un lucru absolut remarcabil

Un lucru absolut remarcabil – Hank Green (recenzie)

Un lucru absolut remarcabil – Hank Green (recenzie)

Dacă vă numărați printre cei ce sunt la curent cu noutățile publicate la editura Leda, sigur ați auzit deja de Un lucru absolut remarcabil, cartea de debut a lui Hank Green. Și sigur știți deja și cine este autorul.

Ei bine Hank Green, pentru cine nu a aflat încă, este fratele scriitorului John Green, cunoscut pentru cărțile lui, traduse și la noi, printre care se numără ”Sub aceeași stea” sau ”Căutând-o pe Alaska”, cărți adresate publicului tânăr.

un lucru absolut remarcabil

Însă, Hank Green nu este doar fratele cunoscutului autor. El este printre altele, sau înainte de toate, un cunoscut vlogger din Statele Unite, întreprinzător, specialist în popularizarea științei și director general al Complexly, o companie de producție care creează produse educative. ”Washington Post” l-a numit chiar ”unul dintre cei mai populari profesori de științe ai Statelor Unite ale Americii”.

Împreună cu la fel de celebrul său frate, John Green, Hank a conceput VIdCon, cea mai mare conferinșă mondială a comunității celor care realizează videoclipuri difuzate online. Mai bine de 42000 de oameni au participat în 2017 la cele 3 evenimente ale conferinței, organizate în diferite orașe din lume.

Și încă o statistică de folos pentru a înțelege mai bine cine este autorul dar mai ales subiectul abordat în carte, ne spune că, încă din 2007 cei 2 frați încep să facă vlogging pe canalul de Youtube ”Vloggbrothers” care are acum peste 3.000.000 abonați din toată lumea și mai bine de 711.000.000 de vizualizări.

Despre ce este vorba în Un lucru absolut remarcabil

O să încep această parte a recenziei cu afirmația că Un lucru absolut remarcabil nu trebuie povestită. Trebuie citită și înțeleasă. Trebuie să ne fie de ajutor în a deschide ochii și a privi realitatea de dincolo de fascinația rețetelor sociale.

Așa că o să vă spun doar foarte puține cuvinte despre intriga din romanul lui Hank Green și o să vă recomand s-o citiți neapărat dar mai ales să luați aminte la ceea ce se întâmplă în realitate cu voi.

April May este nu doar un personaj ci un simbol al omului zilelor noastre, al realității în care trăim și în care rețetele de socializare joacă un rol din ce în ce mai mare. Atât de mare încât poate scoate la iveală din noi părțile mai puțin bune.

April May este exemplul acestei transformări. Este un personajul care descrie foarte bine cum apariția reșetelor de socializare a rezonat cu o parte din slăbiciunile noastre, dorința de a fi vedetă, de a fi în centrul atenției, de a salva lumea. Toate aceste dorințe există, mai mult sau mai puțin în fiecare dintre noi.

April May este o tânără obișnuită din zilele noastre, cu o diplomă în design și căreia îi plac artele frumoase. Și totuși April nu este atât ca ceilalți colegi de generație. Nu este atât de activă în Social Media pe cât o fac majoritatea celor de vârsta ei. Are doar un cont pe Netflix pe care îl folosește pentru a urmări comedii romantice de prin anii ’90 și un cont pe Instagram.

Mai degrabă preferă să viziteze o galerie de artă decât să stea pe Twitter și nici nu îi place să se uite la televizor. Cu alte cuvinte April nu este prea interesată de Social Media. Asta până când, într-o seară, descoperă în New York, orașul în care locuia, un robot uriaș, înalt de aproape 3 metri, făcut dintr-un material metalic și îmbrăcat în haine de samurai.

April îl cheamă rapid pe cel mai bun prieten al ei, Andy, pasionat de Youtube, să vină să îl filmeze și să fie primul care spune lumii despre robotul misterios. Dar Andy refuză să se filmeze pe el cu robotul și îi propune lui April să fie ea cea care vorbește în fața camerei despre descoperirea uriașului robot pe care aceștia îl numesc Carl.

