trădarea tronului

Trădarea tronului – #2 Rebelul Nisipurilor – Alwyn Hamilton

Trădarea tronului – vol 2 al seriei Rebelul Nisipurilor – Alwyn Hamilton
Editura Nemira, an apariție 2021

Am citit primul volum al seriei Rebelul Nisipurilor prin 2018. Tare rău mi-a părut atunci când am terminat de citit cartea că nu e publicată și continuarea. Iată că a trebuit să treacă 4 ani ca, în sfârșit, să ajungă în mâinile mele volumul 2 al seriei intitulat Trădarea tronului.

Din fericire, cei de la Nemira au publicat în 2021 celelalte volume ale seriei așa că acum se poate comanda și volumul al treilea, intitulat Lupta lui Amani așa că acum trilogia este complet publicată și la noi. Dacă ești iubitor de romane Young Adult din categoria Fantasy îți recomand să le comanzi pe toate deodată (le găsești la Libris) ca să-ți fie mai ușor atunci când vei termina de citit primul volum.

trădarea tronului

Înainte de a spune câteva cuvinte despre Trădarea tronului, cred că ar fi util să vorbesc foarte pe scurt despre primul volum sau mai bine spus să precizez câteceva despre personajele principale și intrigă așa încât, dacă încă nu ai citit primul volum să te ispitească să o faci.

Personajul principal al seriei este Amani este o adolescentă rebelă, de 17 ani, care locuiește în deșertul Miraji. Acesta este descris ca o lume fantastică în care oamenii convețuiesc alături de creaturi mitice și în care djinii încă folosesc magia.

Primul volum începe în forță, făcându-ne cunoștință cu Amani într-un cadru intrigant care combină elemente ce țin de Vestul Sălbatic cu cele care aparțin unei povești din Orientului Mijlociu, adică a lumii arabe.

Amani știe să folosească foarte bine pistolul și încearcă să de folosească de acestă îndemânare a ei pentru a-și câștiga libertatea și, printr-un concurs de îmărejurări, face cunoștință cu Jin, un tânăr misterios cu care și fuge din orașul  natal. Acesta nu doar că o ajută să ”evadeze” ci o și însoțește într-o călătorie inițiatică la finalul căreia Amanii va descoperi adevăruri neștiute despre ea însăși.

Volumul al doilea reia povestea din momentul în care Amani este capturată și adusă în tabăra rebelilor. Ajunsă în palatul Sultanului, mai exact în haremul acestuia, Amani caută soluții să evadeze, fiind atentă la cele mai mici detalii și adunând cât mai multe informații care să o ajute să scape.

În haremul sultanului avem parte din plin de intrigi, amenițări cu moartea, otrăviri precum și răsturnări incredibile de situație. Autoarea continuă și în acest al doilea volum împletirea legendelor deșertului cu acțiunile războinice ale rebelilor. Printre dintre legendele care ni se dezvăluie este și cea referitoare la motivul pentru care zeitățile au permis oamenilor să-și continuie traiul pe pământ, spre exemplu.

De asemenea, autoarea continuă și în acest roman impletirea legendelor deșertului cu acțiunile rebeliunii, ba chiar avem ocazia să aflăm motivul pentru care zeitățiile au permis oamenilor să își continue traiul pe pământ. Avem în continuare de a face cu creaturi mitologice cum sunt demdji, niște ființe jumatate oameni și jumătate djinni  sau Buraqi, niște cai făuriți din nisip.

Pe lângă personajele vechi pe care le știi deja din primul volum, vei face acum cunoștință cu altele noi cum ar fi Shazad, frumoasa fiică a generalului, un bun luptăror și strateg care ne arată că aparențele sunt de cele mai multe ori înșelătoare.

Kirkus Reviers descrie acest al doilea volum ca fiind unul „care iti da palpitatii si, totodata, iti frange inima” iar cei de la Booklist spun că este un roman ”plin de întprsături de situație la care nu te aștepți, cu un final care-i va face pe cititori disperați după volumul al treilea al trilogiei.”

Și cam asta este și părerea mea așa că, repet recomandarea de la începutul recenziei, dacă ești fan romane Young Adult din genul Fantasy atunci această serie e un ”must read”. Îți garantez că te va surprinde în mod plăcut.

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.