Recenzie: Cerneală și stele de Kiran Millwood Hargrave

Cerneală și stele de Kiran Millwood Hargrave

Povesteam la un moment dat că Dariei nu prea îi place să citească cărți fantasy. Ei bine, stând și judecând ce a citit până acum, am realizat că a citit cărți fantasy și sf doar că le-a luat ca atare, nu le-a tratat ca făcând parte dintr-o categorie anume. Practic, neetichetând cărțile, lectura ei a fost eclectică pentru că a citit cărți din mai multe genuri literare, în funcție de starea ei emoțională.

Astăzi vă povestesc despre o carte pe care aș îndrăzni să o numesc distopie pentru copii. Poate mă înșel, poate nu. Percepția mea asupra cărții cam asta a fost. Percepția Dariei? S-a regăsit cumva în dorința Isabellei de a face bine, de a găsi soluții, de a pleca într-o aventură. Vă dau mai multe detalii mai jos despre cartea “Cerneală și stele” scrisă de Kiran Millwood Hargrave.

cerneala si stele

Despre cartea Cerneală și stele de Kiran Millwood Hargrave

Rezumat

Isabella nu are voie să părăsească insula pe care trăiește. Ea visează la tărâmurile descrise de tatăl ei, cartograf foarte cunoscut. După dispariția prietenei sale, Isabella se oferă să facă parte din echipa de căutare bazându-se pe faptul că știa să descifreze hărțile și să se ghideze după stele. Lucrurile i-au o anumită întorsătură când descoperă că acea aventură duce la salvarea propriei insule.

Părerea mea

După ce am început să o citesc, am realizat de ce a fost recomandată copiilor cu vârsta peste 10 ani. Deși aș tinde să cred că un copil pasionat de lectură și cu o anumită doză de cultură generală ar putea înțelege această carte și de la vârste mai mici…să zicem 9 ani.

Este foarte adevărat că există niște scene care ar putea cumva să îi sperie pe copiii mai mici, deci bănuiesc că acesta este motivul alegerii ca vârstă minimă 10 ani.

Cartea este mai degrabă scrisă ca o poveste, ca un fel de basm modern ceea ce prinde rapid la puștii sătui de personajele animate și poveștile intens mediatizate. Tocmai pentru că se adresează acelei categorii de copii care visează la aventuri, să devină eroii propriei povești, pentru că ritmul de scriere este destul de alert implicând cumva atenția copiilor, lectura se desfășoară într-un ritm destul de alert. Cumva, sentimentul care te încearcă este că această carte a fost scrisă chiar de un copil de vârsta cititorilor pentru că nu e nici obositoare, nici prea lentă. Are o doză perfectă de realism combinat cu basm, de aventură cu trăiri emoționale intense. Ca adult, am avut impresia că mai degrabă citeam un fel de poem decât o poveste pentru că expresiile folosite, cuvintele se completau într-un mod minunat creând senzația că nu poți lăsa cartea de teamă să nu întrerupi ritmul.

Doza de realism este dată cumva de hărțile inserate în carte, de faptul că există trecute latitudinea și longitudinea. Sunt convinsă că mulți copii au căutat pe hărți aceste coordonate pentru a vedea dacă există acea insulă 😉 Paginile sunt excelent concepute astfel încât să existe desene mici (stele, cârmă, busolă etc.) menținând în permanență atenția copiilor. E ca un mesaj subliminal care ii determină să rămână ancorați în poveste.

Cartea “Cerneală și stele” îmi aduce aminte de Jules Verne, dar la un nivel accesibil copiilor de 9-10 ani. Câți dintre noi nu am visat, citind cărțile lui Verne, să navigăm, să ne ghidăm după hărți și stele? Ei bine, această carte permite copiilor să viseze, să își imagineze că o însoțesc pe Isabella și restul echipei și că descoperă coordonatele potrivite, că nimic nu îi poate opri.

Nu voi face niciun rezumat pentru că nu mi se pare corect față de carte. Pot să vă spun doar că este vorba despre o fetiți curajoasă, inteligentă, loială și bună la suflet. Aș prefera să aflu că ați citit cartea, că v-ați bucurat de această lectură specială. M-aș bucura dacă ne-ați face recomandări de carte pe același palier pentru că a fost o lectură minunată (din punctul meu de vedere), deși Dariei i s-a părut la un moment dat puțin plictisitoare.

Recomandare de final

Vă invit să urmăriți și o variantă de recenzie animată, creată de The Book Leo. Sper să vă ajute să înțelegeți mai bine ce se petrece în carte.

Pentru că am văzut ce mult vă place când vă sugerez diverse activități pentru copii, vă las mai jos câteva idei:

1.aici găsiți linkuri de unde puteți printa hărți pe care copiii să le coloreze după pofta inimii

2.aici găsiți linkuri utile de unde puteți printa busole astfel încât copiii să înțeleagă mai bine mecanismul acesteia, dar și să le coloreze.

3.aici găsiți linkuri utile pentru a putea printa desene de colorat cu luna și stelele.

4.aici găsiți linkuri utile pentru a putea printa imagini de colorat cu ființe mitice.

 

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

39 de comentarii publicate

  1. Pare interesanta cartea, cred ca nu doar pt pustii de 10 ani ci si pentru adulti. Eu nu incetez sa ma uimesc cate lucruri pot (re)invata din cartile unui copil de 3 ani 🙂 ca sa nu mai vorbim de cele ale unuia de 10 😀

  2. Stii, se facuse un film despre fiica lui Jules Verne parca, in care ea cauta un traseu scris de tatal ei. E foarte misto ca povestea asta duce intr-acolo. Filmul poate a fost cam mainstream, dar cartea suna asa bine 🙂

    • Da, si mie imi plac astfel de clipuri pentru ca redau pe scurt ideile de baza si ajuta cititorii sa perceapa mesajul potrivit. Cum se spune…o imagine face cat 1000 de cuvinte.

    • Andrei acum citeste Matilda, dar asta mai mult pentru ca au ajuns la romana exact la lectia aceasta. Culmea e ca a vazut filmul acum cativa ani, dar nu si-l aminteste 😉
      Incearca sa ii gasesti preferintele. Andrei a citit Cei doi teribili și Cei doi teribili de intorc. S-a amuzat teribil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.