Recenzie: Cheating Death (The Immortal Descendants Book 5) – April White

Cheating Death de April White

Am ajuns la finalul seriei și parcă nu îmi vine să cred că am avut răbdare să citesc 5 volume. Cu toate că au fost câteva aspecte clișeice, câteva momente în care puteam intui ce urma să se întâmple, recunosc totuși că stilul autoarei April White chiar mi-a plăcut și tare aș mai citi cărți scrise de ea.

Despre cartea Cheating Death de April White

Titlu: Cheating Death (volumul 5)

Serie: The Immortal Descendants

Autor: April White

An publicare: 2017

Rezumat

Finalul acestei serii reprezintă o schimbare sau mai degrabă aduce câteva schimbări esențiale. De la moartea lui Archer în ambele planuri (trecut și prezent) până la modul în care Saira și Ringo descoperă cine este Doran, ce lipsea din tabloul care îi reprezenta pe nemuritori (așa zișii zei). Ca să stați liniștiți, vă spun că totul se termină cu bine!

 

Părerea mea

Ce mi-a plăcut la acest final de serie

Să zicem că am avut dreptate cu o parte din ceea ce am presupus că se va întâmpla. Nu am bănuit chiar până unde se va întinde totul, dar esența am ghicit-o. Sunt chiar mândră de mine, aș îndrăzni să spun. Așa cum bănuiam, se va efectua un schimb de generații. Cei tineri vor prelua conducerea și mai ales vor schimba jocul astfel încât să nu mai existe supunere oarbă față de cei care au condus totul până atunci. Eram convinsa că Tom va avea un rol esențial și că va prelua frâiele uneia dintre familii. La fel și Saira, doar că nu a familiei la care vă așteptați voi (nu voi da detalii, trebuie citită cartea!).

Am mai ghicit ceva. Nemuritorii apar în acest volum. Deși înțelegerea lor fusese să nu intervină în deciziile și viețile propriilor descendenți, veți avea câteva surprize neplăcute. Faza frumoasă a acestei cărți este că autoarea nu a creat un fel de zei cărora nimeni să nu le facă față dacă se înfurie. Dimpotrivă! Descendenții – adolescenți folosesc armele în lupta cu acești “zei”, îi rănesc etc. Și se luptă pe viață și pe moarte. Au strategii și planuri de luptă împotriva lui Duncan, dar și pentru a pleda în fața Consiliului Nemuritorilor.

Rolul și importanța lui Doran le-am ghicit, dar nu știam exact ce este el. Adică ce fel de nemuritor este. Am bănuit că este fiul Jerei și al lui Goran, deci nemuritor, dar nu am știut clar ce este. Rolul atribuit lui de către April White este de-a dreptul interesant pentru că la orice mă gândisem, numai la asta nu! Și am ghicit bine când m-am gândit că a fost crescut de Aeron căruia îi spune tată 😉

Eram în dubii referitor la Ringo pentru că Rachel părea să aibă un rol important, dar cred că autoarea s-a răzgândit și a scos-o din scenă aducând-o înapoi pe Charlie care are rol decisiv în lupta descendenților împotriva Războinicilor și a lui Duncan. Nu m-am mirat să constat ce au ales cei doi să facă după încheierea războiului. Era de așteptat. Bănuiesc că Tam este descendentul lor din moment ce se tot afirmă că reacțiile și sclipirea ochilor seamănă cu cele ale lui Ringo.

Referitor la schimbarea prezentului prin interpuneri în acțiuni din trecut, aș zice că autoarea a găsit cumva o modalitate de a insera diverse lucruri care să … îmbunătățească situația pentru anumite personaje.

 

Ce nu prea mi-a plăcut la acest final de serie

 

Dacă tot romanul s-a vorbit despre faptul că Saira este adolescentă, despre imaturitatea ei, despre ancorarea ei în realitate în ciuda faptului că nimic nu este normal cu ea și cu ceea ce se întâmplă în jur, nu înțeleg de ce finalul este cumva în contradicție cu restul. Sau poate așa simt eu că este vorba de o contradicție. La drept vorbind, happy end poate este deviza autoarei. Nu știu decât că…după ce ni s-a tot vorbit despre vârsta Sairei și prietenilor ei, despre faptul că ea nu este pregătită să se căsătorească, că și-a dat seama că s-a maturizat din cauza atâtor experiențe dure prin care a trecut…parcă nu mă așteptam să se retragă într-o căsuță pe un vârf de munte ca să își trăiască viața idilică alături de Archer.

