reconstituind-o pe Amelia

Reconstituind-o pe Amelia – Kimberly McCreight (recenzie)

Reconstituind-o pe Amelia – Kimberly McCreight (recenzie)

Sinceră să fiu încep această recenzie fără a ști ce aș putea să îți despre cartea asta, despre Reconstituind-o pe Amelia, cartea scrisă de Kimberly McCreight. Și asta nu pentru că nu mi-ar fi plăcut ci pentru că pur și simplu consider că ar trebui pur și simplu s-o citești mai ales dacă ești părinte. Iar dacă ești părinte de adolescent sau preadolescent e chiar ”un must” s-o citești, zic eu.

De ce? Pentru că te pune pe gânduri. Pentru că e vorba despre relația dintre un părinte și un adolescent. Pentru că e vorba despre un  părinte de adolescent care lucrează zi lumină și stă foarte puțin cu copilul lui. Pentru că este vorba despre povestea unui adolescent care nu reușește să discute cu părintele lui și ajunge în situații limită. Pentru că este despre secrete și bullying. Pentru că …
reconstituind-o pe Amelia

Motivele ca să citești și tu Reconstituind-o pe Amelia ar fi multe dar hai să vedem totuși despre ce este vorba în cartea scrisă de Kimberly McCreight publicată la editura Herg Benet.

Reconstituind-o pe Amelia este despre ”povestea primelor iubiri secrete, a vechilor prietenii și a unui club de fete cu tradiții înrădăcinate adânc. Dar înainte de toate este povestea unei mame care ar face orice ca să apere memoria fiicei sale, pe care nu a putut-o salva.”

Despre ce este vorba în Reconstituind-o pe Amelia

În Reconstituind-o pe Amelia avem, la prima vedere un colegiu elitist cu profesori ideali și elevi studioși. Dar totul nu e decât o aparență înșelătoare iar moartea Ameliei, pentru că, da, Amelia, eroina principală moare încă de la începutul romanului, scoate la iveală putrezăciunea perfecțiunii aparente.

Kate, mama Ameliei este avocat și femeie de succes. Acest succes în carieră o costă însă. Pentru a deveni ceea ce este a trebuit cumva să sacrifice puțin din relația cu fiica ei. Deși Kate încearcă să fie o mamă bună pentru Amelia, uneori, din lipsa timpului nu prea reușește. E de înțeles. Nu e ușor să te împarți între viața de familie și carieră pentru că ziua are 24 de ore pentru toată lumea.

În plus, Kate are, ca mulți dintre noi și secrete din trecut care încep acum să iasă la iveală. Cumva trecutul se răzbună pe ea prin fiica pe care o iubește mai mult decât orice.

Amelia nu este un copil programat ci născut dintr-o greșeală de moment a mamei ei. Decizând să păstreze sarcina, Kate încearcă să demonstreze că poate avea carieră de succes și în același timp poate crește un copil fără a-l priva de afecțiunea mamei. Oricât de ocupată ar fi încearcă să-și facă mereu timp pentru fiica ei. Cu toate acestea eforturile făcute de ea nu sunt suficiente.

Amelia, deși elev eminent, pare că face o greșeală de neiertat în ochii profesorilor ei fiind acuzată de plagierea unei lucrări și, la scurt timp după aceasta se sinucide aruncându-se de pe acoperișul liceului.

Kate se acuză mult timp că nu a fost o mamă bună dar, la câteva luni după moartea Ameliei primește un mesaj care îi spune că moartea acesteia nu a fost o simplă sinucidere. Amelia e posibil să fi fost omorâtă. De către cine? Pe ce motiv? Asta încearcă Kate să afle, și noi odată cu ea.

Amelia crește însă fără a ști cine este cu adevărat tatăl ei și mulți ani chiar nu dă importanță acestui lucru până când, adolescentă devenind, începe să primească niște mesaje misterioase pe telefon referitoare la identitatea acestuia. Aceste mesaje o determină să încerce să afle mai multe despre tatăl ei dar, din păcate nu reușește să stea de vorba cu Kate despre acest subiect.

În plus, viața acesteia se complică și după ce, din curiozotate, acceptă invitației de a se alătura unei frății secrete. Amelia nu era genul de fată care să fie membrul al unei astfel de frății ci mai degrabă genul de tocilară. Cu toate acestea este invitată șă li se alăture acelor fete. Din păcate decizia ei se va vedea că este una greșită și că o va afecta într-un mod negativ.

Ar fi multe de povestit despre Reconstituind-o pe Amelia însă mă voi opri aici, recomandându-vă însă să îl lecturați, cum ziceam, mai ales dacă sunteți părinți de adolescenți. Și chiar adolescenți pentru că și ei pot învăța multe citind cartea.

Romanul lui Kimberly McCreight este scris pe două planuri. Pe de o parte povestea este spusă prin ochii lui Kate, pe de alta din perspectiva Ameliei.

În felul acesta, punând cap la cap povestea Amelei dar și cea a lui Kate vom afla, în final ce s-a întamplat cu adevărat. A fost Amelia într-adevăr omorâtă? Uneori firul poveștii îți dă această impresie după care apar alte informații și te gândești că totuși e posibil ca Amelia să se fi sinucis. Adevărul îl veți descoperi însă abia la final și vă asigur că vă va surprinde.

Părerea mea despre Reconstituind-o pe Amelia

Ca și ”Unul dintre noi minte” (vezi aici recenzia) și această poveste cu și despre adolescenți m-a impresionat și m-a pus pe gânduri. Adolescența este o perioadă foarte dificilă atât pentru cel aflat în această etapă a vieții cât și pentru părintele lui.

Mai ales în contextul actual în care trăim este o perioadă plină de pericole așa că ideal ar fi ca relația părinte-adolescent să fie una bazată pe încredere și comunicare. Astfel se pot evita multe posibile tragedii.

Reconstituind-o pe Amelia este un thriller bine scris care te ține cu sufletul la gură până când dai ultima pagină. Romanul este scris în așa fel încât este greu să ghicești care ar fi adevărul referitor la moartea Ameliei. Așa că îl recomand și celor care iubesc acest gen literar.

Mi-a plăcut nu doar povestea, tristă ce-i drept ci și personajele principale, Kate și Amelia. Am înțeles-o pe Kate și am trăit durerea ei pricinuită de moarte fiicei, frustrările legate de faptul că ancheta a fost inițial condusă cu superficialite, dorința de a descoperi adevărul.

Mi-a părut rău de Amelia, copilul bun care la un moment dat face niște alegeri greșite, cu consecințe tragice. Am suferit alături de ea și am înțeles-o deși nu am aprobat-o în ceea ce a făcut. Nu mi-a plăcut deloc faptul că a avut de-a face cu bullying-ul în școală. Nu am înțeles niciodată această atitudine răutăcioasă a celorlalți și în special a celor mici. Însă, din păcate este o realitate, una foarte tristă.

În concluzie vă recomand să citiți și voi romanul Reconstituind-o pe Amelia pentru că ai ce învăța din el. Și după ce îl lecturați vă invit să vă spuneți părerea într-un comentariu la această recenzie ca să facem schimb de păreri.

Romanul Reconstituind-o pe Amelia îl puteți achiziționa direct de pe site-ul editurii – (vezi aici) sau de la marile librării online ( vezi AICI sau AICI) unde de multe ori este la preț redus.

Tu ce i-ai spune mamei tale? Tu ce i-ai spune fiicei tale adolescente?

2 comentarii publicate

  1. daca mi-ai fi recomandat acum un an o carte cu si despre adolescenti, cu siguranta as fi spus NU. Dar intre timp am tot citit carti din aceasta categorie si mi-am schimbat parerea despre ele. Sunt mai mult decat chestii siropoase, sunt multe lucruri de invatat din ele.

    • Sa stii ca asa gandeam si eu acum vreo 2 ani. Mi-am schimbat intre timp parerea si parca doar carti de genul asta imi vine sa citesc. ma pregatesc pentru cand intra fiu-meu la adolescenta :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.