Recenzie: Călătorie prin lumea textelor literare – Clasa 3. Sem.1 – Dana Oprea, Laura Răducanu

Povesteam luna trecută despre materialele auxiliare pentru clasa a III-a și explicam de ce am ales anumite cărți ori caiete de lucru. Cu acel prilej, am explicat de ce am ales un material separat pentru română. Astăzi reiau un pic acele explicații și argumentez pentru cei care vor să citească.

Călătorie prin lumea textelor literare

Așa cum știți, anul trecut Andrei a început școala alături de altă învățătoare. Din punctul meu de vedere, pentru el a fost cel mai bun lucru care i se putea întâmpla. Nu doar că este o persoană foarte calmă și care iubește copiii, dar se vede că știe clar cum trebuie să lucreze cu copiii și ce materiale să aleagă pentru a îi pregăti pentru anii care vin. Explicațiile date și exercițiile lucrate sunt extrem de bune pentru Andrei (și bănuiesc că și pentru colegii lui) așa că anul acesta am decis să cumpăr materialele auxiliare necesare pentru a lucra separat în contextul în care, așa cum știți, a fost interzis ca în școli să se multiplice materiale didactice încă de la începutul anului școlar.

Să revenim…anul trecut au lucrat la română după manualul și caietul de la Editura Arthur, dar au completat cu un caiet de lucru de la Elicart. A fost nemaipomenit pentru că include și exerciții de vocabular, analiză literară, puțină gramatică. Exact. Pas cu pas, încetul cu încetul, copiii au început să asimileze informații ce le vor fi utile pe parcursul anilor următori.

Anul acesta am comandat caietul și am avut surpriza să realizez că am greșit. Nu am fost deloc atentă că editura Elicart publică caiete auxiliare pentru manualele de română de la edituri diferite, pentru fiecare semestru în parte. În plus, fiecare caiet se adresează manualului din anul x așa că aveam de luat în calcul doi factori importanți pe care i-am ignorat și la a doua comandă. Dacă vă spun că avem 3 caiete de lucru care nu ne sunt utile, ce mai ziceți? Legat de acest aspect, dacă le dorește cineva, i le dăruiesc din inimă. Materialele sunt excepțional de bune și v-ar putea fi utile dacă aveți copii care învață după manualele de la Ars Libris ori Art (anul 2017).

Revenind la caiet…am decis să îl prezint tocmai pentru că știu că sunt mulți părinți care doresc să lucreze cu copiii așa că mi se pare firesc să fie bine informați.

Absolut fiecare caiet este structurat pe baza textului din manualul de bază și cuprinde exerciții de literatură, gramatică și analiză literară. Ca exemplu…”Aranjează următoarele substantive în categoria în care se potrivesc…..ființe, lucruri/obiecte, fenomene ale naturii, însușiri, acțiuni, stări sufletești. Sau…alcătuiește familia de cuvinte după model. Sau…scrie un enunț în care să ai o enumerare de cinci substantive comune.

Recomandare

Cu cea mai mare sinceritate, vă recomand acest material. Sper să vă fie util. Noi încă nu am găsit materialul potrivit pentru manualul după care învață Andrei, dar nici nu am avut timp în ultimele săptămâni așa că voi amâna pentru semestrul doi cu siguranță.

Caietul a apărut la Editura Elicart și poate fi comandat de pe Libris cu 10 ron (v-am spus eu ca nu e scump, nu?).

Spor la învățat!

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.