superblog 2018 cum a fost

SuperBlog, o experiență care merită trăită

M-am înscris într-o doară și în ultimul moment. Ba chiar aș putea spune că m-am înscris târziu, dat fiind faptul că articolul prin care anunțam participarea a fost publicat după începerea competiției, după afișarea enunțului primei probe.

De fapt, nici nu e corect spus ”m-am înscris”, ci ”ne-am înscris”. Pe atunci, era un pic mai mult ”te-am înscris”, pentru că am luat decizia după ce am vorbit cu soțul meu să scrie el mai mult, pentru că eu nu am timp.superblog 2018 cum a fost

”Tra, hai să ne înscriem la SuperBlog”, i-am zis.

Uite, am vorbit mult cu Valy si m-a convins că nu e o idee rea să încercăm și noi. SuperBlog este un concurs de blogging foarte cunoscut în mediul virtual. Și longeviv! A ajuns acum la a 10-a ediție!

Mereu mi-am dorit să mă înscriu, dar nu am avut curaj. Sunt acolo foarte mulți bloggeri care scriu bine, scriu cu fantezie, cu talent. Dar, dacă tot e o ediție aniversară mă gândeam să ne încercăm și noi ”forțele” și să vedem cum e. Mai facem blogul un pic cunoscut, participăm la Gală și cunoaștem oameni de calitate, veseli și puși mereu pe șotii și ne perfecționăm modul de a scrie.

Doar că, mai mult la tine o să fie baza. Știi că eu sunt foarte ocupată acum cu blogul culinar, că am deplasarea aia de la Brasov, de la Arena Bucătarilor, așa că o să stau prost cu timpul. Dar dacă tu scrii textul brut, eu o să reușesc să retușez și să fac SEO pentru articole. Iar de tot ce ține de relaționare pe Facebook, stai liniștit că mă ocup tot eu. Lucrăm în echipă.”

Evident că răspunsul soțului meu a fost unul pozitiv. Nu spune niciodata ”NU” provocărilor și ideilor la care îl fac părtaș încercând să-l implic cât mai mult în tot ceea ce ține de blogging.

SuperBlog 2018, o aventură frumoasă dar solicitantă

Și așa a început parcursul nostru de 2 luni, o aventură frumoasă dar foarte solicitantă. Mai ales că, știți cum e, de multe ori ”socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Adică, de unde ziceam că eu nu am timp pentru a scrie articole pentru concurs, am ajuns să scriu mai mult eu, lăsând ”în umbră” alte proiecte în care am fost și sunt implicată.

De ce am făcut asta? Pur și simplu mi-am dorit mai mult. Am vrut să învăț să scriu altfel. Am vrut să văd dacă pot să scriu altfel și cât de sus pot aduce blogul în clasament. Primele articole au fost scrise în stilul obișnuit și chiar am luat note bunicele dar, o notă de 75 luată la una dintre probe (cam pe la milocul competiției) m-a făcut să mă privesc mai critic și am zis ca trebuie să pot să scriu altfel. Și mai ales că pot mai mult!

Și uite așa am ajuns să scriu câte 3 articole pe săptămână, timp de 2 luni de zile, adică un total de 26 de articole. O muncă obositoare și un efort foarte mare pentru mine, mai ales prin faptul că am încercat să scriu textele altfel. Din păcate, schimbarea stilului nu a adus și note mai mari. Mă întreb, însă, oare cum ar fi fost dacă aș fi scris ca la început.

banner finalist superblog 2018

Primele articole le-am scris pe fugă din cauza faptului că am început concursul cu întarzâiere și nu am vrut să iau penalizare (se penalizează cu 10 puncte fiecare zi de întârzâiere a predării articolului). Apoi am fost plecată într-un weekend la Brașov, la Arena Bucătarilor, la invitația Selgros România și evident că nu am putut scrie lejer, din timp, așa că, atunci când am revenit acasă am fost nevoită să scriu 2 articole unul după altul.

De multe ori am vrut să renunț. Fie din cauză că nu înțelegeam prea bine enunțul probei, ce se cere, ce s-ar dori să scriem. De multe ori nu am înțeles felul în care s-a făcut notarea așa că nu am putut să-mi dau seama unde am greșit, ce am greșit și ce pot face ca să îmbunătățesc felul de a scrie.

Din păcate, nu există posibilitatea cererii unui feedback. Există doar posibilitatea de a contesta nota pentru a fi mărită. Însă numărul contestațiilor este foarte mic comparativ cu numărul probelor. Ai dreptul doar la 3 contestații iar probe sunt 26!

Însă mi-au fost alături, la început Valy și apoi Eva Anca de care m-am apropiat foarte mult pe timpul competiției și căreia trebuie să-i mulțumesc pentru că nu m-a lăsat să renunț în zecile de momente în care am vrut să fac asta la gândul că eu nu știu să scriu, dar și pentru că m-a ajutat la corectarea articolelor. Am avut mare bază în ea pentru că lucrează ca și editor la editura Petale Scrise.