De aici viața lui April May se schimbă total. Canalul de Youtube al lui Andy devine celebru, videoclipul lor devine viral și așa ajunge April vedetă internațională. Viața i se schimbă total. Începe să dea interviuri la televizor, radio, reviste, ziare, este invitată să vorbească la diferite emisiuni/show-uri televizate în care se dezbate misterioasa apariție a Carlilor.

Am folosit pluralul pentru că robotul descoperit de ea nu era singurul apărut din senin în mijlocul unui mare oraș. Mai sunt încă 33 de astfel de roboți răspândiți în toată lumea.

Celebritatea, dorința de a fi în prim plan, de a fi cea care descoperă misterul apariției acestor roboți și a visului, un fel de ”virus” cu care pare să fie infectată lumea după apariția acestora pe Pamânt, o face să se adapteze rapid într-o lume pe care până atunci o ignora și o considera neimportantă, irelevantă, frivolă.

Așa că April se transformă și, dintr-o persoană devine un brand. Are oameni care o ajută să facă acest lucru, adică să își vândă imaginea pe care singură și-a creat-o. Are impresar, are asistent personal, nu se limitează doar la a publica filmulețe pe canalul de Youtube al prietenului ei, Andy, la care acum devenise parteneră, publică și o carte și devine extrem de bogată.

De unde le desconsidera, April începe să devină obsedată și dependentă de rețetele sociale, de reacțiile fanilor care o fac să se simtă cineva. Însă viața ei personală devine un dezastru. Devine foarte egoistă, individualistă, ”calcând” pe cadavre din dorința de a fi ea prima care descoperă cine sunt și de unde vin acești roboți și ce e cu acel vis pe care se pare că toată lumea îl are și în care fiecare are de rezolvat o enigmă.

Va reuși April de una singură să rezolve aceste mistere? Va reuși ea să-și dea seama până nu e prea târziu că dorința de a fi celebră e dezastruoasă? Va reuși să lucreze în echipă pentru a dezlega misterele așa cum sugerează roboții veniți cine știe de unde? Ce se va întâmpla cu ea în final și dacă va mai putea ea să repare ceva din ce relațiile pe care le-a stricat din dorința de a deveni faimoasă vei descoperi singur când vei citi cartea.

Părerea mea despre Un lucru absolut remarcabil

Romanul lui Hank Green, deși, poate la prima vedere nu pare unul wow, pe mine m-a impresionat foarte mult, drept pentru care i-am dat 5 steluțe pe Goodreads. Mi-a plăcut foarte mult combinația asta de Science Fiction cu roman de actualitate.

Carlii reprezintă doar un motiv, ambalajul în care Hank Green împachetează o poveste cât se poate de actuală și care nu se referă doar la un singur om, sau gen de persoana. April May e în fiecare dintre noi. E și în mine, și în tine dar mai ales, cred, în cei mici pe care ajungem, fără voie să-i creștem sub lumina reflectoarelor din Social Media.

April May reprezintă slăbiciunea noastră umană, dorința care există în fiecare dintre noi de a deveni vedete, de a fi cineva, de a salva lumea de la ceva. Așa că nu ai cum să nu o iubești pe April May în toată imperfecțiune ei pentru că Hank Green a făcut din ea un simbol. April May este simbolul a ceea ce noi suntem azi, a ceea ce am devenit, a ceea ce puterea, fascinația reprezentată de prezența pe conturile de socializare o reprezintă.

Este foarte greu de vorbit despre Un lucru absolut remarcabil. Este o carte care trebuie citită și nu discutată. Un roman care te pune pe gânduri atât prin intrigă cât și prin personajul ei principal, April May.

Vă recomand s-o citiți pentru că aveți ce învăța din ea și sper că după lectura ei să vedeți cu alți ochi necesitatea/dorința prezenței pe conturile de socializare dar mai ales realitatea de dincolo de această himeră virtuală.

Cartea Un lucru absolut remarcabil o puteți cumpăra comandând-o direct de la editură sau de la marile librării online – vezi AICI sau AICI.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Un lucru absolut remarcabil – Hank Green ⋆ Rândurile Evei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.