spre capătul lumii

Spre capătul lumii cu toate pânzele sus și-un aparat de fotografiat

Spre capătul lumii cu toate pânzele sus și-un aparat de fotografiat

În anii copilăriei am fost fascinată de romanul „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran. Poate că unii vor râde, dar eu una l-am recitit și mai târziu, în anii maturității și îl recomand tuturor copiilor dar și adulților.

Atât de mult m-au încântat cele aflate din roman încât am visat și încă mai visez să-mi iau aparatul de fotografiat și să pornesc într-o călătorie spre capătul lumii!spre capătul lumii

Și când spun la capătul lumii nu e figură de stil. Sudul Americii de Sud, cu regiunea Patagonia și cu insulele care formează Țara de Foc, chiar este considerat capătul lumii!

Dacă vi se pare că acesta ar fi un vis imposibil, sau în orice caz foarte greu de realizat, atunci vă înșelați, așa cum m-am înșelat și eu, pentru că tocmai am descoperit că există la noi în țară o companie de turism care organizează astfel de excursii.

Extreme Travel este prima agenție din țară care a venit cu oferte pentru un astfel de turism, opus turismului de masă, specializându-se în turism de aventură. Agenția organizează și excursii personalizate, având și o mare experiență în domeniu, cu zeci de expediții în multe dintre cele mai faimoase locuri ale Terrei.

De când am aflat asta mi-am spus „visul meu de a ajunge la capătul lumii poate să devină realitate!”. Și nu ar fi vorba doar despre o simplă călătorie către Ushuaia, capitala Țării de Foc și cel mai sudic oraș al Planetei noastre.spre capătul lumii Patagonia

De fapt mi-aș pune aparatul pe umăr și aș merge să surprind frumusețea de la capătul lumii într-un întreg circuit în America de Sud, care ar cuprinde vizitarea unor locuri fabuloase din două țări, Argentina și Chile. Desigur sunt incluse și capitalele, Buenos Aires și Santiago de Chile. De vis, nu altceva! Mai ales pentru un fotograf pasionat cum sunt!

Spre capătul lumii: Buenos Aires, capitala tangoului

Buenos Aires, „capitala tangoului” este de fapt un oraș metropolă cu peste 12 milioane de locuitori în zona metropolitană și 3 milioane în zona urbană. Din câte am aflat eu, este un oraș foarte curat și civilizat, cu multe parcuri și grădini, simbioza perfectă dintre clădirile vechi și cele noi impresionând vizitatorul.

Stilul arhitectural colonial care vine din timpul ocupației spaniole se îmbină cu cel neo-gotic, art Deco și art Nouveau făcând Buenos Aires să semene destul de mult cu Paris sau Barcelona.

Mi-ar plăcea să pot vedea și fotografia impunătoarele clădiri din centrul orașului printre care cele din San Telmo, cel mai vechi cartier al capitalei, devenit celebru și prin faptul că aici este locul de întâlnire al dansatorilor de tango în aer liber.tango argentinian

Nu aș uita nici casele colorate din La Boca, monumentele funerare din Cimitirele Recoleta și Chacarita dar și vilele moderne din celebrul cartier Palermo sau clădirile cu arhitecturi moderne din Portul Madero.

Vă puteți imagina măcar un pic cam ce fotografii frumoase aș putea face doar în Buenos Aires?!

Dar sunt nu doar fotograf pasionat ci și blogger culinar, așa că nu pot părăsi capitala Argentinei fără să gust măcar o porție din celebra friptură din carne de vită argentiniană, considerată printre cele mai bune din lume.

Spre capătul lumii: Ushuaia (Țara de Foc)

Aș călători apoi către Ushuaia (Țara de Foc) și Capul Horn unde aș naviga pe Canalul Beagle care separă, la poalele ghețarului Martial, insula mare din Țara de Foc de partea Chiliană.

Prin canalul Beagle, Oceanul Pacific comunica cu Oceanul Atlantic și este numit așa după vasul sub pavilion englez cu care a călătorit și celebrul Charles Darwin, HMS Beagle.

Îmi încântă privirea Isla de los Pajaros și Los Lobos unde pot vedea, chiar în habitatul lor natural lei de mare și cormorani imperiali. Fotografiez Farul de la capătul lumii (Far del Finn del Mondo), știți voi, cel din poveștile lui Jules Verne și nu uit nici de coloniile de pinguini Magelanici de pe insula Martillo.

Da! Voi vedea colonii de pinguini! Uh, fotografiile mele! Abia aștept! Abia aștept să vi le arăt!

Aș face un tur și în Parcul Național Tierra del Fuego și m-ar tenta o plimbare cu „mocănița” lor adică cu „trenul de la capatul lumii”. Nu știu dacă voi ați auzit despre el dar cică ar fi un tren de epocă tras de o locomotivă cu aburi, cu ajutorul căruia te poți plimba dintr-o parte în alta a parcului național Țara de Foc.

Se spune că inițial acest tren a fost construit pentru pușcăriași, aici fiind în trecut o colonie penală, un fel de Siberie a Argentinei. Pușcăriașii trimiși aici își ispășeau pedepsele penale sau politice muncind la construirea penitenciarului. Ca să meargă treaba mai repede s-a găsit soluția construirii unei căi ferate pentru a transporta lemnul și piatra necesare ridicării penitenciarului și s-a achiziționat o locomotivă și câteva vagoane.

Înainte de a pleca din Ushuaia mă opresc și pe la Oficiul Poștal local. De ce? Pai cum să plec din de aici fără să pun în pașaport o ștampilă din orașul de la capătul lumii? 😉

Spre capătul lumii: Patagonia și ghețarii ei

Gata, pot părăsi Ushuaia și ajung în Patagonia, unde „bifez” Parcul Național Los Glaciares cu celebrul ghețar Perito Moreno,ghețarul Perito Moreno

apoi mă aventurez pe masivul muntos Charro Chalten cunoscut alpiniștilor occidentali sub numele de Fitz Roy. Versanții de granit și vremea care se poate schimba în mai puțin de 5 minute fac din acest munte unul potrivit pentru ca o banală excaladare să se transforme într-o aventură extremă.

Acesta este în topul celor mai periculoși munți din lume! Se spune despre masivul Fitz Roy că este ”specializat” în uciderea fotografilor. Peisajele sale superbe atrag nenumărați fotografi dornici să-i imortalizeze frumusețea în instantanee deosebite. Însă mulți nu se mai întorc, ci sfârșesc pe povârnișurile înghețate.

Însă mie nu îmi e teamă pentru că am încredere în echipa Extreme Travel cu care am plecat la drum.

Evident că nu pot rata nici cel mai fotogenic loc de pe Terra, Parcul Torres del Paine cu superbul Lac Pehoe unde aș putea face o tură cu catamaranul. Fotografiez peisaje superbe și  cunoscutul Glacier Grey, un enorm ghețar a cărui formă se aseamănă cu o peninsulă.

Spre capătul lumii: Santiago de Chile

După așa o aventură periculoasă mă opresc să-mi trag sufletul în Santiago de Chile, capitala statului Chile, o metropolă cu 7 milioane de locuitori, care trebuie, de asemenea inclusă în programul de vizitare și fotografiere.

Poate că pare greu de crezut, dar în Santiago se găsesc cei mai grozavi zgârie-nori din lume, pentru că sunt proiectați să reziste la cutremure de mare intensitate.Santiago de Chile

Aici pozez Catedral Metropolitana de Santiago, Palacio de La Moneda, Iglesia de Santo Domingo sau Iglesia de San Francisco apoi urc la Mirador Santa Lucia, locul de unde pot avea parte de panorama orașului.

Am noroc de o zi senină și pot prinde în poză orașul cu Anzii pe fundal. Superb! Magnific! Fără cuvinte!

Nu uit nici să trec prin Paseo Barrio Lastarria, zona cu cele mai multe și mai bune restaurante și cafenele unde îmi fac plăcerea de blogger culinar și testez mâncăruri locale.

Mă trezesc din visul în care am plecat pe urmele eroilor de pe vasul „Speranța” din „Toate pânzele sus!” și iau o hotărâre. Îmi voi testa mai întâi rezistența și spiritul de aventură în câteva excursii în munții României.

Cred că încep cu o ascensiune pe Varful Moldoveanu, cel mai înalt vârf de la noi din țară unde mereu mi-a plăcut să ajung, dar nu am avut curaj să mă aventurez de una singură.

Apoi plec spre capătul lumii pentru ca pozele pe care le-am făcut în călătoria din visul meu să le pot arăta lumii întregi!

*** Articol scris pentru proba 10 din concursul SuperBlog 2018 ***

Surse foto: extrem-travel.ro

 

5 comentarii publicate

  1. apropo de tango, am vazut zilele astea pe Youtube niste filmulete tare misto cu oameni care se infiltreaza prin mall-uri si piete si instiga oamenii la dans.Asa fain este sa vezi o mare de oameni oprindu-se din ce fac si dansand tango sau vals…

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Proba 10. Transformă-ți viața într-o frumoasă aventură!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.