manual istorie clasa 5a

Recenzie: manual de istorie pentru clasa a V-a și câteva linkuri utile

Recenzie: manual de istorie pentru clasa a V-a și câteva linkuri utile

De multe ori, copiii se plâng de faptul că nu înțeleg de ce trebuie să memoreze anumiți ani. De ce trebuie să învețe despre oameni care nu mai există? De ce trebuie să memoreze datele unor bătălii? Etc.

Nu știu cum se predă acum istoria (cu mici excepții la clasele primare), dar eu pot spune că am avut norocul ca în gimnaziu să am două profesoare pasionate de meserie.manual istorie clasa 5a

Istorie – de ce este important să învățăm istorie în școală

Dincolo de faptul că explicații date de ele la orele de istorie erau clare, pe înțelesul nostru, al copiilor, în plus venea cu tot felul de povești (nu citeau de pe hârtii ori de pe ecrane) menite să ne arate ce interesant este să afli despre acele vremuri.

Nu exista întrebare la care să nu știe să răspundă vreuna dintre ele. Din acea perioadă, am prins drag să am o colecție de bani vechi.  Mulțumită acelor două doamne excepționale, am înțeles că istoria este importantă pentru a înțelege de ce trăim liberi pe acest teritoriu, de ce există lupte politice, etnice și culturale, de ce este important să prețuim ce avem.

Școala din zilele noastre

E greu, nu? Tot mai mulți oameni se plâng că materia este încărcată, că elevii sunt obligați să învețe ca papagalii ce scrie în cărți (practic țintind doar nota, nu cunoștințele necesare), că profesorii predau strict ce e în manuale și materialele auxiliare.

Știți ce nu înțeleg eu? De ce este nevoie de materiale auxiliare? De ce copiii lucrează după 3-5 materiale la o singură materie? Chiar nu au timp să învețe să gândească din moment ce trebuie să răspundă la întrebări strict în anumiți parametri. Ne plângem inutil că aceste generații nu gândesc. Ba gândesc, dar o fac abia mai târziu când scapă de materialele auxiliare.

Sincer, m-am săturat eu ca părinte să văd ce greu e ghiozdanul (nu tâmpenia aia de la televizor cu 3-4 kg! cântăriți și voi un ghiozdan în care se află 2-5 materiale de la o singură materie, penar, apă, gustare –> poate ajunge până la 8-10 kg! în condițiile în care îi dai doar 1/2 l apă și un pachet de biscuiți! de multe ori abia reușeam eu să ridic ghiozdanul, darmite un copil să îl care pe scări!).

Când mai aud pe vreun prost cum comentează că părinții își răsfață copiii ducându-i la școală, ducându-le ghiozdanul, tare i-aș arunca cu ghiozdanul în cap. Poate se mai deșteaptă și învață să tacă ori să gândească înainte să deschidă gura.

Dar…mă întreb în ce măsură se spune adevărul. Anul care s-a încheiat, Daria a avut unele dintre cele mai proaste manuale (cu câteva excepții). De ceva vreme, nu s-a mai întâmplat să vină la mine să mă întrebe ceva pentru că (1) nu înțelesese din clasă, (2) nu existau explicații clare în manual (nici măcar o ordine logică cu explicații pe înțelesul copiilor).

Pe de altă parte, deși la Andrei la clasă au fost enorm de multe materiale, pentru prima dată a început să înțeleagă mai bine la română, a început să se exprime potrivit gândirii lui (nebunești) fără să se teamă de sancțiuni pentru așa ceva.

Am ajuns la concluzia că este foarte greu și pentru cadrele didactice să aleagă manualele potrivite la clasă și apelează la materiale auxiliare. Mulți au comentat că de vină sunt cadrele didactice care ar putea pregăti materiale fără a mai apela la părinți să cumpere.

Da, poate…dar de multe ori, ministerul aprobă materialele auxiliare realizate taman ca o completare la manualul aprobat. Așa că învățătoarele se văd obligate să ia și materialele auxiliare pentru a completa informațiile furnizate la ore astfel încât să se bifeze fiecare punct din programa trimisă de la minister. Nu li se dă practic posibilitatea de a lucra liber pentru că nu au timp să facă așa ceva.

Când am auzit la știri că, începând cu clasa a V-a, va exista manual la educație fizică, am tras concluzia că fie sunt nebuni de legat (deși ministrul provine din mediul sindicatului și teoretic ar trebui să știe ce presupune așa ceva), fie sunt interese majore acolo.

Și da, generația Dariei este cu adevărat o generație de sacrificiu. Prima generație care a învățat la clasa pregătitoare și pe care s-au făcut tot felul de teste cu materialele, la care nu s-a știut (nu că acum s-ar ști mai multe, dar măcar au ce să facă) ce să lucreze, cât să întindă coarda etc. Generația care nu are niciodată manuale în toamnă, la materiile importante (evident la religie, desen, sport au!).

Și ajungem în sfârșit la la manualul de istorie.

