the theory of everything

The theory of everything (recenzie film Netflix)

The theory of everything (recenzie film Netflix)

Tocmai am vizionat pe platforma Netflix filmul The theory of everything (titlu tradus în românește Teoria Întregului) și vreau să vi-l recomand și vouă, deoarece consider că este un film pe care toți ar trebui să-l vadă. Din păcate acesta mai este disponibil pentru vizionare pe platforma Netflix doar până pe 3 martie.

Filmul totuși nu este produs de Netflix, ci este o coproducție internațională Marea Britanie – Statele Unite –  Japonia și este unul biografic, deoarece urmărește viața celebrului fizician teoretician britanic Steven Hawking (8 ianuarie 1942 – 14 martie 2018). Acesta a fost făcut înainte de moartea fizicianului survenită în 2018.

the theory of everything

Autorul scenariului este Anthony McCarten iar filmul este de fapt o adaptare după cartea soției fizicianului, Jane Hawking (Jane Wilde), căsătorită cu acesta vreme de 30 de ani. Cartea ,Travelling to Infinity: My Life with Steven Hawking, apărută în 2007, a fost de asemenea un mare succes de piață, fiind tradusă în multe limbi.

Eddie Redmayne, care-l joacă genial pe Steven Hawking, mai este „acompaniat” în film de Felicity Jones (Jane Wilde-Hawking), Charlie Cox și mulți alți actori cunoscuți, în rolurile membrilor familiei sau ale marilor profesori de la Oxford și Cambridge, cele mai celebre universități britanice.

De altfel Hawking a trecut pe la ambele universități, dar la Cambridge și-a desfășurat întreaga carieră. Unii care poate nu știu încă nimic despre acest genial fizician teoretician ar putea crede din start că subiectul filmului este anost, însă cei care au auzit măcar puține despre Hawking, sigur vor fi în temă și vor fi interesați să vadă această producție mult premiată.

Steven Hawking era un student genial, căruia întreaga viață și carieră academică de succes îi stăteau în față. Doar că el descoperă la vârsta de 21 de ani că suferă de o boală cumplită numită scleroză amiotrofică laterală, boală care-i afectează iremediabil nervii ce comandă orice mușchi al corpului. Doctorii îi mai dădeau doar doi ani de trăit, însă el a trăit până la 76 de ani și a produs cea mai mare parte a rezultatelor științifice fiind țintuit într-un scaun cu rotile.

Dar nu era un scaun obișnuit, ci unul special adaptat pentru el de către specialiști în robotică, în computere și în informatică. El mai putea la un moment dat abia să-și miște două degete și așa a reușit să-și scrie majoritatea cărților, iar pentru că își pierduse și vocea, avea și un sintetizator vocal care-l ajuta să comunice cu studenții.

Am citit și eu câteva cărți ale lui și am surprins acolo, pe lângă logica impecabilă și gândirea limpede, optimismul lui dublat de un simț al umorului care te bine dispune. Deși grav bolnav, acesta s-a căsătorit cu formidabila Jane, studentă la litere, pe care o cunoscuse în 1962 la o petrecere. Jane a fost cea care i-a stat alături cât de mult a putut, rezistând cu o tenacitate de toată lauda la extraordinare provocări ale vieții.

Au avut și trei copiii, dintre care Lucy Hawking este acum o renumită jurnalistă de știință și scriitoare de succes. Chiar a scris împreună cu tatăl ei câteva cărți.

Dar mai multe nu vă mai spun pentru că trebuie neapărat să vedeți filmul, care nu e, va spun de pe acum, pentru cei slabi de înger.

1 comentariu publicat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.