un râu lung și luminos

Un râu lung și luminos – Liz Moore (recenzie)

Un râu lung și luminos – Liz Moore (recenzie)

Un râu lung și luminos, cartea scrisă de Liz Moore a fost tradusă și publicată la noi, la editura Corint, în colecția Leda Bazaarthriller. Cum până acum tot ce am citit din această colecție mi-a lăsat o bună impresie nu am mai stat pe gânduri și mi-am comandat-o și pe aceasta.

După descrierea care apare pe coperta IV am avut impresie că este vorba despre un thriller polițist. Și da, este și acest gen de roman însă e mai mult de atât. Este și despre drama familială, despre legătura sensibilă dintre două surori, despre lumea celor dependeți de droguri, despre trăirile unei mame care este nevoită sp-și crească singură copilul. Cu alte cuvinte este o carte complexă care nu are cum să nu te sensibilizeze.

un râu lung și luminos

Nu te aștepta la un thriller alert în care focusul este pus pe investigația unui caz.  Un râu lung și luminos este mai mult de atât. Povestea alternează prezentul cu trecutul și ne ajută să  înțelegem complexitatea relației dintre două surori care au ales drumuri diferite în viață. Opuse, chiar.

Mickey și Kacey sunt două surori care cresc de mici fără mamă. Prima este polițistă, a doua o dependentă de droguri care ajunge să facă și prostituție. Mickey, cea mai mare dintre surori a avut ambiția, de mică, să lupte pentru a ieși din mediul deloc favorabil în care a crescut.

Kacey, sora mai mică nu a dat însă dovadă de aceeași ambiție și, de adolescentă o ia pe căi greșite devenind dependentă de droguri, punându-și viața în pericol de multe ori. Pentru a face rost de doza necesară pentru a nu intra în sevraj, Kacey ajunge să-și ducă traiul pe străzi. Aceleași străzi pe care Mickey, ajunsă să se angajeze în poliție, își face rondul.

Cele două surori, rămase de mici fără mamă, sunt crescute de o bunică mereu morocănoasă, tatăl fiind absent din viața lor cu desăvârșire. Această situație familială o întărește și o ambiționează pe Mickey însă o dărâmă pe Kacey care se simte cumva abandonată și de Mickey datorită dorinței și tenacițății de care aceasta dă dovadă.

Deși viața lor o ia pe drumuri separate și total opuse, Mickey se simte cumva datoare să aibă grijă de surioara ei mai mică chiar și acum când ea e polițistă și Kacey delicventă. Așa că, atunci când află că aceasta a dispărut, Mickey face tot posibilul să afle ce s-a întâmplat și dacă aceasta mai este sau nu în viață.

În demersul ei de a o găsi, Mickey ajunge să-și pună în pericol nu doar slujba pentru care a muncit mult să o obțină și prin aceasta mica ei stabilitate financiară dar chiar și viața copilului ei de 5 ani pe care îl iubește enorm.

Romanul lui Liz Moore este unul voluminos. Are 576 de pagini însă stilul autoarei este unul care te farmecă încă de la început. Deși combină capitolele în care ne duce în trecutul celor două femei cu prezentul atât de lipsit de certitudine, romanul se citește repede. Liz Moore știe să dozeze foarte bine acest du-te vino între trecut și prezent așa încât face din Un râu lung și luminos un thriller polițist alert, pe care îl citești cu plăcere.

Tu l-ai citit? Cum ți s-a părut?

3 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.