Free image from wikimedia commons

Recenzie carte și film: Twilight Breaking Down 1 și 2 (Stephenie Meyer)

Twilight Breaking Down

Am decis ca acest articol să fie diferit de cele care au dezbătut fiecare episod din saga Twilight. Consider că cele două părți care comun Breaking Down ar trebui dezbătute împreună într-un articol și voi explica mai jos motivele mele. Ultimul volum din serie a fost atât de mare încât în multe țări au decis să traducă totul în două părți așa cum s-a decis producerea a două filme. Aici aveți detalii despre fiecare volum în parte, iar aici veți găsi site-ul oficial al autoarei Stephenie Meyer.

Free image from wikimedia commons

Despre personaje

Așa cum v-am obișnuit, voi scrie câte ceva despre acțiunea petrecută la finalul acestei serii. Cât timp am citit cărțile, aveam impresia clară că este vorba despre maturizarea Bellei, despre evoluția ei de la o tânără timidă, ușor sarcastică la un vampir puternic, capabil să se lupte cu oricine pentru a-i apăra pe cei dragi. Nu m-am înșelat prea tare, dar am fost și dezamăgită.

Le iau pe rând, bine?

Această parte din saga a fost scrisă alternativ din punctul de vedere al Bellei, respectiv al lui Jacob. Mi-ar fi plăcut să fie ceva din perspectiva lui Edward. Cumva el a fost lăsat deoparte ca fiind neimportant. Dacă ne gândim la motivația din spatele alegerii lui Jacob de a ne fi prezentată o porțiune din carte, e de înțeles. Cred că asta a fost mai mult pentru beneficiul celor care nu au experiență cu lectura cărților despre vârcolaci. Era totuși necesară explicația relației care se conturează ori mai bine se sugerează pentru …ce va urma.

Primele părți ale seriei se referă la trio-ul Bella-Edward-Jacob. De nenumărate ori, ne-am întrebat de ce Bella e așa antagonistă. Cumva, eu cred că autoarea a vrut să creeze mai mult mister decât era cazul. Da, așa se întâmplă și în viață dacă stai să te gândești…O fată e iubită de doi băieți. Ambii băieți suferă că ea nu e clară și aleargă în brațe la amândoi. Dacă e cineva care crede în dragoste până când moartea ne va despărți, atunci această serie e potrivită pentru lectură. Dacă sunteți mai cinici, seria vi se va părea drept amețită, banală și nerealistă.

Dacă primele cărți se referă la ce se întâmplă cu cei trei, finalul ne duce spre altceva. De data aceasta, Bella și Edward sunt părinți și Jacob are un rol bine definit. Aș spune care e, dar nu vreau să stric efectul pentru cei care doresc să citească/să vizioneze filmele. A fost destul de interesant de urmărit schimbarea survenită de Bella după ce află că va fi mamă. Mi-a plăcut partea aceasta. De fapt, m-am amuzat teribil la câteva scene, după ce a devenit vampir.

Dacă nu vreți să aflați despre ce este vorba, nu urmăriți scenele de mai jos!

Despre acțiune

Rămân la părerea că Eclipse a fost cea mai intensă parte din această saga, deși există scene dure și în celelalte filme. Breaking Down este format din două filme pentru că acțiunea este amplă. Poartă aceeași denumire pentru că prezintă aceeași poveste, de fapt continuarea și finalul poveștii. Există scene dure și aici, nu vă imaginați că ați scăpat. Pot spune că filmele au fost foarte bine realizate. Au fost momente când am realizat ce înseamnă efectele speciale. Scenele în care Bella pare anorexică sunt extrem de bine realizate. Scenele cu Renesmee nu prea, acolo aveau mai mult de lucru…se vede clar diferența de culoare, nuanță care sugerează modificările realizate.

Finalul seriei este diferit. Filmul e puțin diferit comparativ cu ceea ce a scris autoarea. Nu cu mult, dar suficient. Din ce am aflat, autoarea a dorit neapărat să nu apară scene sexuale în filme (se pare că religia ei a fost motivul), dar există suficiente cadre filmate care sugerează ce se întâmplă între Edward și Bella în luna de miere, respectiv după ce devine ea vampir. Cred că au scăpat atenției autoarei. Ups!

Pentru mine, seria a fost previzibilă până la un punct. O singură dată m-am lăsat păcălită…pentru cunoscători, este vorba de scena dintre Alice și Aro. Pe aceea nu am prevăzut-o. A fost chiar plăcut să mă surprindă partea aceea. 😉

Nu urmăriți clipul de mai jos dacă nu doriți să aflați ce se întâmplă!

Oh…cât aș dori să iau pe rând reacțiile personajelor, modul în care a ales autoarea să le contureze, dar îmi e teamă că m-aș lăsa purtată de val și aș da prea multe detalii ceea ce ar strica complet surprizele pentru cei care doresc să citească ori să vizioneze filmele. Dacă doriți neapărat să aflați ce se întâmplă în Breaking Down, click aici și aici pentru multe detalii!

Să zicem cam așa…

1.dragostea e oarbă, nu vă luați după ceea ce se întâmplă în cărți/filme

2.există motive în spatele oricărei acțiuni

3.iubirea părintească e mai presus de orice

4.dacă vă credeți slabi și fără importanță, așa vă vor trata și ceilalți

5.citiți mult, dar păstrați doar lecțiile primite, nu luați ad literam ce se scrie în cărți

6.fiecare om este liber să ia decizii, dar trebuie să trăiască cu consecințele acelor decizii…aici depinde pur și simplu de conștiința fiecăruia

7.viața bate filmul, dar filmul poate bate cartea (cine știe, știe!)

8.saga Twilight este frumoasă, intensă pe alocuri, o puteți citi dacă aveți 13-14+, la fel puteți viziona filmele de la 13-14 +

9.nu e musai să faceți și una și cealaltă – filmele respectă aproape în totalitate cărțile (cu mici excepții!)

10.sunt sigură că vor mai apare asemenea serii care vor deveni virale printre tineri și nu numai.

Recomandare

 

Vă las în compania celor două trailere oficiale pentru Breaking Down 1 și Breaking Down 2 😉 Vizionare plăcută!

https://www.youtube.com/watch?v=oDXqK08DmQc

 

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

31 de comentarii publicate

 1. Eu am vazut, mai demult, ce-i drept, unul sau doua episoade din Twilight si mi s-au parut prea subtirele si usurele din toate punctele de vedere. Insa in 99% din cazuri, cartea e mai buna decat filmul. Si cred ca e cazul si acestei saga…

 2. Am citit si cărțile si am vizionat si filmele. Pe măsură ce au apărut. Nu le-am recitit pentru că au fost primele de gen pentru mine și nu am vrut sa pierd senzația aceea frumoasă. 😚

 3. Am văzut doar o parte din film, cărțile nu le-am citit, probabil sunt mult mai bune decât filmul. Am promis că nu mă mai uit la filme înainte să citesc cartea.

 4. cartile nu le-am citit, dar filmele chiar le-am vazut si mi s-au parut cat de cat ok. m-a cam enervat pe mine bella, exact din motivul asta, ca nu era clara, dar per ansamblu, zic ca au meritat timpul.

  • Ana, Eclipse e alta parte. Aici e vorba de Breaking Down.
   Dintre toate, Eclipse mi s-a părut cea mai intensa, cu scene puternice de impact emotional.
   Cele din Breaking Down (ambele părti) sunt mai degraba…firesti pentru cursul narativ al acestei saga, desi au si ele scene cu impact emotional.

    • 🙂 ))) Stai linistita ca eu am stat cu lista in fata ca sa nu scriu aiurea. Desi stiam motivul din spatele alegerii fiecarui titlu, am scris si programat articolele unul dupa celalalt, nu pe masura ce am citit/vizionat filmele.
     Asa ca aveam tendinta sa scriu despre ce urma sa se intample in urmatorul episod…cred ca am verificat de n ori sa nu pun ceva in plus in fiecare articol 🙂 ))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.