Multumesc mult, Eva Anca! Fără tine nu cred că Drumul vieții ar fi reușit să fie finalist! 🙂

Bun… povești, povești, că eu sunt vorbă lungă, dar nu ați vrea să și vedeți cu ce articole am participat la concurs și, mai ales, ce note am luat? Apoi o să vă spun și pe ce loc am terminat competiția.

Articolele înscrise la Superblog 2018 și notele lor

Iată și lista celor 26 de articole cu care am participat la concurs, în ordinea inversă publicării lor. Alăturat aveți și notele luate iar AICI puteți vedea întregul clasament cu toate blogurile participante.

Titlul articol                                                                                                          Puncte obținute

Super-puterile lui Spider-Man sunt și ale tale                                                   94

O dimineață perfectă cu Hurom                                                                           95

Cu emoții sau fără, prima impresie contează                                                     96

Binele este o alegere care nu costă nimic                                                          97

Acoperișul casei părintești                                                                                     95

Asla și ritualul ei cu farmec                                                                                    96

Nunta perfectă nu e doar un vis                                                                            94

O aventură indiană de Revelion                                                                             96

De Black Friday garderoba-mi înnoiesc, banii-i economisesc                         96

Visul meu american cu ”Work and travel”                                                            94

Cu pisicile la veterinar fără teamă de halat                                                          97

Pe urmele lui ”Shogun” în țara florilor de cireș                                                    96

A fi sănătos este o alegere care ne aparține                                                        96

Povestea celor 3 purceluși și a unui certificat energetic șugubăț                     96

Ce poți face cu o singură pereche de blugi                                                          96

Cum să devii un blogger de succes                                                                        92

Spre capătul lumii cu toate pânzele sus și-un aparat de fotografiat                88

Bucătăria și restaurantele românești au nevoie de modernizare!                     75

Un gravator laser pentru afacerea mea!                                                                95

Mașina mult visată e în sfârșit a mea                                                                      96

Pledoarie pentru educația financiară a copiilor noștri                                          95

Cum aș vrea să arate parcul dendrologic al orașului natal                               92 

Iată cum poți deveni și tu influencer în online!                                                     95 

Bucătăria de vis pentru un blogger culinar                                                           94

Un city break romantic la Veneția                                                                           94

10 piese vestimentare esențiale pentru garderoba ta în anotimpul rece         95

Total                                                                                                                         2443 puncte  

Adică Drumul Vieții a terminat compeția pe locul 19 dintr-un total de 175 de bloguri înscrise din care doar 66 au reușit să fie bloguri finaliste, adică au reușit să se înscrie efectiv la toate probele. Statisticile spun că, per total, în acest concurs au fost înscrise 2500 de articole.

Am reușit să luăm și o mențiune cu articolul Cu pisicile la veterinar fără teamă de halat, care a fost notat cu 97 de puncte. Așadar, pisicuțele ne-au purtat noroc, mai ales că eu am fobie de halatul alb și inițial am zis că renunț la a scrie pentru această probă.

clasament final superblog 2018

Pentru mine, personal, aceasta este o foarte mare realizare și nu pot decât să mă mândresc cu ea. Am muncit mult, m-am implicat emoțional foarte mult deși știu că nu ar fi trebuit, m-am bucurat de fiecare notă mare, am plâns pentru fiecare notă mică, am fost dezamagită de unele jurizări, am descoperit bloguri noi pe care am să revin cu drag, am cunoscut o gașcă de oameni veseli (adunată la un loc pe grupul de Facebook Superblog) am învățat din greșeli și, în final, pot spune că participarea la o astfel de competiție este o experiență care merită trăită.

Concluzii după SuperBlog 2018

În încheiere cred că ar trebui să trag și niște concluzii. poate să dau și niște sfaturi pentru cine se gândește să participe la acest frumos concurs de scriere creativă.

Mi-a plăcut organizarea. La orice oră din zi (chiar și din noapte) Claudia Pătrașcu este lângă tine să te lămurească, să îți dea sfaturi, să răspundă la întrebările pe care le ai referitoare la probele din concurs. Probele sunt anunțate pe grup imediat ce apar pe site, deci e suficient să fii membru al grupului ca să fii la curent. Și nu doar atât! Claudia îți și aduce aminte când expiră o probă și că ar trebui să te apuci de scris (dacă nu ai făcut-o încă) și mai vrei să participi.

Mi-au plăcut unele probe. Cele cu care am rezonat. La altele, văzând enunțul, cerințele, sponsorul am zis că nu e de mine, că nu pot să scriu la acea probă pentru că habar nu am ce aș putea zice. Apoi mi-au venit idei și a fost chiar o plăcere să scriu. Un exemplu este articolul Povestea celor 3 purceluși și a unui certificat energetic șugubăț. Momentul în care am văzut ce se cere a fost unul de cumpănă. Mi-am zis că eu nu știu să scriu așa ceva dar uite că până la urmă am putut și chiar m-am distrat scriind-ul. Never say never!

