tinerele elite

Tinerele Elite (vol 1) – Marie Lu (recenzie)

Tinerele Elite – Marie Lu (recenzie)

Cu scriitoarea Marie Lu am făcut cunoștință anul trecut când am citit un alt roman scris de ea, Warcross, publicat, ca și Tinerele Elite, tot la editura Leda Edge.

Spre deosebire de Warcross care este incadrat la genul SF, Tinerele Elite este un fantasy pentru adolescenti, deci și un roman young adult. Mai bine spus o serie pentru că acesta este doar primul volum din seria cu același nume.tinerele elite

În Tinerele Elite, Marie Lu ne duce cu ea într-o lume fantastică întunecată în care personajul principal este o adolescentă cu puteri speciale, Adelina Amouteru.

Despre ce este vorba în Tinerele Elite

În Kenetra, locul desfășurării acțiunii din roman, o molimă a ucis mai bine de o treime din populație. Cei care au reușit să supraviețuiască febrei au fost desfigurați într-un fel sau altul, marcați prin niște cicatrice permanente lăsate pe corpurile lor, în ochii celorlalți aceștia părând mai degrabă niște monștri.

Însă, în ciuda diformităților sau mai bine spus în compensarea acestora, cei care au supraviețuit au căpătat puteri supranaturale, abilități care îi vor face de temut.

Ei bine, eroina noastră principală este unul dintre acești copii afectați de molimă dar care reușește să supraviețuiască rămânând infirmă. Are o copilărie nefericită fiind marcată de abuzurile tatălui ei care o disprețuiește pentru că este un ”malfetto”.

Singura care ținea la ea era sora ei Violetta care, o să vedeți, joacă și ea un rol destul de important în poveste chiar dacă la început ai crede că e doar un personaj care o să dispară cât de curând.

Anumite întâmplări din copilăria ei fac ca Adelina să nu își descopere puterile de mică ci mult mai târziu, la adolescență și într-o împrejurare nu tocmai fericită.

Însă, odată ce puterile ei se activează, aceasta devine de temut așa încât este vânată de autorități, găsită, în primă fază și apoi salvată de la moarte de către Enzo Valenciano, și el adolescent, lider al grupării Tinerele Elite.

Tinerele Elite este de fapt o grupare secretă, formată din adolescenți malfetto, adică adolescenți care au aceste puteri speciale care îi fac de temut și pentru care sunt vânați de regimul atunci la putere.

Enzo însuși este fiu de rege și în mod normal ar fi trebuit să urmeze pe tron însă faptul că a fost afectat de acea molimă a dus la înlăturarea/îndepărtarea lui. Așa că acum organizația condusă de el are ca scop, de fapt, repunerea acestuia în drepturi.

O altă figură masculină cu rol important în intrigă, dar negativ, de data asta este Teren Santoro, de asemenea malfetto dar devotat regimului. Mai bine spus … reginei de care este îndrăgostit și cu care are o relație. Acesta încearcă să o convingă prin orice mijloace pe Adelina să i se alăture, să fie de partea puterii actuale.

Raffaelle Laurent Bessette este un alt personaj masculin destul de important în acest fantasy. Deși un personaj secundar, acesta își are rolul lui destul de bine definit în poveste, deciziile lui având o mare importanță pentru gruparea Tinerelor Elite.

Evident, nu are sens să vă povestesc eu acum intriga romanului. V-am spus pe scurt despre personajele cheie, rămânând să descoperiți singuri cum stă treaba în lumea fantasy creată de Marie Lu.

Pe scurt, aș putea spune că avem de-a face cu eterna luptă dintre bine și rău doar că, și aici apare frumusețea romanului, nu prea știi unde s-o încadrezi pe Adelina. Este aceasta de partea răului/întunericului dar fiind puterile ei excepționale? Este ea un personaj bun sau unul rău? Rămâne să decideți singuri.

Părerea mea despre Tinerele Elite

Mi-a plăcut cartea deși nu sunt fan al genului dark fantasy. Nu e chiar așa ”întunecat” subiectul precum altele și cred că de asta am ”digerat-o” ceva mai bine.

De fapt personajul principal, Adelina, duce o luptă interioară cumplită în a-și găsi echilibrul între binele și răul din interior. Puterile Adelinei sunt extraordinare dar sunt alimentate tocmai de emoțiile ei negative. Și tocmai acest lucru cred că face povestea mai interesantă.

Nu e ușor să luăm decizii zilnic și ele să fie unele care au la bază emoții pozitive și rezultate la fel. Am dreptate? Nu e ușor nici să trăiești cu chinul lăuntric care te macină atunci când ai luat o decizie greșită. Sau să trebuiască să lupți pentru a supraviețui atunci când totul pare că-ți este potrivnic.

Sunt sigură că Adelina Armouteru o să fie un personaj pe gustul tău atunci când vei citi cartea și o să-ți dorești, cu siguranță, să citești și continuarea primului volum din seria Tinerele Elite, care a fosr de curând tradusă și la noi, tot la editura Leda și a cărei recenzii o poți citi AICI.

Cartea poate fi cumpărată direct de pe site-ul editurii sau de la librăriile online – VEZI AICI.

Și tot de Marie Lu vă mai pot recomanda și cele două volume ale duologiei Warcross – recenzia AICI și AICI.

Voi ați citit cartea? Cum vi s-a părut?

2 comentarii publicate

  1. Chiar vazusem cartea la noutati si nu am apucat sa citesc descrierea. Acum un an as fi zis ca eu nu citesc SF-uri si chestii d-astea fantasy cu adolescenti, dar intre timp am citit si asa ceva si am descoperit ca e chiar misto. Subiectul cartii ma trimite putin cu gandul la un film Labirintul. Evadarea.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Wildcard (Warcross #2) - Marie Lu (recenzie) - SoftBlog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.