cine este dalai lama

Tu știi Ce sau CINE este Dalai Lama?

Tu știi cine sau ce este Dalai Lama?

Un film și niște reportaje văzute recent m-au inspirat să scriu acest articol, ca să explicăm cine sau ce este Dalai Lama, despre care auzim mereu în mass media.

Întrebarea din titlu poate părea ciudată doar la prima vedere, deoarece imediat vom afla că ce este Dalai Lama nu este o întrebare fără sens. În fapt Dalai Lama nu este un nume, ci un titlu pe care-l ia liderul spiritual al religiei budiste în varianta ei tibetană.cine este dalai lama

Podișul Tibet, numit și „acoperișul lumii” este cea mai înaltă zonă locuită de pe Terra, fiind situat în medie la 5000 m altitudine deasupra nivelului mării. Acesta ocupă un vast teritoriu de două milioane și jumătate de kilometri pătrați (de zece ori cât România) și este situat la nord, nord-est de Munții Himalaya.

Acum acest teritoriu vast aparține Chinei, iar regiunea numită Tibet (cam jumătate din suprafața întregului podiș) are un anumit nivel de autonomie în uriașul stat asiatic. Capitala regiunii Tibet este Lhasa, un „orășel” de doar 330000 de locuitori, un „pitic” în comparație cu uriașele orașe din China, dar un oraș imens dacă ne raportăm la densitatea foarte redusă a populației zonei (nici măcar 3 locuitori pe kilometrul pătrat). Practic o zecime din toată populația regiunii trăiește în capitală.

Religia budistă în Tibet a avut de-a lungul istoriei o altă dezvoltare în comparație cu budismul din sudul munților Himalaya. Religia apărută în India cu 600 de ani înainte de Hristos este acum a patra din lume, ca număr de adepți (peste o jumătate de miliard). Budismul este minoritar în India, dar s-a propagat mai mult înafara țării de origine: este preponderent în țările Asiei de Sud-Est, unde deține supremația ca număr de adepți în comparație cu alte religii; s-a propagat și la nordul celui mai înalt lanț muntos al lumii, adică în Tibet.

Gelug (sau pălăriile galbene) este numele unei ramuri a budismului, fondată în Tibet de Je Tsongkhapa (1357-1419), iar Dalai Lama este un titlu pe care-l deține liderul spiritual al acestei religii. Actualul Dalai Lama, pe numele lui real Tenzin Gyatso, este al 14-a din listă. Cu alte cuvinte acum trăiește al 14-lea Dalai Lama, care este mult mai cunoscut decât alți predecesori ai săi pentru că este mult mai mediatizat, dar și pentru că s-a remarcat în lupta sa pentru independența Tibetului, ocupat de statul comunist chinez.

Dalai Lama (actualul) s-a născut în 1935 și din 1940 a primit acest titlu, fiind identificat după regulile lor ca reîncarnare a unui alt mare învățător budist (Avalokitesvara). Cu alte cuvinte, el deține titlul de lider spiritual al acestei religii de la vârsta de 5 ani (acum are 85). După ce China comunistă a ocupat Tibetul, Dalai Lama a plecat în exil și acum trăiește la sud de Munții Himalaya, adică în India. În 1989 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace.

Ca și atitudine politică, se spune despre Dalai Lama că este „copilul lui Mahatma Gandhi”, marele lider care a condus India la independența față de Imperiul Britanic prin acțiuni pașnice, non-violente. El mereu a fost adeptul soluțiilor pașnice, atât pentru rezolvarea conflictelor între state, dar și a celor dintre oameni. Budiștii învață că nu trebuie să faci rău nici unei ființe vii și de aceea Dalai Lama a fost dintotdeauna un militant împotriva avorturilor. Ei i-a criticat și pe călugării budiști din sud (din țări ale Indochinei) care s-au dedat la acte de violență cu ocazia unor manifestații.

Învățăturile lui au pătruns și în multe țări ale lumii care nu au nimic de a face cu religia budistă, dar care adoptă un anumit sistem de valori umaniste, bazate pe cultivarea păcii și înțelegerii.

Cine va fi al 15-lea Dalai Lama? Asta nu se poate ști acum și actualul Dalai Lama nu are nici o „competență” să-l descopere, pentru că și el la rândul lui a fost ales de către alții, după regulile din mănăstirile budiste tibetane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.