Recenzie: manual de istorie pentru clasa a V-a

Când am aflat că a apărut un manual unde co-autor este Cristina, am zis că e musai să îl văd. Da, am văzut imediat articolul scris de ea pe platforma Talente de Năzdrăvani. Am văzut și varianta digitală. Așa am decis că vreau acest manual pentru Daria.

Nu, nu știam că este varianta neprelucrată (Cristina mi-a spus ca acum este doar varianta pentru profesori, urmând să efectueze corecturile necesare până la publicarea pentru publicul larg),  dar oricum mă bucur că reprezentant editurii All a fost de acord să mi-l trimită pentru că e altceva să vezi cu ochii tăi despre ce este vorba.

Vă spun câteva lucruri despre acest manual de istorie pentru clasa a V-a

 • Iris, fiica Cristinei, tocmai a terminat clasa a V-a; ea a contribuit cu sfaturi și comentarii referitor la acest manual
 • prima reacție a Dariei (în toamnă începe clasa a V-a): oh, e luminat! ce interesant e aranjat în pagină! sper că nu ne cere să căutăm pe internet materiale ca să rezolvăm exercițiile (cum s-a întâmplat cu manualul și caietul de lucru de la clasa a IV-a)

Din punctul meu de vedere, manualul este structurat logic. Începând cu prima pagină, copiilor li se explică foarte clar care este structura manualului pentru a înțelege ce înseamnă fiecare chenar, culoare etc:

chenarul albastru cuprinde informații din izvoare istorice

există hărți, schițe, ilustrații pentru a ajuta amplasarea în spațiu și în timp a informațiilor din fiecare lecție

studiul de caz (pe fundal galben) se referă la lecții speciale în care se va discuta despre situații deosebite, ajutând elevul să descopere ceva particulare corelat la lecția respectivă (un fel de exemplu pentru a ajuta ca teoria să fie conectată cu ceva practic)

proiectul reprezintă una dintre temele speciale pe care elevul o va efectua, ceva manual, nu teoretic; aceste proiecte (alături de fișele de lucru) pot fi îndosariate și vor constitui portofoliul elevului, la final de an școlar

chenarul portocaliu reprezintă un fel de concluzii, practic o trecere în revistă a informațiilor principale din lecția respectivă

-fiecare capitol se încheie cu exerciții de autoevaluare a cunoștințelor

-pentru că va exista și manual digital, fiecare capitol cuprinde iconițe distincte pentru ele: vocabular, informații suplimentare (izvoare istorice, definiții etc), imagini (foto sau hărți), film ori animație, jocuri și exerciții interactive

-există trasată axa timpului la fiecare capitol pentru a facilita amplasarea temporală a informațiilor furnizate de lecția respectivă.

-la finalul manualului, există un scurt dicționar cu cuvinte explicate pe înțelesul elevilor.

Recomandare pentru manual de istorie pentru clasa a V-a

Nu știam că aceasta nu este forma finală a manualului, dar asta nu mă va opri să cumpăr în toamnă manualul. Voi aștepta să văd ce manual vor folosi la clasă. Dacă vor alege acest manual, voi fi liniștită. Dacă nu, voi cumpăra separat manualul. Nu știu în ce măsură Daria va avea timp să lucreze separat, dar vreau să mă asigur că va avea bazele istoriei așa cum trebuie.

Din punctul meu de vedere, cultura generală se formează cărămidă cu cărămida. După un timp, poți considera că ai construit un zid de informații. După alt timp, o cameră. Apoi o casă. Dacă baza nu este solidă, totul se dărâmă.

1Dacă sunteți părinți și fie lucrați separat acasă, fie în regim HS, puteți comanda manualul de aici.

Materiale auxiliare care pot completa manual de istorie pentru clasa a V-a

Pentru că am observat cât de mult vă place când vă ofer variante de ajutor, am decis să o fac și de data aceasta. Mai jos aveți linkuri și materiale utile pentru diverse teme de discuție/lucru cu copiii

 1. despre marile religii 

 2. vikingi

3. indieni

4. aici aveti o lista enorma cu site-uri de unde puteți printa materiale educative, de dezvoltare a inteligenței etc (nu este actualizată, am scris acea listă în urmă cu circa 6 ani, când erau copiii mei mult mai mici)

5) orice fel de materiale, enciclopedie, joc interactiv este util pentru copii, dacă le explicați ceea ce văd; eu am primit cadou înainte să se nască Daria, Enciclopedia Encarta care este structurată aproximativ la fel ca acest manual de istorie, doar că se instalează pe calculator și este interactiv.

Copiii pot să vizualizeze axa timpului, să vadă monumentele, să descopere istoria mulțumită imaginilor 3D. Am găsit un link de descărcare oferit de Microsoft, dar nu am testat așa că nu știu dacă e aceeași enciclopedie pe care o avem noi. Vă las linkul dacă sunteți curioși. Precizez că enciclopedia este în limba engleză.