Nu am înțeles cum au fost făcute unele jurizări. Și nu mă refer acum la notele mele ci la felul în care au fost punctate unele articole câstigătoare. Atâta timp cât există niște baremuri de punctaj în funcție de anumite criterii, tu ca juriu ar trebui să le respecți.

Respectându-le, îi respecți pe toți ceilalți concurenți care și-au pierdut din timpul lor și au folosit din energia lor pentru a scrie despre tine și ți-au făcut cunoscut pe blogul lor produsul/proiectul pe care ai dorit să-l promovezi. Nu o să dau nume pentru că nu e relevant în context. Dezamăgitor a fost și faptul că persoanele din juriul la care mă refer au fost persoane din staff-ul de PR de la firma respectivă.

Am avut și dezamăgiri referitoare la notele mele. Prima a fost acel punctaj 75, unde am făcut și contestație. Nu am putut fi de acord în totalitate cu răspunsul sponsorului dar mi-am asumat greșelile. Rămân însă cu un gust amar pentru faptul că nu ar fi trebuit să îmi scadă puncte pe motiv că am reclame de la Adsense pe blog. Nu este sigurul blog cu astfel de reclame și nici primul sau ultimul sponsor pentru care scriu. Dar nimeni până acum nu s-a plâns de existența reclamelor pe blog și nu cred că acest fapt ar trebui să influențeze o jurizare.

O altă dezamăgire a fost legată de jurizarea articolului O dimineață perfectă cu Hurom. Aici am luat 95 de puncte. Pare mult dar comparativ cu notele celorlalți concurenți acest 95 a fost mic. Am făcut contestație și am aflat că mi s-au scăzut 4 puncte din baremul de la ”creativitate și originalitate” pentru că:

”Articolul tau a respectat in mare parte criteriile impuse, dar ne-ar fi placut sa scrii in asa fel incat sa fie credibil, sa iti captezi si sa iti convingi cititorii. Noi, din perspectiva de cititor, nu am intelege ce anume este ficțiune: dimineata descrisa sau detaliile despre storcatorul Hurom.”

Fiind o persoană destul de cunoscută pe nișa culinară nu am putut să fac afirmații de genul ”am”, ”folosesc” ”îmi place cum funcționează” ”e la mine în bucătărie”, ”îl recomand”etc și a trebuit să îl scriu altfel. Și nu a plăcut.

Mie una, faptul că acest articol a avut foarte multe reacții pe Facebook , îmi sugerează că a plăcut, că lumea l-a citit, că a fost credibil. Au fost articole care au luat note mai bune dar reacțiile venite din Social Media au fost modeste.

Sugestii pentru viitoarele ediții

recomanda sponsorilor ca pe viitor să respecte baremul de notare iar cei ce consideră că nu pot juriza să ceară sprijin din partea organizatorilor. Eventual să solicite ca din juriu să facă parte cineva din partea Superblog, cineva care să aibă experientă. Mi-a lăsat o impresie foarte bună jurizarea de la proba pentru care am scris articolul ”Nunta perfectă nu e doar un vis” și vreau să-i mulțumesc lui Dan Coșcai pentru răspunsul elegant pe care mi l-a dat la contestație și modul în care a făcut jurizarea.

sugera organizatorilor ca pe viitor, pentru a fi de ajutor și celor care nu au intrat în competiție doar pentru note sau premii ci ca să-și îmbunătășească stilul, să dea posibilitatea contestării mai multor probe. Sau, eventual, posibilitatea solicitării unui feedback oficial.

Una peste alta, cu bune cu rele, SuperBlog este o competiție la care merită să participi dacă ții cont de faptul că se adresează celor care pot scrie articolele ca și cum ar fi copywriter, adică să se poată plia pe tema cerută de sponsor. Nu poți face asta, riști să fii depunctat.

Superblog este o competiție care te poate ajuta să înveți să scrii mai bine și să te autodepășești dar trebuie să ai și puterea de a-ți asuma greșelile, de a învăța din ele și de a nu uita că, în final, creativitatea este relativă și gusturile/ viziunile fiecărui sponsor diferă.

Dacă vrei și tu să te înscrii, îți las mai jos câteva sfaturi date de Georgiana Mihăilă,
câștigătoarea ediției Superblog 2018.

5 comentarii publicate

  1. Daca sponsorii si organizatorii vor citi acest articol si vor tine cont de el, s-ar putea sa se schimbe lucruri in bine, dar eu mi-am pierdut speranta ca ii pasa cuiva de noi. Asta e motivul pentru care nu am vrut sa continui. Nu imi place cum se jurizeaza si pace.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Un deceniu de SuperBlog. Începe al doilea

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: