ultimele zile ale aristocrației ruse

Ultimele zile ale aristocrației ruse – lansare de carte

Ultimele zile ale aristocrației ruse – lansare de carte

Colaborez de ceva vreme cu Editura Corint (mai exact cu întreg grupul editorial) și de aceea urmăresc cu atenție ce cărți mai apar. Tocmai am aflat despre un eveniment care va fi foarte curând, mai precis miercuri 12 februarie 2020, orele 18:30, la Librăria Cărturești Carusel din București, așa că doresc să vi-l prezint și vouă pe scurt.

Concret, se va lansa volumul „Ultimele zile ale aristocrației ruse” scris de Douglas Smith, renumit istoric și diplomat american, un expert în istoria Rusiei. Volumul va apărea în prestigioasa colecție Istorie cu Blazon, coordonată de Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu.

ultimele zile ale aristocrației ruse

Îi veți putea asculta prezentând cartea pe: Georgeta Filitti, istoric, Antoaneta Olteanu, profesor, etnolog, traducător, Sandra Ecobescu, președintele Fundației Calea Victoriei și pe coordonatorul colecției Istorie cu Blazon, Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu.

Renumitul istoric american a scris o carte dintr-un alt punct de vedere decât cele cu care eram obișnuiți atunci când citeam o carte de istorie. El nu s-a oprit la a prezenta cronologic evenimente, ci a urmărit evoluția clasei sociale a aristocraților, a oamenilor bogați. Sugestiv este citatul: „Când bolșevicii au ajuns la putere, în 1917, noul regim a început să-i transforme pe aristocrați în pauperi, exilați sau de-a dreptul în leșuri. […]” Foarte dur, dar adevărat.

Douglas Smith a efectuat o cercetare minuțioasă în arhive, câte or mai fi rămas și vă puteți da seama de amploarea fenomenului dacă bolșevicii au ascuns cea mai mare parte a crimelor lor. Autorul descrie o lume pe care și Orwell a descris-o în Ferma animalelor, o lume în care aristocrația veche este înlocuită de alta nouă, pusă tot pe căpătuială și pe obținerea de avantaje. Dar toate acestea se fac prin intermediul unei imense suferințe umane.

Recenziile și comentariile din presa occidentală sunt elogioase. Cartea apărută în 2012 în Statele Unite și-a văzut și la noi lumina tiparului prin sârguința celor din grupul editorial Corint.

Bucureștenii sau cei din orașele apropiate pot să ajungă mai ușor la eveniment, iar noi ceilalți din alte zone ale țării așteptăm cu interes cartea în librării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.