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

101 de comentarii publicate

 1. Eu si manualele, baba si mitraliera. Daca as fi avut copilasi, da, sigur ar fi fost perfecta recomandarea ta, dar asa, ma limitez doar sa primesc. Mai astept cativa ani pana voi ajunge in acest stadiu avansat de interes. 🙂

 2. Eu am cam prins ura pe istorie in liceu, cand aveam.un profesor care nepunea sa invatam cuvânt cu cuvant intreaga lectie, nu doar datele importante. Mi-a parut rau, pentru ca nu am mai ramas cu nimic. 🙁

 3. Am carat ceva ani ghiozdanul fiicei mele, nu pt ca era o fitoasa, ci pt ca era foarte greu. Pe subiectul materialelor auxiliare inutile, programei scolare prost organizata , materii inuitile, etc, ar fi foarte mult de vorbit, de disecat, dar am ajuns la concluzia ca totul este in zadar. Am facut,o la scoala in sedinte, in comitete, in conferinte, dar nimic nu se schimba. Poate se va schimba ceva anul acesta, eu astept.Ar fi bun manualul prezentat de tine, dar cine stie ce gaseste Ministerul Educatiei.

  • Si eu le duc ghiozdanele, dar nu avem voie in scoala asa ca de la usa se descurca singuri.
   Au avut ghiozdane ergonomice, dar nu au facut fata nici cu acelea. Andrei se plangea de dureri de coloana anul trecut. Anul acesta am luat ghiozdan tip troller pentru el.
   Manualele la Daria la clasa ma fac sa ma gandesc ce n…mai urmeaza pentru ca incep sa ma ingrijorez tot mai mult din cauza cantitatii mari de „produse” de pe piata. In loc sa avem putin, dar bun…avem mult si prost. Greu de ales dintre ofertele de pe piata.

 4. Mi-e si groaza, avand in vedere ca Denisa acum incepe clasa 0. Din pacate, toate manualele s-au schimabt enorm de cand am fost noi la scoala, si categoric, nu in sensul bun. Mie iubirea pentru istorie mi-a trezit-o chiar invatatoarea, care ne povestea deosebit de frumos despre evenimentele pe care trebuia sa le invatam.

 5. Circula un zvon pe la televizor ca vor scoate toate manualele auxiliare. Cred ca ar fi cel mai bine. Se dau o gramada de bani pe ele si atunci care naiba mai este rolul manualului. Istoria nu mi-a placut.Nu am avut norocul tau sa am parte de profesorii care sa faca aceasta meserie din inima si sa trezeasca aceasta pasiune in mine. Vanam notele recunosc, invatam o lectie ridicam mana ma asculta si apoi stateam linistita pana cand trebuia sa obtin urmatoarea nota. 🙂 Sper ca fiica ta sa aiba acelasi noroc ca si tine si sa aiba parte de profesori buni. Mult succes in noul an scolar.

  • Faza cu scoaterea manualelor auxiliare cred ca a fost mai degraba un avertisment dat celor care nu…cotizau/ascultau ordinele. Nu cred ca le vor scoate.
   Ulterior s-a dat un comunicat si au schimbat directia discutiilor spre altceva.
   Sper sa aiba noroc. Vom vedea.

 6. Mie imi este groaza de evoluția lucrurilor pe nisa asta. Fiica-mea deja are 6-7 carti. Unele prost editate, altele greoaie la prima vedere. Pana la clasa a cincea mai avem, asa ca mai tragem cu ochiul la voi ca să stim mai multe.

  • Din ceea ce am „invatat” in acesti ani de scoala, lucrurile stau cam asa…se publica manual+caiet de lucru, strict dupa schema obligatorie primita de la minister ceea ce inseamna ca nu pot fi incluse toate materialele si informatiile necesare. Acest lucru ar inseamna ca profesorii sa pregateasca materiale special pentru a explica tot. Nu au timp pentru ca si pe ei birocratia ii omoara. Daca mai luam in calcul ca lucreaza la un afterschool ori fac meditatii ca sa isi suplineasca venitul, clar nu au cand sa pregateasca materialele. Asa ca se ajunge la asa zisele materiale auxiliare care sunt platite de parinti ca sa ii ajute pe copii sa priceapa ce nu se spune concret in manualele (gratuite) de la stat.
   Si apoi ajungem la partea in care copiii duc 4-6 materiale la aceeasi materie si nu mai e cazul sa ne miram de ce au probleme cu coloana vertebrala, de ce nu mai suporta scoala etc.
   Succes fetitei tale! O toamna frumoasa, linistita!

  • Eu am ajuns să îi apreciez si sa ii stimez mai tare pe profesori. În ceea ce privește copiii… ea a avut comunicare in limba romana plus caiet special si auxiliar. În comunicare a avut de învățat poezia „Abecedar”. Vine acasa si ma intreaba ce e ala Abecedar. Si uite asa m-a pufnit rasul cand am auzit propunerea domnului ministru de la Educatie. Manual universal.

   • Manualul universal e pentru cei din generatia fiicei mele. La ei nu sunt manuale toamana, niciodata.
    Ministrul e….in fine, e o discutie ampla, cu multe lucruri de spus.
    De manualul de sport banuiesc ca ai auzit. E bine ca au manual de sport ca de romana si matematica nu au. Mai bine le puneau o ora de sport in plus ca sa faca miscare in loc sa invete cum se indoaie mana si cum se foloseste spalierul.

     • Se investeste dupa interesele celor de la minister. Aia e problema. Oficial e pentru copii, neoficial e …altfel!
      Au fost licitatii, au castigat niste edituri. Celelalte edituri participante au depus contestatii si procedura prevede un anumit numar de zile pana se termina cu acele contestatii. Asa se intampla in fiecare an. Prin iarna vor avea manuale, dupa ce parintii vor cumpara alte manuale ca sa aiba copiii dupa ce sa lucreze.

 7. Din pacate, in majoritatea cazurilor, profesorii aleg manualele doar teoretic. Castiga manualul cu pretul cel mai mic, nu cel mai bun. Ar fi ideal sa poata elevii lucra pe un asemenea manual, ca cel pe care l-ai prezentat.

  • Da, din ce incep sa aflu e clar ca manualele sunt alese doar ca sa fie bifata actiunea. E mai important ce pregateste profesorul la clasa.
   Sper sa se mai imbunatateasca lucrurile si la noi in tara. Vom vedea.

 8. Mie manualul mi s-a parut atractiv, cu mult peste manualele pe care le aveam noi odata. Am o singura mare neplacere si aceasta nu are legatura nici cu manualele, nici cu autorii lor, ci cu cei de la conducerea ministerului: este imperios necesar sa se aeriseasca si sa se trieze programa! In rest, depinde enorm de profesor sa aiba carisma sa ii faca pe elevi sa indrageasca materia pe care o preda. Mie nu mi-a placut sa invat la istorie in scoala, desi acum cartile si filmele istorice sunt in fruntea preferintelor mele, am invatat mult din ce am citit pe cont propriu si din documentare.

  • Din ce am aflat eu, cei de la minister pun la dispozitie (mai degraba impun) o schema/schita pentru orice manual. Cine vrea sa scrie un manual, e obligat sa urmeze acea schita. Li se spune clar si care e numarul maxim de pagini.
   Inca traim dupa anumite reguli
   Mie mi-a placut istoria. Asimilam informatiile mai mult de placere, dar am avut si noroc cu profesoare bune, pasionate de materie

 9. As avea cateva lucruri de zis pe subiect, dar o sa ma rezum la ceva simplu si din experienta.
  De-a lungul anilor mei de scoala, am cumparat la carti si la culegeri, cate vreo 3-4 pe materie. Chestia e ca noi le cumparam, dar nu faceam chiar nimic cu ele. Tin minte ca atunci cand am facut curat, am vrut sa dau mai departe tot ce am strans, si ma uitam cu uimire la nu una, nu doua, ci patru cutii mari, pline ochi cu materiale auxiliare, toate in stare perfecta, de zici ca acum le-am cumparat de la magazin.
  Sunt de parere ca profesorii ar trebui sa vorbeasca mai mult cu elevii, in loc sa vina glont la catedra, sa predea toata ora, apoi „ati inteles?”. Da tema pentru acasa, apoi salut braila~
  In fine, sunt foarte multe de zis, dar personal, am avut de-a face cu multi profesori dezinteresati. Probabil si din pricina asta sunt cum sunt acum, insetata de cunoastere.
  Sa stiu din toate cate putin, si un pic mai mult din ce imi place.
  Enciclopediile mi-au placut mereu si le recomand si eu drag pentru cei mici 😉

  • Stiu ce spui si te inteleg. Eu nu am apucat vremurile cu multe auxiliare (am terminat liceul in 1998), dar copiii mei le prind la greu, din plin.
   Noi am discutat mereu pe baza enciclopediilor si a materialelor de acasa, nu ne-am bazat pe ceea ce e la scoala unde se face doar o trecere in revista a unor subiecte atat din lipsa de timp, cat si din lipsa de materiale suficiente, corecte si complete.

 10. Materia mea preferata din anii de scoala a fost istoria, postarea ta este foarte utila elevilor si parintilor.

 11. Cred că este o materie importantă pentru copii, în special pentru cultura lor generală. Un manual atractiv câștigă curiozitatea.

  • Ai dreptate, Ramona! Câștigându-le atenția, îi determină să rețină informații de dragul de a o face și atunci câștigul e mult mai mare pentru toată lumea, dar mai ales pentru copii.

 12. Multumesc pentru cuvintele tale frumoase despre activitatea cadrelor didactice.

  Cat despre istorie… Eram in clasa a IV-a, tocmai primisem vreo 3 elevi din repetentie…Prima zi de scoala. Dupa ce-am cantat imnul, ii intreb pe copii daca stiu sau au auzit despre Mircea, Stefan, Corvin…
  Unul din repetenti cu mana pe sus: Știu eu, doamna, știu eu!
  M-am gândit eu că era normal să știe, că doar repeta clasa…
  -E Ștefan de la Bărbulești, doamna!

  Învățăm și la școală, nu zic, dar tot acasă e baza!

 13. Nu stiu ce sa spun… nu am copii, dar lucrez in sistem si manualele le alegem in asa fel incat sa nu fim nevoiti sa facem alte planificari an de an si sa ne confruntam cu alte lectii, alte exercitii. Adica, daca am aceleasi manuale mai multi ani, tot pe alea le aleg. Nu se compara felul in care-mi fac ora la o lectie despre care stiu foarte bine cum este si ce contine, decat atunci cand am un manual nou. Chestia cu auxiliarele, n-o comentez, nu cunosc ca sa spun ce si cum. Plus de asta, la obiectul meu (engleza) manualele nu se pupa cu programa, iar programa este obligatorie, asa ca vrand-nevrand, predau si din culegerile mele, cand la gramatica am lucruri diferite in manual fata de ceea ce trebuie predat. Si cam 60-70% din partea gramaticala este alta decat in programa. Pe de alta parte, chiar zilele trecute discutam cu o fosta colega care de 11 ani este profesoara de sc. generala in Anglia, si care ma intreba daca la noi tot cu creta si cu tabla neagra… Acolo exista numai table digitale, interactive, iar prezenta si notarea se fac pe calculator, nu mai sunt de mult cataloage din hartie….. deci… o alta planeta, efectiv…

  • Și eu am lucrat ca profesor vreo 5 ani, manualele oricum nu se pliază cu programa școlară. Sunt manuale de când am fost eu elevă, acum vreo 25 de ani, dacă ne referim la cele pentru gimnaziu. Multe sunt rupte, dar nu le schimbă nimeni, nu sunt bugete, iar dacă părinții nu investesc, vii cu materialele de acasă… La liceu, pentru că am avut și clase cotate ca fiind bune, dar și clase mai slabe, au fost probleme mari la clasele a IX-a și a X-a, unde se mai oferă încă manuale de la stat, ne-am trezit cu ceva ce clar nu putea fi folosit… Aveam table digitale în unele clase, la altele mergeam eu cu laptopul din dotare, numai că nu toți profesorii noștri sunt dispuși să folosească digitalul la lecții. Cei care au anumiți ani de predare, refuză categoric să folosească materialele care țin de digital, iar elevii se plictisesc extrem de repede, ar afla mult mai repede informațiile de pe internet… Cât despre învățământul în Anglia, e altă poveste. Am fost la un schimb de experiență și am o prietenă care lucrează acolo… Mulți dintre profesori nu sunt chiar foarte bine pregătiți, am întâlnit profesori care predau la clasa a X-a sau a XI-a chestiuni de limbă și de sintaxă pe care noi le facem la clasele a V-a, a VI-a. Au materiale mai bune în schimb, plus că nu ești singur cu o clasă de 30 de elevi… Acolo ai maxim 20 de elevi, există un profesor și 2, 3 ajutoare, tot profesori, care lucrează cu grupuri de elevi, ceea ce permite o mai mare atenție acordată tuturor…

 14. Eu nu inteleg de ce li se mai dau manuale cand nici un profesor nu preda dupa acel manual, dai ii obliga sa le care la scoala. Abia astept sa inceapa anul scolar sa vad ce manuale primeste baiatul meu care este in clasa a saptea. Oricum, stiu ca trebuie sa-i cumpar manualul de romana pentru ca profesoara preda dupa Humanitas, iar la matematica lucreaza si invata numai din culegeri.

  • Nici nu stiu ce sa cumpar, sincer. Astept sa inceapa anul scolar. Oricum se pare ca iar nu vor avea manuale la materiile principale asa ca….cine stie ce ni se va cere. Dupa ceva trebuie sa lucreze, dar…na…

  • Noi, la română, din fericire aveam Humanitas la clasă, e un manual foarte bun pentru partea de gramatică, dar nu conține chiar un material extrem de folositor pe partea de literatură, numai că acolo mai poți compensa cu fișe de lucru. Și eu tot pe Humanitas prefer să lucrez la gimnaziu, ai cât de cât un anumit material de care să te folosești… Manualele se oferă pentru că e învățământ obligatoriu, însă, din păcate, manualele nu sunt actualizate pentru a fi în conformitate cu programele școlare stufoase…

 15. Mi o ciuda de nu-ti pot spune! Am ajuns ca parinti sa muncim mult mai mult acasa cu copilul pentru a intelege materia ce se preda la scoala. Asta daca ai ca parinte un pic de interes asupra copilului.

  Nu ma plang. O fac cu placere stiind ca al meu copil chiar ramane cu ceva din ce se preda. Dar nu pot sa nu ma abtin si sa ma intreb, ceilalti copii cum fac fata provocarilor scolare?!

  MA bucur insa ca sunt si edituri care accepta consiliere asupra manualelor. Sper sa aem parte de materiale decente. Ca nu ma astept la ceva minune….. mai intai trebuie lucrata programa scolara, apoi materialele!

  • NU cred ca parintii isi permit luxul de a astepta sa se invete totul la scoala. Nu pentru ei, ci pentru copii. Stiu ca sunt parinti care nu dau doi bani pe scoala, iar alti parinti obsedati de a lucra mult in plus cu copilul. Eu zic ca trebuie un echilibru. Vedem cum se desfasoara lucrurile pe parcursul anului scolar.

 16. Fie-mea a depasit de mult aceasta clasa, dar pot sa-ti spun ca desi se vaita multi ca manualele sunt greoaie, prea stufoase, eu le compar cu ceea ce am avut eu si consatat ca lectiile sunt mult mai scurte si mai bine prezentate. Poate comparativ cu alte tari sau cu alte manuale din ceilalti ani intermediari intre scoala facuta de mine si cea a fie-mii or fi unele mai bune, altele mai rele, dar pe ansamblu eu sunt multumita si cred ca un copil care-si doreste sa invete este sustinut bine de ele. Felicitari Cristinei pentru aport!

 17. Istoria, a fost una din obiectele pe care le-am invatat cu greu, Intr-adevar, conteaza foarte mult ca manualul sa fie ok si sa trezeasca interesul scolarului, ceea ce la noi nu prea se intampla.

 18. Interesant! 🙂 Istoria a fost materia mea favorită, influențată fiind de cărțile pe care le citeam pe vremea aceea. Copiii nu-mi împărtășesc pasiunea pentru istorie. De fapt, de nenumărate ori am stat vu Roxi până reținea lecția. 🙂

 19. Imi place faptul ca usor usor au inceput sa se schimbe cateva lucruri in sistemul nostru de invatamant. Incet, dar sigur, vorba aia. Imi aduc aminte cu tristete de unele manuale din gimnaziu, si stiu cat de nefolositoare ni se pareau la momentul acela. Plus ca erau si destul de greoaie pentru un copil care vine pentru prima data fata-n fata cu istoria. Sustin si apreciez initiativa unor profesori ce doresc sa schimbe modul in care se invata inainte, si anume „mecanic”. Un copil trebuie ajutat sa inteleaga si mai mult decat atat, trebuie sa gasesti o cale de a-i explica, pe intelesul sau, istoria.

  • De acord cu tine. Daca ii invatam sa gandeasca, daca ii ajutam sa inteleaga, informatiile raman in memorie altfel e doar o chestie mecanica de memorare si totul dispare dupa ce elevul primeste nota.

 20. Interesanta abordare. Dar revin la meteahna mea. Cand am dat capacitatea in clasa a VIII-a imi aduc aminte si acum acele manuale alternative…. ei bine ERAU STRECURATE GRESELI! Ceea ce e inadmisibil ca intr-un manual scolar sa apara asa ceva. Si culmea si in manualul de istorie si in cel de geografie. Eu cu istoria sincer nu m-am impacat niciodata. Mi s-a parut irelevant sa retin atat de multe date istorice, iar povestioarele le vedeam exact ca pe niste povesti nu fragmente din istorie. Mintea mea de copil a pus o intrebare de baraj: „De unde sa stiu eu ca a fost adevarat, daca cei care au scris au mintit”.
  Mintea mea de adult ii cam da dreptate copilului de atunci. Nu in toate privintele, dar in multe. Acum si Becali e mare scriitor! :))) Daca e bine promovat, peste 100 de ani va fi studiat in scoli…. ca deh! Fala….

  • Frate! Avand in vedere ca fiecare tara studiaza propria varianta istorica, iti dai seama ca traim un fel de 1980 a lui Orwell. Nu ai cum sa stii ce e corect si ce nu. Dar asta nu e o scuza sa nu stii nimic 😉
   Undeva trebuie sa fie un sambure de adevar. Daca descoperi mai multe fatete ale unui eveniment, cumva ajungi la miez si iti dai seama care ar putea fi adevarul. Am zis „care ar putea fi” pentru ca…uita-te la ce se intampla acum in istoria noastra…fiecare om percepe intr-un anume mod mitingurile, grevele, certurile dintre partidele politice etc. Ce va ramane consemnat in istorie pentru nepotii si stranepotii nostri? Nu avem cum sa stim nu? Ei vor invata ce vor gasi in manualele de istorie de la acea vreme.
   Ce bine era daca am fi putut calatori in timp – ar fi prima reactie pentru ca ideal ar fi sa inveti istoria in acele vremuri in care s-a intamplat ceva. Pe de alta parte, calatorind in timp risti sa alterezi linia temporala si sa provoci bucle, schimband complet istoria asa cum o stim noi…Deci trebuie sa ne multimim cu ceea ce avem la indemana 😉

   • Hai ca ai reusit sa-mi aduci un zambet pe buze cu bucla temporala. Da, mi-as dori sa calatoresc in timp daca ar fi posibil, dar sa asist ca spectator fara sa pot interveni. Asa este, sa nu stii nimic nu e o scuza, iar un sambure de adevar exista. Dar mereu e denaturat pentru ca sa fim seriosi… cronicarii erau subiectivi sau determinati sa scrie ce doreau mai marii acelor vremuri.
    Noile generatii… vai de ele. Vor avea de citit carti, bloguri si diverse articole din presa pentru a analiza si pentru a ajunge la o concluzie. :)))
    Macar sa stie cine a fost Stefan cel Mare, Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Mihai Viteazul…. ca trepadusii din ziua de azi au intrat in istorie ca cei care au distrus tot ceea ce stramosii nostri au construit!

