tătănuș pipăruș

Recenzie: Tătănuș Pipăruș – Câinele fantomă (Claire Barker)

Tătănuș Pipăruș – Câinele fantomă (Claire Barker)

Pentru că am acasă o mare iubitoare de animale și în aceeași măsură de lectură, am decis să aleg o carte despre care am tot auzit că e amuzantă și interesantă – Tătănuș Pipăruș – Câinele fantomă, scrisă de Claire Barker. Aceasta este prima carte dintr-o serie. Pentru moment, la noi în țară editura All a publicat doar primul volum din seria dedicată cățelului transformat în fantomă. Sperăm să se publice și celelalte două cărți.

tătănuș pipăruș

Despre cartea Tătănuș Pipăruș

Titlu: Tătănuș Pipăruș – Câinele fantomă / Knitbone Pepper, the Ghost Dog (volumul 1)

Autor: Claire Barker

An de publicare: 2015

Rezumat

Tătănuș este un cățel bolnav, bătrân care este plâns de familia Pipăruș atunci când moare. Winnie Pipăruș, fetița familiei, este foarte tristă din cauza morții lui Tătănuș. Între timp, cățelul se împrietenește cu alte 4 fantome-animale de la Starcross Hall. Cele 5 fantome vor reuși să ajute familia Pipăruș să scape de doi frați dornici să pună mâna pe casa lor.

Părerea mea despre Tătănuș Pipăruș

Cartea am ales-o special pentru copiii mei pentru că mă gândeam că e amuzantă. Nu știam că, la începutul cărții, este descrisă starea de depresie a fetiței după moartea cățelului. În urmă cu câțiva ani, Daria a fost foarte tristă când a murit Iris (otrăvită de un vecin) și ne-ar fi prins bine această carte la acea vreme…poate. Chiar nu știu dacă ar fi fost bine să o citească atunci, cred că exista riscul să rămână cu impresia că e ceva în neregulă de nu vede fantoma cățelului mort (era și ea mai mică, credea în multe lucruri).

Tătănuș este un cățel loial familiei Pipăruș, asemeni celorlalte 4 animale (hamster, gâscă, iepure și maimuță). Dincolo de faptul că, la început, Winnie nu vede nicio fantomă, iar Tătănuș e trist din cauza aceasta, pe măsură ce se desfășoară lucrurile, aflăm cât de trăznită este această familie, cât de veseli erau înainte de moartea câinelui lor iubit și mai ales cât de nebune sunt fantomele animalelor care au locuit în această casa. Evident, apar și două personaje negative care încearcă să ia casa familiei, dar fantomele și fetița reușesc să le dejoace planurile.

Stilul adoptat de autoare e unul lejer, ușor de înțeles de către copii care se identifică rapid cu Winnie. Pentru nivelul 8 ani, aș zice că o asemenea carte este ideală. Nu are o acțiune intensă care să îi bulverseze, ci suficient cât să îi amuze și să urmărească ușor firul epic. Imaginile create de Ross Collins pentru această carte au menirea de a ajuta copiii să își imagineze mai ușor ceea ce citesc, să identifice în spațiu diverse situații.

Personajele sunt extrem de bine conturate, iar personalitatea și aspectul fizic reies atât din descrierile indirecte, cât și din reacțiile în diverse situații. Nu ai cum să nu te îndrăgostești de familia Pipăruș și de animalele fantomă.

Asemeni oricărei cărți pentru copii, totul se încheie cu bine, cei care au dorit să facă rău au fost prinși. Evident, pentru că este vorba de o serie de cărți dedicată lui Tătăruș, cartea se încheie de așa natură încât să sugereze că nu s-a terminat, ci că povestea continuă. O astfel de carte stimulează imaginația oricărui copil, iar faptul că Winnie reușește să vadă animalele-fantomă nu face decât să provoace bucurie oricărui mic cititor.

Recomandări

Dacă copiii voștri iubesc animalele, dacă au citit sau urmează să citească această carte, vă dau imediat câteva idei de vacanță pentru ei 😉

1.costume pentru bal mascat, Haloween etc – aici aveți câteva idei

2.animalele preferate ale unor personalități din istoria omenirii – click aici pentru informații de cultură generală

3.fișe printabile puse la dispoziția voastră chiar de către autoare – sunt ideale pentru lucrul pe text – click aici

 1. discuții despre fantome – aici și aici aveți posibilitatea de a vă juca un pic, de a călători în timp 😉

5.fișiere printabile realizate de autoare, de The Reading Agency și de Usborne – pot fi descarcate gratuit de aici

La final vă invit să ascultați o scurtă lectură din primul volum al seriei (cel publicat și la noi în țară), realizat chiar de autoarea Claire Barker

Despre Antoaneta 589 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

28 de comentarii publicate

 1. cred ca e greu sa pierzi animalul de companie si cand esti mai mare, nu doar cand esti copil… eu am un hamster si nu prea vreau sa ma gandesc ce se va intampla atunci cand nu va mai fi, mai ales ca ei au viata scurta. te atasezi de un suflet, indiferent de varsta…

  • Este foarte greu. Așa este. Mai ales pentru un copil care suferă și se atașează poate chiar mai mult decât un adult pentru că nu are sufletul așa de…”întărit” de probleme.

 2. Predestinat nume are autoarea… 😀 to bark inseamna in engleza a lătra, Claire Barker, Clara Lătrescu, așa ceva 😀 probabil ii plac cățeii. Cat de copil ma gandesc ca trebuie sa te simti ca sa poti scrie o carte pentru copii.

 3. chiar voiam sa zic ca ai recomandat-o ca fiind amuzanta si nu neg ca umorul are un rol important in aceasta carte, dar acele prime pagini care descriu disparitia catelului nu stiu cat de usor sunt de suportat de catre un copil. Bine, depinde si tonul pe care-l da autorul, dar o pierdere e tot o pierdere …

  • Eu așa zic…pe la 8 ani e potrivită. Acum depinde de la copil la copil, dacă are experiență ca cititor etc.
   Ea este recomandată până la 10 ani, dar și aici depinde de la caz la caz. Daria citește romane de când avea 8 ani așa că această carte a fost una ușurică pentru ea, ceva de relaxare.

 4. Interesant subiect! Mi-ar place pentru Emi, peste vreo 3-4 ani. Noi abia avem niste pisici, asadar nu e extrem de atasata de ele, in mod special. Dar imi inchipui ca poate fi depresiv sa iti pierzi animalutul de companie, dupa ce ti-a fost prieten si chiar parte din familie

  • Da, e foarte greu mai ales pentru un copil.
   Pune bookmark la articol pentru că la final am postat și linkuri cu idei și activități pe care le poți face cu fetele când vor mai crește și vor citi cartea/cărțile 😉

Tu ce parere ai?

%d blogeri au apreciat: