicată! Eu am luat-o drept o lectură relaxantă și, pe alocuri, amuzantă. Am înțeles de ceva vreme că fiecare om folosește cumva o astfel de tehnică și nu mă refer la seducția sexuală, cât la persuasiune. Să vă dau un exemplu celebru? Hitler! Carismatic! Și sunt multe exemple din istorie la care sigur vă gândiți și singuri!

Recomandare

Dacă doriți să citiți cartea, vă pot spune că o găsiți AICI, la preț redus. Sunt curioasă dacă a citit-o cineva. Mâna sus , vă rog! 😀

Să vă mai spun ceva? Din curiozitate am căutat pe google și mare mi-a fost surpriza să constat că există videoclipuri pe Youtube care vă învață cum să procedați, cum să prindeți curaj să faceți primul pas. Pe mine m-au amuzat un pic, tipul pare destul de arogant, dar cred că iar vă luați de mine dacă afirm că e apanajul vârstei și a lipsei de conștiință pentru consecințele faptelor proprii.

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

22 de comentarii publicate

 1. Ce carte interesanta! Pe mine ma tenteaza inca din titlu! Si nici eu nu aveam idee ca exista mai multe categorii de seducatori. Dar ce se intampla daca ne regasim in mai multe? 😀

  • De curiozitate: în câte categorii te regăsești? 😀
   Glumesc, evident!
   Bănuiesc că nimic nu e bătut în cuie și fiecare poate avea trăsături specifice unei ori mai multor categorii descoperite de cei care au studiat problema.

 2. Arta seductiei… cred ca am mai vazut undeva titlul asta. Mai degraba as alege o carte SF decat una care teoretizeaza procesul seductiei. Nu ca as fi vreo maicuta, dar asta cu seductia o ai sau nu, nu cred ca o poti invata.

  • Cred ca sunt oameni care au ridicat seductia la rang de arta pentru ca pot obtine anumite lucruri pe care oamenii obisnuiti nu le pot face. Dar sunt de acord cu tine…trebuie sa ai in sange acest lucru altfel nu mi se pare posibil sa inveti de la 0.

 3. 9 tipuri? Trebuie să o citesc și eu. Nu mi-aș fi imaginat mai mult de 3 seducători.

  Cât despre tipul din videoclip, pare putin arogant, dar are și de ce. 😉 Nu l-am mai văzut, însă îmi place cum gandește și unde mai pui ca arată și bine! 😉

 4. Nu am ajuns sa citesc aceasta carte insa mi se pare tare interesanta…mai ales dupa recenzia ta ;;) 9 tipuri de seducatori… hmmm… interesant tare 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.