Înțeleg dorința de a sta un timp doar ei doi, de a trăi o lună de miere etc…dar parcă e prea mult pentru cineva de 18 ani obișnuit să alerge, să facă, să abordeze altfel viața. Și ideea de a deveni un fel de casnică parcă sună ciudat în corelație cu Saira. Nu mi se pare că i se potrivește acest rol. Parcă mă aștept să se mai întâmple ceva, să aflu cum își continuă viața de acum înainte. Poate de vină sunt eu pentru că nu am acceptat niciodată ideea că poveștile/basmele se termină o dată cu căsătoria celor doi, cu nunta, cu dansul etc. Mie mi se pare că viața abia atunci începe cu adevărat pentru că două persoane abia din acel moment încep o altă etapă din viață, merg pe alt drum al vieții. Cred că înțelegeți ceea ce vreau să spun.

 

Recomandare

Astăzi am decis să vă spun câte ceva despre autoare. De la începutul primului volum, am aflat un lucru interesant despre care am preferat să povestesc abia acum, la finalul seriei.

April White este bloggeriță și o găsiți și pe facebook, dar ea s-a lansat cu aceste volume nu direct la o editură, ci întâi pe wattpad. De altfel, puteți citi gratuit o novella intitulată The Gift, care face parte din seria The Immortal Descendants (trebuie citită între volumul 3 și volumul 4). Aici o găsiți.

Ce vreau să spun astăzi, la final de serie este următorul lucru: dacă aveți un vis, dacă vă place să scrieți….faceți-o! Dacă nu ar fi publicat aceste cărți, nu aș fi aflat de ele așa cum mulți alții nu ar fi aflat! Faceți acest pas spre publicare dacă aveți susținerea cititorilor de pe wattpad.

Eu mă bucur enorm că am descoperit seria The Immortal Descendants! Vă sugerez să o citiți și voi! Este frumoasă, captivantă și merită lecturată de pasionații sf – fantasy.

Despre Antoaneta 590 de articole

Imi place sa scriu, sa citesc.
Invat sa ma bucur de viata.

27 de comentarii publicate

 1. Imi pare rau ca nu am suficient timp pentru citit. Citesc cu placere si cu interes recenzii despre carti si sper ca intr-o zi sa-mi organizez ceva mai bine timpul si sa pot citi mai mult

 2. Wow. Am auzit de aceasta scriitoare, insa nu imi imaginam ca este bloggerita.

  Intr-adevar, asta ne reaminteste ca, daca iti place un lucru foarte mult, si muncesti pentru el, intr-o zi vei ajunge sa il indeplinesti.

 3. Putin cam complicat pentru neuronul meu batran, nu pricep mare lucru, ma bagi intr-o lume SF ptr mine :)) Imi pare rau, poate cu alta ocazie.

 4. După fiecare recenzie citită, adaug câte o carte nouă pe lista mea, sper să am suficient timp să citesc tot ce imi doresc.

 5. Mai, daca mi-o traduci tu promit s-o citesc :))) Ce sa fac daca e in engleza si eu am asa de multe carti traduse in romana care stau la rand sa le citesc. Astea in engleza nu mai ajung pe lista mea pentru ca dureaza mult citirea lor.

 6. Si cand stiu ca le am pe kindle, parca ma mananca palma sa le citesc. Desi august ar fi #lunaliteraturiimioritice, deja am gost deturnata de o trilogi in engleza siinca inca consistenta. Asadar sper sa reusesc sa citesc vreo 3-4 romane in romana, apoi un volum din aceasta serie. Stii deja ca mie imi place sf-fantasy-ul.

  • Eu am decis să citesc ce ma inspira, ce ma atrage. Aveam o lista imensa de citit, dar am hotarat sa merg pe instinct.
   Lectura placuta!
   Sper sa le citesti si pe acestea pentru ca sunt super faine! 🙂

 7. Stau cam prost cu engleza, inteleg aproape tot, dar daca imi scapa un cuvand se duce totul 🙁 Sunt cumva si la noi ( traduse) cartile?

  • Daca ai kindle, exista dictionare incorporate si e suficient sa atingi cuvantul pe care nu il intelegi ca sa ti se deschida dictionarele.
   Nu au fost traduse la noi, din pacate. Poate se mobilizeaza vreo editura daca vad ca e interesata lumea.

Parerea ta/Your opinion

Translate into your language »
Page generated in 0,714 seconds. Stats plugin by www.blog.ca
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: