scutul focului

Scutul focului – #1 trilogia Ahkisului -Conan Reed (recenzie)

Scutul focului – Trilogia Ahkisului (volumul I) (recenzie)
de Conan Reed, Editura Libris Editorial, Brașov 2018

Scutul focului este romanul de debut al autorului Conan Reed (pseudonim literar), este primul volum din trilogia Ahkisului și se încadrează în genul literar preferat de mine, fantasy. Cred că v-ați obișnuit deja cu recenziile la cărțile din acest gen literar pe care le-am promovat de-a lungul timpului pe blog.

De data aceasta nu vorbim însă de un fantasy din categoria young adult pentru că Scutul focului este o carte adresată celor mai mici. De fapt, ca să fiu exactă, se adresează categoriei de vârstă de peste 8 ani, personajul principal este un băiețel care are această vârstă.

scutul focului

În Scutul focului, autorul, român de naționalitate germană, ne vorbește despre un tărâm magic, îmbinând armonios lumea basmelor germanice cu lumea basmelor românești. Conan Reed a trăit anii copilăriei în România fiind fascinat de poveștile bunicului și cunoaște, deci, foarte bine basmele noastre.

Fiind vorbitor nativ de limbă germană dar și de limbă română, a reușit înțeleagă basmele noastre la un alt nivel așa încât să le poată ”traduce” ușor și combina cu cele din literatura germană.

În plus, autorul este și adeptul unui stil care începe să se impună din ce în ce mai mult. Genul fantasy este binecunoscut, dar despre clean fantasy poate că nu ați auzit încă. Este vorba despre acele fantezii „curate”, apropiate de sufletul pur al unui copil, așa cum sunt cele din basmele românești, dar și din basmele altor popoare, înainte de a fi afectate de violența exagerată specifică scrierilor și filmelor din epoca actuală.

Scriitorii care adoptă acest gen scriu cărți pe care copiii pot să le citească fără să fie afectați psihic și să viseze urât după aceea. Chiar dacă mai există și conflicte inerente între personaje, ele se rezolvă, în cărțile din acest gen literar, pe alte căi, nu prin violență. Se rezolvă prin discuții, cooperare, înțelegere, negociere.

Despre ce este vorba în Scutul focului

Eroul principal al romanului Scutul focului este, așa cum spuneam și mai sus, un băiețel de 8 ani. Și când anume se pot petrece cele mai grozave întâmplări dacă nu în vacanța de vară? Ce ingrediente mai punem în poveste? O descoperire neașteptată sub forma unei brățări fermecate, brățară care este de fapt ahkisul copilului și un tărâm magic cu dragoni și vrăjitori.

Sigur te întrebi ce este ahkisul. Este nu doar un obiect cu însușiri magice, care-i dau purtătorului puteri uriașe, ci este practic o „prelungire” a purtătorului. Asta pentru că un ahkis este destinat doar unei singure persoane, ajunge să facă parte din însăși personajul pe care-l transformă într-un mare vrăjitor. Complicat, nu?

Alex, eroul principal al cărții se „teleportează” pe un alt tărâm cu ajutorul brățării magice (ahkis-ului), descoperită întâmplător în curtea propriei case. Acolo el devine Rupert. Cu alte cuvinte ajunge într-o lume magică și în alt trup, trupul lui Rupert, un băiețel asistent de vrăjitor, dacă îl pot denumi așa.

Acolo va găsi și prieteni, dar și dușmani periculoși. Acolo el trebuie să-și împlinească destinul și va avea parte de aventuri nenumărate, că doar asta vrea orice băiețel în vacanța de vară, nu?

Chiar de la primele pagini descoperim lumea basmelor românești care l-a inspirat pe scriitor, deoarece toți regii, împărații, prinții și prințesele sunt… colorați. Roș Împărat, Verde Împărat, sunt cunoscuți tuturor, iar cel malefic este desigur Negru Împărat. Chiar, de ce or fi prin basmele noastre împărații colorați?

Norocul lui Alex/Rupert este că el întâlnește imediat prieteni și un mare vrăjitor bun, împreună cu care va încerca să salveze acea lume și care-i va fi și profesor/mentor. El va trebui să învețe cum să-și folosească uriașele puteri ca să ajute la reînscăunarea unui rege al cărui tron a fost uzurpat de cei negri…

Dar câte și mai câte nu se vor mai petrece în Scutul Focului? Nu este rolul meu să vă povestesc prea multe ci doar să vă fac curioși să citiți și voi, sau să recomandați copiilor voștri să citească acesta fermecătoare poveste scrisă de Conan Reed, o poveste captivantă și plină de aventuri incredibile.

Ce cred eu despre Scutul Focului

Deși Scutul Focului este recomandată pentru lectură celor mici și părinții ar putea să o citească, pentru a redeveni și ei copii pentru o vreme, tratament recomandat de specialiști și care ajută cu siguranță la revigorare pe toate planurile existenței.

Referitor la ideea promovării scrierilor frumoase, non-violente, nu pot spune decât că, eu personal sunt și voi fi oricând de acord. Parcă prea multe ne-au invadat producțiile de orice fel (cărți, filme, emisiuni TV), pline de agresivitate și de conflicte care se „rezolvă” prin violență. Ca să nu mai iau în calcul jocurile video la care, din păcate se uită copiii noștri…

Privită din această perspectivă, și nu numai, consider că această carte merită promovată, că merită recomandataă spre lectură celor mici mai ales acum că tot vine vacanța de vară și, pe lângă joacă e bine să mai citească și o carte care să le dezvolte imaginația și să-i facă să viseze.

Scutul Focului, primul volum din trilogia Ahkisului, poate fi comandată
de la Libris (vezi aici) precum și de la Emag (vezi aici)
sau din magazinul online pe care autorul îl are deschis pe pagina de Facebook (vezi aici)

CONCURS in desfasurare pe pagina de FACEBOOK

Poti câștiga un exemplar al acestei carti daca te înscrii la concurs

– vezi AICI condițiile de participare –

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: