Strigătul neauzit pentru sensul vieții

Strigătul neauzit pentru sensul vieții – Viktor E. Frankl (recenzie)

Strigătul neauzit pentru sensul vieții (recenzie)
de Viktor E. Frankl, în colecția Psihoterapie și Umanism,
Editura Meteor Publishing, București 2018,
traducere din limba engleză de Mihai Dan Pavelescu.

De Crăciun am primit un frumos cadou de la editura Meteor, 3 cărți deosebite, printre care și cea despre care o să vă vorbesc astăzi, Strigătul neauzit pentru sensul vieții, al cărei autor este Viktor Emil Frankl (1905-1997). V-am spus în ultimul articol publicat trecut că va urma o recenzie. Ei bine despre aceasta care va urma este vorba.

Viktor E. Frankl fost un cunoscut psihiatru și neurolog austriac evreu, doctor în medicină și filozofie, născut și decedat la Viena și supraviețuitor în patru lagăre naziste. El este cunoscut în toată lumea ca pionier în logoterapie (totalitatea tehnicilor de corectare a limbajului oral și scris) și analiză existențială (o variantă de psihoterapie bazată pe modelul naturii și experienței umane).Strigătul neauzit pentru sensul vieții

Mai este cunoscut în lumea întreagă și pentru cartea Omul în căutarea sensului vieții, anterioară cărții pe care o prezentăm în acest articol, dar a mai scris o mulțime de cărți de specialitate.

Să vedem mai întâi care este cuprinsul cărții Strigătul neauzit pentru sensul vieții și apoi să discutăm câte ceva despre unele teme. Dar mai întâi trebuie precizat, după cum o face și autorul, că toate capitolele au fost inițial articole distincte, ulterior el adunându-le într-o carte, pentru că temele din ele se potriveau și urmăreau același „fir roșu” și de aceea se pot citi și separat, sau se poate reveni ori de câte ori vrei la doar unul dintre capitole.  Așadar avem:

 • Prefaţă
 • Strigătul neauzit pentru sens
 • Voinţa de sens
  Un sens al vieţii
 • Determinism şi umanism: critica pandeterminismului
 • Critica întâlnirii pure: cât de umanistă este ,,psihologia umanistă”?
 • Dezumanizarea sexului
 • Simptom sau terapie? Un psihiatru examinează literatura modernă
 • Sportul – ascetismul prezentului
 • Temporalitate şi mortalitate: un eseu ontologic
 • Intenţie paradoxală şi dereflecţie
 • Intenţia paradoxală
  Dereflecţia
 • Logoterapia
 • Bibliografie în limba engleză
 • Index

Poate că o simplă înșiruire de titluri de capitole vă va spune sau nu câte ceva, vă va incita sau nu să citiți cartea Strigătul neauzit pentru sensul vieții și de aceea eu vă voi spune câteva lucruri din perspectivă personală, adică așa cum eu le-am citit și înțeles.

Încă de la începutul lecturii rămâi surprins, șocat chiar de faptul că în societatea modernă foarte mulți oameni suferă de depresii profunde cauzate de ceea ce ei numesc lipsa de sens a vieții. Da, oamenii se plâng de faptul că nu găsesc vieții un sens.

Viktor Frankl, austriac, a făcut studiile sale statistice în Austria, una dintre cele mai avansate țări din lume, o țară în care protecția socială este foarte evoluată, o țară în care mulți pământeni și-ar dori să trăiască. Dar din păcate și în Austria, dar și în alte țări dezvoltate, există această situație care este foarte gravă, anume că oamenii ajung să considere că viața este inutilă, lipsită de sens.

În țările în curs de dezvoltare situația este de asemenea sau cu atât mai mult gravă, iar în țările sărace nu mai vorbim. Cum spuneam, autorul a trecut și prin lagărele naziste, iar acolo a descoperit multe lucruri interesante despre gândirea și sentimentele profunde ale oamenilor. El a considerat experiența din lagăre ca pe o lecție de viață, ce-i drept o lecție foarte dură, pentru că procentul celor care au supraviețuit a fost foarte mic comparativ cu al celor care și-au pierdut viața acolo.

Întrebarea care s-au pune este: de ce unii dintre oameni, foarte mulți din păcate, nu găsesc vieții un sens și ce este de făcut pentru îndreptarea situației?

Autorul, ca un adevărat medic psihiatru, este „obligat” prin natura profesiei sale să dea și soluții. Mulți alții dau însă soluții „incomplete”, în timp ce Viktor Frankl a căutat remediile „naturale”, legate de natura umană.

Una dintre soluții este să revenim tot timpul la tradițional, la ceea ce ne-au lăsat valoros străbunii noștri. Inclusiv religia face parte din această tradiție. Revenind mereu la „tradițional” omul va avea niște „rădăcini” puternice în viața lui și îi va afla ușor sensul. El va ști mereu ce are de făcut și ce misiune are de îndeplinit, nu va mai fi ca o „frunză-n vânt”.

Un alt fapt pe care l-am remarcat în carte este acela că mulți psihoterapeuți tratează o boală, o obsesie sau o depresie în mod „chirurgical” dacă putem zice așa, adică „scot” din creier partea „defectă” (din zona gândurilor desigur) fără să pună altceva în loc.

Rămâne astfel un gol imens, gol pe care pacienții chiar așa îl descriu, ca un gol. Nu este o vindecare completă și de multe ori problema revine după un timp mai lung sau mai scurt. Soluția este ca pacientul să primească altceva în loc, adică să se obișnuiască să facă ceva în schimbul obsesiei de care tocmai a scăpat.

Un alcoolic, de exemplu, va trebui să își umple timpul cu altceva în locul băuturii, să facă sport sau drumeții de exemplu, să citească sau să își cultive o pasiune. Dacă este dus pur și simplu la dezalcoolizare, dar nu se obișnuiește și cu altceva în loc, va recădea în viciu.

Excepțional mi s-a părut și capitolul referitor la sex, denumit Dezumanizarea sexului, care dezbate o altă problemă gravă a lumii contemporane, capitol care dezvoltat ar putea fi proiectul unei cărți. „Comercializarea” sexului și „ruperea” lui de sentimentul de dragoste nu i-a eliberat pe oameni, ci a condus la apariția de noi probleme psihice și psihiatrice în societate. Soluția este tot revenirea la „tradițional”, la romantism în relații interumane, la dragoste.

Aș putea să vă mai spun multe din această carte extraordinară, dar mai bine vă invit să o citiți (o găsiți aici). Va fi un real câștig pentru sănătate, pentru echilibrul neuropsihic, pentru armonia fiecăruia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.