    • Exact! Mai devreme citeam un articol scris de Raluca despre o carte dedicata intelectualilor lumii. Nu pot spune ca ma mira ceea ce am citit, dar pot spune ca e bine ca incep sa iasa la iveala aceste adevaruri despre cei care sunt considerati genii ai vremurilor lor. Daca am fi mai sinceri, am realiza ca acelasi lucru se poate spune si despre „geniile” de la noi din tara, despre marii domnitori. Dar e greu sa se recunoasca aceste adevaruri pentru ca ar parea aproape un fel de blasfemie din moment ce copiii sunt invatati de mici sa se uite la „statuile” ridicate in onoarea lor.

 21. Cred ca acest articol este printre putinele pe care le citesc cu atat de multa atentie.Inca de la primele randuri citite mi-am amintit si eu de perioada in care ghiozdanul meu era plin de carti si mama imi spunea ca este mai greu decat mine. Mi-a placut istoria in generala, insa la facultate cand am avut in primul semestru istoria economica, abia asteptam sa scap de ea.
  Interesanta idee ca cei de la editura pot acorda un exemplar.

  • La facultate am avut si eu istorie economica. Una dintre cele mai proaste materii (ori poate manualul mai degraba+profesorul!) de care am dat vreodata.
   Da, toate editurile care au castigat licitatia la ministerul educatiei ofera exemplare gratuite pentru profesori (cel putin asa am inteles eu) ca sa isi dea seama daca le place si daca vor sa comande la clasele lor.

 22. Intr-adevar, in ziua de azi nu se tine cont de dezvoltarea intelectuala a copilului; daca nu inveti „conform standardelor” nu e bine si nu esti punctat cum trebuie. Iar asta de cele mai multe ori duce la memorarea paginilor din manual, ca un papagal, nefiind benefic pentru cultura generala a copilului, pentru ca nu ramane cu nicio informatie. Tin minte ca si eu la randul meu invatam paginile ca pe o poezie si asa luam 10 la fiecare test. Foarte interesanta recenzia ta 🙂

  • Da, e o problema de cand e lumea de veche, dar, daca tot le place sa acuze copiii ca nu invata, macar sa ii ajute cu materiale bune sa invete pentru viata. La urma urmelor acesta e scopul scolii, nu? Sa invete pentru viata, nu pentru o amarata de nota.

   • Exact. Dar stiu doar sa se acuze intre ei. Ba ii acuza pe profesori ca nu-si dau interesul, ba copiii ca sunt neatenti la ore… In loc sa schimbe ceva, sa fie totul bine pentru ambele parti, se continua aceasta „cearta”.

    • Cred că le este mai ușor să distragă atenția opiniei publice făcând acest lucru decât să efectueze modificări mai ales că nici eu nu au habar ce trebuie să facă. Merg în derivă!

 23. Mie nu mi-a placut istoria cred ca din cauza profesorului care ne teroriza. Dar acum sunt curioasa si vreau sa aflu cat mai mult. Ma ajut de carti si enciclopedii explicite.

 24. Problema manualelor de calitate este peste tot, din pacate. Autorii par sa uite ca se adreseaza unor copii si sa asta trebuie sa fie punctul de plecare a conceperii si structurii manualului, nu competitia de pe piata de carte scolara.

  Sunt unul dintre copiii care nu a vazut importanta istoriei in scoala, a trecut ca rata prin apa la orele de istorie, cu note de 10 luate pe activitati conexe orei. In 8 ani de scoala (5- 12) nu am dat un extemporal, nu am raspuns o data, deci nu am acumulat nici macar o cunostinta. Iar acum?!? Acum ma chinui sa recuperez. Nu pentru ca m-ar forta cineva, ci pentru ca vreau sa stiu, sa cunosc, sa pot spune mai departe.

  Asa cum ai prezentat tu manualul, pare o adevarata sursa de informatii si ajutor in consolidarea cunostintelor. Il voi achizitiona pentru mine, nu e prea tarziu sa invat din manuale de copii de 10 ani!

  • În liceu nu pot spune că am avut șansa de a avea o profesoara așa de bună. Era tânără, se vedea că îi place istoria…dar nu știa să predea. Pornisem cu aspirații mari după ce avusesem două profesoare excelente în gimnaziu, dar asta e…în viață nu merge totul ca pe roate.

