tehnici personale de supraviețuire

Tehnici personale de supraviețuire (recenzie film serial Netflix)

Tehnici personale de supraviețuire (recenzie film serial)

Am văzut împreună cu fiul meu, aproape fără întrerupere, Tehnici personale de supraviețuire, un scurt serial pe Netflix, de doar 8 episoade, despre cum să supraviețuiești în situații dificile cu care te poți întâlni în natură. Trebuie să recunoaștem că ideea ne-a dat-o mămica băiatului, care e mereu în căutarea de idei creative și interesante despre cum să-și umple timpul un băiat curios de nouă ani.

Ce l-a captivat pe fiul meu,dar și pe mine la serialul respectiv? Că doar mai văzuserăm și alte filmulețe sau reportaje similare, dar care au avut un însă impact mult mai redus. Ei bine, cei de la Netflix au imaginat un film/reportaj interactiv…

tehnici de supraviețuire

Adică filmul, cu titlul original ”You vs Wild” decurge normal, ca orice alt film obișnuit. Personajul principal, în persoana lui Bear Grylls își expune cu aplomb problemele pe care le va avea de rezolvat. Doar că, la un moment dat ai de ales între două variante: o iau pe aici sau pe dincolo, cobor repede sau lent, mă adăpostesc în locul acesta sau în cel de mai încolo?

Deciziile nu trebuie luate „la ghici”, ci trebuie să gândești, deoarece ți se prezintă argumente pro și contra, de fiecare dată. Dacă ai ales greșit și ratezi „misiunea”, poți să te întorci și să continui filmul luând cealaltă decizie, care se va dovedi în cele din urmă salvatoare.

Și pentru că pe parcursul episodului ai de luat mai multe decizii, moment în care filmul se împarte în două căi posibile de urmat, într-un singur episod vei avea practic un mic „labirint” de elucidat.

Noi am căutat, văzând toate episoadele, să luăm logic deciziile corecte, ajutați și de cele învățate în prealabil. Mai apoi am revenit să luăm deliberat și deciziile greșite, doar ca să vedem ce s-ar fi întâmplat dacă alegeam acea variantă. Așteptăm cu nerăbdare continuarea serialului, deoarece considerăm că este chiar util ca lecție de viață.

Poate că nu ne vom confrunta niciodată cu situația de a fi izolați într-o junglă tropicală unde ne pândesc tot felul de jivine nu tocmai prietenoase cu intrușii, văzuți și ca posibile surse de hrană, dar într-o pădure oarecare de pe la noi putem ajunge.

Oricine însă poate la un moment dat în viață să fie pe un munte unde vremea se schimbă rapid și se face brusc foarte frig, sau pur și simplu pe niște coclauri, plecat la plimbare și surprins de o furtună. Sau poți fi și tu în situația în care ajung sute de români aproape în fiecare an, când viscolul blochează șoselele și oamenii rămân blocați peste noapte chiar cu mașina într-un câmp.

În toate situațiile posibile trebuie să gândești și să nu intri în panică. Poate că nu te vei întâlni exact cu situațiile din serial, dar principiile învățate rămân aceleași. Vi le spun și vouă chiar acum: gândește, gândește, gândește și nu intra în panică; alege variantele care implică riscul minim; fii activ, reacționează.

În concluzie, consider că acest scurt serial a fost plăcut de urmărit și foarte util ca și sursă de informare și învățare!

2 comentarii publicate

  1. na belea ca nu mai abonament la Netflix. Eu il anulez pe timp de vara pentru ca in perioada asta stau mai mult pe afara si nu prea am timp de filme. Ma revansez spre toamna. Chiar suna interesant faza asta cu interactivitatea.

    • Eu abia acum l-am descoperit, de cand cu virusul asta. Decat sa ma uit la stiri… am zis ca mai bine la un film :))
      Drept e ca ma uit mai putin de cand a dat caldura dar fiu-meu se uita aproape zilnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.