bolero

Tu știi ce este un bolero?

Tu știi ce este un bolero?

Dacă vom căuta informații despre bolero, vom găsi mai multe direcții, care toate țin de domeniul artei, al muzicii și dansului. Astfel, într-unul dintre înțelesuri, bolero este un gen muzical ce provine din Cuba, care a fost dezvoltat în doua jumătate al secolului al XIX-lea.

Pe de altă parte, bolero este un vechi dans spaniol, în măsura ¾, care a apărut în jurul anilor 1750 și care s-a răspândit în zonele Madrid, La Mancha, Andaluzia și Murcia. Dansul Bolero provine din seguidilla, un și mai vechi dans popular, destul de rapid. Bolero în schimb este un dans mai lent, mult mai elaborat și parcă mai studiat din punct de vedere a simbolisticii mișcărilor.

bolero

Muzica cubaneză din genul bolero s-a „născut” din dansul spaniol cu același nume și a apărut în orașul Santiago de Cuba, derivată fiind din Bachata. Deși există muzică tradițională bolero de cea mai bună calitate și dansatori de clasă, boleroul a fost făcut cunoscut lumii întregi printr-o lucrare absolut genială aparținând muzicii clasice și ne referim aici la Bolero de Maurice Ravel.

Lucrarea a fost scrisă special în 1928 pentru dansatoarea Ida Rubinstein, celebră în epocă pentru performanțele ei extraordinare. Mai apoi piesa a ajuns una dintre cele mai interpretate peste tot în lume, fără să mai fie pusă în scenă ca una de balet, adică însoțită și de dans.

Bolero de Ravel a fost una dintre ultimele piese ale genialului compozitor francez, deoarece el s-a îmbolnăvit după aceea și s-a retras din viața muzicală. Inspirată din dansul și din muzica spaniolă, boleroul lui Ravel are și influențe din sufismul islamic.

Piesa s-a bucurat de un imens succes, astfel că deja în 1929 era în repertoriul Orchestrei Simfonice new-yorkeze, pentru ca astăzi să fie printre cele mai interpretate din întreaga lume.

În muzica ușoară, piesa No more Boleros (1989) a olandezului Gerard Joling a ajuns hit mondial, fiind interpretată de o mulțime de alți cântăreți de top. În stilul pop au fost incluse acorduri din Boleroul lui Ravel, rezultând o piesă de o amplitudine de neuitat.

Iată aici o scurtă listă de ascultat. O variantă în interpetarea lui Sergiu Celibidache care conduce orchestra ce interpretează Bolero de Ravel, în al doilea îl putem auzi pe Gerard Joling în vreme ce vocea caldă a lui Demis Rousssos ne încântă în a treia piesă.

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.