Recenzie: Oracolul din Stambul de Michael David Lukas

În urmă cu mai mulţi ani am participat la campania vALLutar iniţiată de Editura All pentru bloggerii pasionaţi de lectură. A fost o experienţă minunată. Aşa a început, de fapt, ideea existe cărţi călătoare. Dincolo de faptul puteai citi ce doreai, cât doreai, mai exista un lucru care mi-a plăcut enorm. Cine avea cele mai multe comentarii la articole, câştiga pomi! Serios! La finalul campaniei am primit 6 pomi dacă îmi aduc eu bine aminte. Preferaţii mei sunt stejarii 😉 Astăzi vreau povestesc despre una dintre cărţile acelei campanii, care mi-a rămas în suflet şi pe care v-o recomand din inimă – „Oracolul din Stambul” de Michael David Lukas.

The Oracle of Stamboul

Despre cartea „Oracolul din Stambul”

Titlu: The Oracle of Stamboul / Oracolul din Stambul

Autor: Michael David Lukas

Rezumat carte

O profeţie pare se împlinească o dată cu naşterea unei fetiţe. Eleonora este crescută de tatăl ei, negustor, şi de mama vitregă care se comportă destul de urat cu fetiţa. Născută cu o voinţă puternică şi cu o inteligenţă ieşită din comun, Eleonora decide plece de acasă, ascunzânduse pe un vapor pentru a ajunge pe malul Bosforului. Din întâmplare, ajunge la excentricul Sultan Abdulhamid al IIlea care o va considera sfătuitoare lui de taină. Dotată cu o înţelepciune nemaipomenită, fetiţa decide îşi schimbe din nou drumul vieţii.

Părerea mea despre carte

Descrierile

Voi începe cu ceva simplu. De obicei, descrierile din cărţi fac diferenţa. Nu doar dialogul, nu doar modul de creare a personajelor, nu doar acţiunea cărţii. Descrierile. Prea mult strică. Deloc nu e bine. Autorul reuşeşte redea descrieri minunate, inducă cititorului o anumită stare pentru natura, în speţă păsările care au prevestit naşterea Eleonorei şi care apar permanent în carte, este în comuniune cu acţiunea cărţii. Sunt convinsă aduceţi aminte de la orele de analiză literară din liceu când vi se spunea observaţi dacă natura descrisă de autori este în concordanţă cu acţiunea cărţii. Descrierile sunt foarte importante tocmai pentru induc cititorului o anumită stare. Nu doar îl ajută îşi imagineze locurile şi oamenii, ci şi starea de spirit a personajelor, contextul politico-social în care se desfăşoară totul.

Personajele

Personajele din carte sunt antagonice. De la tatăl care îşi iubeşte fiica, dar nu îi acordă timp până la mama vitregă care este de fapt mătuşa invidioasă şi dură, dornică controleze totul. La un moment dat te întrebi cum de nu observă tatăl ce se întâmplă sau de ce nu acordă atenţie din moment ce pare o iubească atât de mult pe cea mică. Eleonora este o fetiţăinteligentă, dotată cu o capacitate senzorială extraordinară. Pentru unii critici, acest lucru ar însemna o justificare pentru comportamentul mamei vitrege, Ruxandra. Pentru alţii ar însemna nu este ajutată ajungă la full capacity .

Pentru un copil, Eleonora da dovadă nu doar de mult curaj, ci de inteligenţă ieşită din comun prin modul în care decide îşi schimbe soarta nu o dată, ci de două ori. Dacă citiţi până la final veţi înţelege la ce refer. Deja ştiţi din rezumat/descrierea cărţii Eleonora fuge de acasă ascunzânduse pe un vapor. Aţi aflat şi ajunge printr-un concurs de împrejurări în preajma Sultanului care îi vede potenţialul şi o numeşte sfetnicul lui. Acum imaginaţi ce înseamnă ca un om atât de puternic facă un asemenea gest faţă de….un copil! Impresionant, nu?

Actiunea

Acţiunea cărţii nu este nici gen thriller, nici romantic dacă la asta gândeaţi când aţi citit descrierea/rezumatul. Totul decurge aproape firesc. Autorul a avut mare grijă ne inducă starea necesară pentru a înţelege nu e o chestie chiar impulsivă din partea Eleonorei, cât mai ales un lucru gândit. Pentru un copil astfel de acţiuni ar trebui să fie înspăimântătoare, însă nu pentru personajul principal. Cartea are o aură de magie, induce ideea de protecţie a inocenţilor, a persoanelor cu capacităţi senzoriale. Nu este o carte de acţiune per se, ci o carte despre drumul vieţii care se schimbă din cauza unor factori, a unor decizii.

Recomandare

Din punctul meu de vedere, o astfel de carte nu ar trebui lipsească din bibliotecile voastre. Dacă sunteţi părinţi, veţi simţi frustrarea anumitor situaţii şi acţiuni care vor supăra. Dacă sunteţi adolescenţi, veţi simţi alt tip de frustrare, cea a neînţeleşilor dornici citească, cunoască mult mai multe lucruri decât li se voie. Important e încercaţi înţelegeţi mesajul cărţii pentru finalul este la fel de important ca şi cartea per ansamblu. Importantă este voinţa de a schimba drumul vieţii.

Autorul vorbeşte despre carte

invit urmăriţi un interviu acordat de către autor în care vorbeşte despre cartea prezentată de mine în articolul de faţă.

 

 

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

19 comentarii publicate

 1. Sounds like an interesting read, I like the fact you say it isn’t easy to categorise the genre. Like the inclusion of the interview with the author too

  • Actually, it is considered as a hystorical fantasy because of the facts included by the author into the main event. But everything else is just fiction.
   Thank you for visiting!

 2. uite aici nu ne potrivim. Pe mine descrierile prea amanuntite ma plictisesc 😀 Mie trebuie sa imi dea doar minimul necesar sa contruiesc scena, nimic mai mult.

 3. Din descrierea cărții se pare că este magică și plină de culoare. Îmi amintește de povestea Pans Labirint. Fata este mai matură decât anii ei și trebuie să ia decizii pe baza relațiilor complicate pe care le are cu celelalte personaje. Vă mulțumim pentru revizuirea acestei cărți.

  • Da, asa este. Eleonora este un personaj conturat similar unei persoane mature, intelepte care ia deciziile potrivite, in balans cu viata ei.
   Multumesc si eu pentru vizita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.