  • Nu cred ca este o reteta de succes pentru un manual. Ideal ar fi ca elevul sa inteleaga ce scrie in manual, iar profesorul sa predea cu drag. Asta asa…in termeni simpli!

 25. Imi pare foarte bine structurat. Cred ca este si atractiv pentru copii.
  … Eu am rasfoit online cateva manuale ptr disciplinele pe care le predau eu( geografie si biologie) . Cel mai mult mi-au placut cele propuse de ed.Aramis.

  • O sa ma uit si la manualele lor.
   Tot ce sper eu este ca la clasa sa se invete ceva, nu sa vina acasa si sa nu stie ce sa faca. Asa cum o stii pe Daria, e ciudat cand vine acasa si spune ca nu a inteles ceva de la clasa. La istoria de la clasa a IV-a cam asa a fost. Nu a inteles mare lucru. Practic a rezolvat cerintele ca un robot si nu a retinut absolut nimic decat ca a luat calificativul fb

 26. Multumim pentru informatii, Anto! Sper ca pana sa ajunga Cris in clasa a 5a sa devina cat mai cunoscut si utilizat in scoli asa incat sa aiba si el noroc sa studieze pe un manual bun.
  Asteptam si alte recomandari de manuale. Poate ca impreuna reusit sa facem din scoala un loc mai prietenos 🙂

  • Daca mai gasesc manuale care sa imi atraga atentia, le voi studia si voi scrie despre ele.
   Sper sa se mai schimbe lucrurile in anii care vin pentru ca nu as vrea sa avem numai generatii de sacrificiu de dragul banilor incasati pe la ministere.

 27. Ma bucur ca apar noi versiuni de manuale, mult mai adaptate si mai pe subiect, fara informatie inutila si in cantitati mari. Ma bucur ca vad o schimbare si ca noile generatii nu vor mai utiliza manuale vechi de 9,10 ani. Pe perioada licelui profesorii nici nu mai distribuiau manualele ci ne dadeau tot timpul materiale realizate de ei. Un efort in plus, da, dar chiar si asa, sacrificiile le-au fost apreciate la sfarsit 🙂

  • Da, erau alte timpuri. Acum parca totul e…Eu ma bucur enorm ca apar astfel de manuale, realizate dupa dorinta si necesitatile reale ale copiilor. Astfel de lucruri arata ca inca mai exista speranta de mai bine!

 28. Eu am urat istoria in forma in care ne puneam sa memoram datele la scoala. Imi place sa citesc, sa stiu ce s-a intamplat, dar fara sa imi incarc memoria cu date. Eu am dat geografia la Bac pentru ca e mult mai usoara decat istoria.

  • Cris, acest manual a fost realizat tocmai dupa dorinta copiilor. Nu are multe date ce trebuie memorate, ci sunt prezentate astfel incat sa le atraga atentia si sa li se para totul ca o poveste. 😉

 29. Mă bucur că îi place cum arată!
  Îmi pare rău că o dezamăgesc în ceea ce privește căutarea pe internet. Numai că aceasta este o cerință din programă, copilul trebuie învățat să caute, să trieze, să aleagă informațiile necesare.
  Și ajungem astfel la cerințele programei, competențe și conținuturi, liniile directoare ale elaborării acestui manual… dacă aș fi vrut să fie „altfel”? Da, au fost momente în care ni s-a părut că putea fi mai bine. Galopul acesta prin istorie – câteva mii de ani în 80 de pagini – e incapabil să creeze o imagine obiectivă. Mai sunt și altele, pe care nu pot să le scriu aici.
  Însă încerc să nu uit că explozia informațională pe care o trăim înseamnă, la nivel general, doar crearea de ancore. Individul este cel care, în cele din urmă, decide care este zona în care ar vrea să afle mai mult. Îți place Preistoria? Intri pe această zonă… și îți va lua o viață să-i descoperi tainele.
  Galopul este rezultatul încercării de a aerisi programele. Cred că ai văzut deja că este foarte, dar foarte! puțină cronologie. Dacă nici așa nu e ok… chiar nu știu încotro să ne mai îndreptăm!
  Aștept să le văd și pe celelalte…

  • Cris, e obisnuita sa caute pe net de mai multi ani, stii doar. Nu e vorba de asta. Ea se referea ca nu pricepea mare lucru din lectiile din manualul de anul trecut si culmea e ca isi dorea sa invete ca ii place istoria.
   De acord cu tine, sunt conditii care au trebuit indeplinite de voi ca autori si nu ati avut incotro. Recunosc ca am fost si eu surprinsa ca e asa mic manualul 😛 , dar am inteles din discutiile noastre care e motivatia. Ma bucur enorm ca nu ati pus accent pe cronologie, adica exact pe ce urasc copiii sa invete ca robotii.
   Din punctul nostru de vedere, manualul e super fain. Plus ca am testat si varianta demo digitala si ne place mult. Sper sa se lucreze la clasa ei dupa acest manual. Vom vedea. Momentan nu stim nici cine va fi diriginte, darmite care vor fi profesorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.