Salvaţi Copiii România lansează piesa de teatru “Decoded” pe tema sigurantei online pentru copii

Salvaţi Copiii România lansează piesa de teatru “Decoded”
pe tema siguranţei online pentru copii

Bucureşti, 9 aprilie 2012. Salvaţi Copiii România a pus în scenă pentru publicul bucureştean, într-un cadru homeric, piesa de teatru “Decoded”, având ca temă siguranţa online a copiilor şi a tinerilor, activitate desfăşurată în cadrul proiectelor Sigur.Info şi Virtual Stages Against Violence.

În săptămâna 2-6 aprilie 2012, peste 600 de copii din 17 instituţii de învăţământ au urmărit reprezentaţiile “Decoded” la Teatrul Arca. Piesa de teatru a fost jucată zilnic, începând cu orele 15.00, având o durată de o oră, urmată apoi de o scurtă sinteză alături de public a noţiunilor educative de siguranţă pe Internet regăsite în dialogul şi acţiunea personajelor.

 

Ultima reprezentaţie a piesei va avea loc luni, 9 aprilie, orele 15.00, la Teatrul Arca din Bucureşti, eveniment la care este invitată presa şi publicul larg. În scopul promovării utilizării responsabile a Internetului de către copii, vom relua reprezentaţiile în vara acestui an, în cadrul unui turneu naţional, în centrele locale Sigur.info.

Piesa “Decoded” prezintă misterele din spatele monitorului, iar personajele sunt eroii din legenda homerică a Troiei, care pătrund în lumea contemporană pentru a ne împărtăşi din înţelepciunea lor. Datorită situaţiilor care reies şi comparând schimbările generate de continua dezvoltare a mediului digital, spectatorii vor înţelege şi vor descoperi ameninţările mediului online în lipsa unei informări corecte şi a unui comportament prudent în folosirea tehnologiilor moderne. Regia este asigurată de Armand Utma, scenariul de Andrei Burlacu, iar scenografia de Valeriu Gavrilescu. Personajele sunt întruchipate de actori ai Teatrului Naţional şi voluntari Salvaţi Copiii.

Pentru mine piesa de teatru a fost o îmbinare reuşită de situaţii reale şi amuzante, dar din care am putut învăţa lecţii esenţiale pentru protecţia mea pe Internet. Personajul meu preferat a fost virusul Patrocles de la care am învăţat că viruşii pot părea foarte simpatici, însă, în final, dacă îi lăsăm în viaţa noastră, vom avea de suferit atât noi, cât şi cei apropiaţi” declară Mihai, 14 ani. Sunt foarte fericită că am participat la această piesă de teatru şi trebuie să recunosc că m-am regăsit în Pentesilia, iar când ajung acasă îmi voi seta contul de Facebook privat şi voi fi mult mai atentă la pozele pe care le postez” spune Anca, 17 ani.

Decoded a fost implementată în cadrul programului Virtual Stages Against Violence, care are ca obiectiv creşterea nivelului de informare şi conştientizare a tinerilor, părinţilor şi profesorilor cu privire la potenţialele pericole online şi evidenţierea multiplelor beneficii pe care Internetul le poate avea asupra dezvoltării copiilor. Piesa de teatru constituie totodată una din activităţile propuse de Salvaţi Copiii România în cadrul programului “Şcoala Altfel”, iniţiat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, program care vizează implicarea la nivel naţional a elevilor şi a profesorilor în activităţi nonformale, cu scopul de a valoriza talentele, preocupările extra-şcolare şi competenţele în domenii cât mai diverse.

O altă activitate a programului constă în dezvoltarea jocului online educativ pe tema siguranţei online Big Brain, regăsit la adresa: http://virtualstages.eu/bigbrain/. Toate situaţiile prezentate în jocul educativ Big Brain sunt inspirate din activitatea concretă şi uzuală a adolescenţilor. Jocul are două componente: una în care jucătorul are de parcurs diverse etape interactive, în care el preia rolul de salvator şi în care are misiunea de a acumula cât mai multe puncte, şi una care presupune o testare a cunoştinţelor si viziunii sale asupra unor situaţii cheie ce ţin de siguranţa pe Internet a lui şi a prietenilor săi. Pentru a consulta permanent viziunea lor cu privire la situaţiile propuse, tinerii pot introduce în joc propriile comentarii, care pot fi puncte de plecare în discuţii privind activitatea lor online.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Irina Nicolai, Coordonator Promovare Sigur.info, Salvaţi Copiii România

Tel.: 021 224 24 52; 0744 300 476 E-mail: irina.nicolai@salvaticopiii.ro

Informaţii detaliate pe site-urile www.virtualstages.eu / www.sigur.info / www.salvaticopii.ro

 

Note pentru redactori:

  • Salvaţi Copii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2011 rolul de reprezentant naţional al programului Virtual Stages Against Violence.
  • Rezultate ale cercetării realizate în cadrul programului Virtual Stages Against Violence: 90% dintre tinerii din România au un cont pe cel puţin o reţea de socializare, ocupând primul loc dintre cele patru ţări, însă doar 41% dintre aceştia au un profil securizat, clasând ţara noastră pe ultimul loc, faţă de media europeană de 58%; 40% dintre copii au declarat că au fost hărţuiţi online cel puţin o dată, media europeana fiind de 20%, iar 71% au primit mesaje cu caracter sexual. 73% dintre copii îşi caută prieteni pe Internet, adăugând persoane necunoscute în listele create pe reţelele de socializare; 30% dintre copii îşi neglijează alimentaţiaşi somnul în favoarea utilizării mediului online şi 65% trăiesc frustrări intense dacă le este interzis accesul la Internet.
  • Despre piesă: Anam este naratorul, având un rol crucial în comunicarea cu publicul. Vorbele sale luminează audienţa şi oferă informaţiile necesare pentru a înţelege povestea de dincolo de situaţia actuală a personajelor. Priam este regele Troiei şi, chiar dacă nu utilizează reţelele sociale, ştie care sunt eventualele riscuri şi vrea să îi sprijine pe tinerii membri ai cetăţii să ajungă la un nivel ridicat de conştientizare, anticipând pericolul.Restul personajelor sunt uşor de recunoscut din povestea Troiei, iar în piesă ele apar frecvent pe reţelele de socializare şi în lumea Internetului, însă mereu au grijă să fie dincolo de monitor persoanele perfecte.
  • Mai multe imagini pe www.salvaticopiii.ro/?id2=0001000100020003

 

 

__________________________________________________________________________________________________

 

 

 

Despre Antoaneta 2264 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

Parerea ta/Your opinion

Translate into your language »
Page generated in 0,769 seconds. Stats plugin by www.blog.ca
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: