Minunea

Recenzie carte: Minunea de R.J.Palacio

Minunea de R.J.Palacio

Povesteam recent că Daria a prins gustul cărților cu subiecte sensibile. A citit deja câteva cărți interesante despre care voi povesti pe rând – Oscar și tanti Roz, Din 7 în 7, Numără stelele, Din capul meu. Mai are câteva. Momentan citește Ca peștele în copac. Nu mai reiau motivul pentru care am decis ca se descurca dacă citesc cărți cu subiecte sensibile. Puteți citi articolul acesta ca să vă lămuriți.Minunea

De ce am ales MINUNEA de R.J.PALACIO?

În primul rând voi scrie câteva lucruri despre colecția Smart Blue de la Editura Arthur (nu, nu e advertorial! dacă aș fi primit cartea cadou de la ei, aș fi precizat acest lucru!). Această colecție include cărți cu subiecte sensibile, menite să îi ajute pe copii să empatizeze, să înțeleagă că suntem diferiți, dar în același timp asemănători.

De ceva timp, cumpăr cărți din această colecție, dar acum e prima dată când au pregătit atât de multe cărți pentru Daria (nu îl includ pe Andrei, deși momentan el termină chiar Minunea de citit, pentru că el preferă alt tip de lectură, de obicei).

Revenind, de ce Minunea? Pentru că fiecare copil este o minune, o ființă unică care trebuie apreciată așa cum este, așa cum s-a născut, așa cum are sufletul.

Minunea nu este doar despre Auggie (August Pullman), un băiețel care are o malformație genetică și care merge pentru prima dată la școală, în clasa a V-a.

Este despre cum reacționează oamenii – adulți ori copii – când se întâlnesc cu cineva diferit. Există oameni care empatizează, oameni care nu înțeleg și devin agresivi, oameni care încearcă să stea neutri. Cam așa se întâmplă și la școala unde merge Auggie. Copiii se împart în tabere. Auggie, Summer și Jack au de suferit, mai mult băieții decât fetele care sunt presați, jigniți, agresați. Așa se întâmplă și cu părinții. La urma urmelor, așchia nu sare departe de trunchi, nu?

Dar cum se simte persoana care e în vizorul celorlalți? Cum se simte un copil care e marginalizat, discriminat, umilit, jignit?

Cum se simte un băiat de vârsta lui care devine ținta agresiunilor doar pentru că este prieten cu cineva declarat inacceptabil de grupul copiilor populari?

Cât de greu le este părinților să nu intervină mai drastic și să lase lucrurile să se așeze treptat…în timp?

Cât de greu este pentru sora lui Auggie care mereu e dată la o parte și nu i se acordă atenție pentru că…este normală?

În familia Pullman, e un fel de discriminare pozitivă dacă știți ce înseamnă acest lucru!

Auggie e deformat fizic, operațiile nu l-au ajutat, dimpotrivă. Dar e un copil extrem de inteligent care a fost școlarizat acasă și IQ-ul lui este extrem de ridicat.

Însă nu acest aspect are importanță în poveste. Cât mai ales impactul pe care prezența, existența lui Auggie îl au asupra vieților celor din jur. Și la acest aspect se referă finalul cărții când directorul școlii vorbește despre Auggie și schimbările petrecute în viețile și dezvoltarea intelectuală, psihică și empatică a celor care l-au cunoscut în acele luni.

Despre seria Minunea de R.J.Palacio

Puțini știu, dar există o serie de cărți care spun această poveste din perspectiva copiilor din jurul lui Auggie. Da, cartea Minunea este prezentată pe rând din diverse perspective, dar cam atât – sunt capitole incluse care povestesc ce se întâmplă și cum își schimbă comportamentul cei din jurul lui Auggie.

Există, însă, Cartea lui Julian (singura tradusă la noi) care mi se pare foarte importantă din moment ce Julian este agresorul, instigatorul acțiunilor luate împotriva lui Auggie și a prietenilor săi.

Am citit și eu cartea și vă pot garanta că nu există scene dure, cu impact emoțional la care să nu facă față copiii care vor alege să descopere povestea lui Auggie și a celor din jurul lor. Dimpotrivă, este o carte scrisă la nivelul copiilor, situațiile sunt prezentate din perspectiva celor mici, impactul problemelor și modul în care copiii aleg să le rezolve sunt nemaipomenit redate. Vă recomand această carte pentru copiii voștri tocmai pentru a învăța despre altceva!

Filmul Wonder

Pe 17 noiembrie 2017 apare și filmul Wonder. Urmărind prezentarea oficială, am observat deja câteva modificări comparativ cu cartea. Aștept să apară și la noi. Vom merge la cinema să îl vizionăm!

Vă las în compania unui trailer emoționant.

 

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

49 de comentarii publicate

 1. Recomand cartea si continuarea ei, eu as folosi cartea mult la scoala, as discuta pe marginea ei mult, e minunata. Copilului meu(fata 11 ani) ii place mult toata colectia Smart blue. De asemenea recomand si colectia Funny si History. Cartile sunt accesibile unui copil, sunt captivante, usor de parcurs si foarte frumoase.

  • Diana, de acord cu tine. Cartile din colectia Blue Smart ar trebui sa fie utilizate intens la scoala in discutiile cu elevii. De asemenea, parintii si profesorii ar trebui sa le citeasca pentru ca subiectele alese sunt foarte bune pentru a intelege multe aspecte referitoare la probleme reale, existentiale ce trebuie discutate cu copiii. Si ai mare dreptate: sunt foarte usor de citit de catre copii. Subiectul este prezentat exact la nivelul de intelegere a celor mici.

 2. Astea sunt subiecte in care toti ne regasim, mai mult sau mai putin. Cu totii cred ca am avut in copilarie o slabiciune pe care ceilalti copii au exploatat-o si ne-au facut sa suferim. Cel putin, la mine asa a fost… dintotdeauna am avut kg in plus si asta era un motiv pt ca ai mei colegi de scoala primara sa nu se joace cu mine…

  • Exact! Probleme exista, dar trebuie sa invatam cum sa le abordam, cum sa le facem fata. Copiii trebuie sa invete sa fie empatici, sa inteleaga suferinta altuia, nu sa jigneasca si sa umileasca, sa puna etichete.

 3. As fi zis ca e doar pentru copii, dar nu. Sunt mulți adulti care ar trebui obligati sa o citeasca. Poate asa invata si ei sa se poarte cu cei care sunt altfel. Dar, nu cred ca exissta vreo sansa sa dispara discriminarea din lumea noastra superba.

  • Ana, ai dreptate. E foarte interesant. Sunt multe situatiile in care ne confruntam cu diverse probleme, dar nu stim exact cum sa reactionam. O astfel de carte e menita sa dea de gandit si sa ajute oamenii (adulti ori copii) sa inteleaga, sa empatizeze si sa stie cum e normal sa reactioneze.

 4. Vai, cat de fain e trailerul.

  Ma sensibilizeaza mult filmele/cartile de genul, dar totusi ma uit la ele.

  Daca trailerul e asa, in genere filmul, pun pariu ca e si mai faina cartea. De obicei asa este.

  • Cand am vazut trailerul, nu stiam nimic despre carte/subiect si prima idee a fost ca e vorba de un copil scolarizat acasa si acomodarea cu scoala. Dupa cateva minute am realizat ca e altceva…

 5. Nu am știut că este vorba de o serie, voi căuta și celelalte cărți din serie… Am acest roman în format electronic, tot îi dau târcoale de ceva timp. Știu că are un subiect sensibil, iar atunci când vine vorba despre copii, am nevoie de o anumită pregătire sufletească.

  • Da, Sorina. Exista capitole prezentate din perspectiva copiilor din jurul lui Auggie.
   Dar exista si carti (asa cum am zis, sunt 6 in total) care sunt scrise din perspectiva lor.
   La noi au fost traduse acestea doua pentru ca sunt de impact pentru cititori, dar merita si celelalte carti sa fie citite.

Trackback-uri și pingback-uri 2

 1. Recenzie: Cartea lui Julian de R.J. Palacio
 2. Ce fel de cărți mai citesc copiii din ziua de azi? Voi știți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.