Recenzie: Soția pilotului (Anita Shreve)

Recenzie: Soția pilotului (Anita Shreve)

Puțini prieteni știu cât îmi place stilul acestei autoare. Despre „Mărturia” am vorbit pe ambele bloguri (aici și aici), iar despre „Soția pilotului” am povestit aici, în urmă cu doi ani.

Titlu: Soția pilotului

Autor: Anita Shreve

Rezumat

Pe parcursul acestei cărți, cititorul are ocazia să descopere ce se ascunde în spatele unei aventuri, ce descoperă soția unui pilot, cum viața rezervă surprize din multe puncte de vedere, dar mai ales cum nimic nu este ceea ce pare a fi.

Părerea mea

După ce am citit „Mărturia”, am rămas impresionată de stilul aparent simplu adoptate de autoarea Anita Shreve. La prima vedere, cartea dă impresia că tratează o poveste clasică a unei neveste înșelate care află totul după moartea tragică, publică a sotului. Dar lucrurile nu stau deloc așa. Asemeni unor piese de puzzle, asistăm la conturarea personalității pilotului de curse aeriene, a soției, a familiei, a colegilor…și mai mult de atât.

Personajele sunt creionate treptat, ușor fără ca cititorul să conștientizeze schimbările subtile de situație. De la soția care aparent nu știa nimic până la investigatorul care urmărește altceva decât te-ai aștepta. De la un soț care își înșeală soția și își rănește fiica până la jocuri politice, răzbunare, discreditare și moartea unor inocenți. Durerea, stresul și modul în care Kathryn învață să meargă mai departe sunt conturate foarte bine ajutând cititorul să înțeleagă, să perceapă totul la un nivel emoțional și de impact psihic necesar pentru a fi prins în vrejul situațiilor ce se succedă care vor surprinde complet, la o mișcare de 180 grade.

Acțiunea este destul de lentă…în aparență. Sunt momente când te întrebi dacă lași cartea ori continui, dar…apoi ai surpriza să descoperi ce se ascunde în spatele investigației realizate de anchetator. Dacă vă plac poveștile romantice, stați liniștiți pentru că apare și așa ceva, dar cumva mai la distanță, nu centrat. De ce? Pentru că, totuși, cartea se referă la mai multe aspecte:

  • soția trebuie să învețe să treacă peste trădare și să suporte chiar consecințele acțiunilor unui om care făcea mai mult decât era totul aparent
  • soțul care se lasă purtat de evenimente, manipulat și controlat de anumite persoane, situații
  • fiica trebuie să învețe că nu trebuie ridicat nimeni pe un piedestal pentru că dezamăgirea e cruntă
  • anchetatorul trebuie să învețe să își controleze instinctul, dorința, pasiunea, iubirea și să continue investigația pentru a aduce la lumină adevărul asupra prăbușirii aeronavei
  • lucrurile nu sunt deloc așa cum par, totul este aparent; întotdeauna există ceva în spatele unei situații

Spre final există o întrebare care te pune pe gânduri: cât de bine îl cunoști pe cel de lângă tine?

Cred că această carte a prins la public pentru că tratează totul la nivel realist, fiecare femeie se regăsește în Kathryn cea obișnuită, naivă, încrezătoare.

Despre carte și film

Poate nu știți, dar a fost realizat și un film după această carte.

https://www.youtube.com/watch?v=bEgWEbjpRLY

Dacă doriți să cumpărați cartea, vă dau un pont. O găsiți la reducere aici  cu 18.91 ron sau aici cu 13.93 ron.

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

4 comentarii publicate

  1. Chiar daca nu reusesc sa citesc toate cartile recomandate de tine, imi fac o idee despre ce merita citit si ce nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.