valea fermecată

Valea Fermecată – Trilogia Ahkisului (volumul II) – Conan Reed

Valea Fermecată – Trilogia Ahkisului (volumul II) (recenzie)
autor Conan Reed, Editura Libris Editorial, Brașov 2020

După ce Conan Reed (pseudonim literar, pe numele lui adevărat Valentin Flandorfer) a debutat cu Scutul focului, în seria propusă intitulată trilogia Ahkisului, iată că acum autorul ne supune atenției și Valea Fermecată, adică volumul al doilea.

Seria de cărți din această trilogie aparține genului literar numit fantasy, mai precis clean fantasy, pe care acest scriitor german născut și crescut în România, dar care trăiește acum în Germania, încearcă alături de alți scriitori, să-l impună opiniei publicevalea fermecată

Nu este vorba însă despre cărți adresate categoriei young adult, deși chiar și adulții ar putea să se delecteze cu aceste povești, ci despre cărți adresate chiar copiilor cu vârsta de peste 8 ani.

Despre ce se povestește în Valea Fermecată

În Valea Fermecată, bunicul Alex continuă povestea întreruptă la finalul primului volum, Scutul Focului de data asta povestind-o nu doar lui Darian ci și lui Maxi, verișorul acestuia, ”depănând” amintiri imaginare de pe vremea când el era copil și ar fi avut parte de călătorii fantastice pe un alt tărâm.

Cu ajutorul unei brățări fermecate pe care o descoperă întâmplător, sau poate că este condus să o descopere, ahkis-ul adică, Alex poate să se teleporteze într-o altă lume, unde este instruit în arta magiei și vrăjitoriei. Pe noul tărâm va fi cunoscut sub numele Alex Tah Rupert, magician al Primului Tah din Bathan, al gradului întâi, al primei trepte, un vrăjitor destul de bun în domeniul puțin cunoscut nouă, cel al vrăjitorilor. 🙂

Rupert va fi instruit să se folosească de extraordinarele lui puteri doar pentru a face bine. Pe întreg parcursul cărților din trilogie, el se va strădui din răsputeri să rămână de partea binelui și să nu utilizeze magia neagră, care era puternică și tentantă.

Așadar, Alex Tah Rupert, împreună cu devotații săi prieteni, Prințul Patar, Cavalerul Barian și soldatul-copac Erun, părăsesc ținutul Bathan și ajung într-un loc unde par să fie deocamdată în siguranță și anume în Albun. Însă scopul lor principal era să-l ajute pe regele Alb să-și recâștige tronul Bathan-ului, cei fusese furat de regele Negru.

Peripețiile încep de-a lungul unui râu cu pești ciudați, care le dau puteri și halucinații și se continuă apoi cu un nor albastru ciudat care-i urmărește cu îndârjire, ca să le afle toate mișcările. Era destul de clar că vor fi căutați de aliații regelui Negru.

Ei mai ajung apoi și la o adunare a vrăjitorilor (tahilor), pentru ca apoi muntele furtunii să-i supună la grele încercări. Povestea fascinantă se continuă cu multe alte întâmplări care îl vor reține pe cei mici în fața cărții și îi vor fi conduși cu măiestrie de către imaginația autorului pe tărâmul fermecat al basmelor.

Despre autor

Conan Reed (Valentin Flandorfer adică) este un german care s-a născut, a crescut și a fost educat în prima parte a vieții în România. Pentru el limba română a devenit o a doua natură, pe lângă limba germană, cea învățată în familie. Drept urmare el a citit și a fost fascinat de frumusețea basmelor românești, după ce la vârste mai fragede îi fuseseră spuse de părinți și bunici. Basmele românești, alături de cele germane, l-au inspirat apoi în scrierile sale. El însuși a recunoscut acest fapt în interviurile pe care le-a acordat diverselor publicații de-a lungul timpului.

Ce mi-a plăcut mie la această carte

Nu numai la Valea Fermecată, dar și la Scutul Focului, mi-au plăcut aventurile povestite cu foarte mult talent și extrem de multă imaginație, într-un stil foarte frumos și foarte plăcut pentru cititor. Autorul parcă își alege cu foarte mare grijă cuvintele, căutând să transmită mesajul într-o formă impecabilă.

Dialogurile dintre personaje sunt savuroase, dar și clare, concise în același timp. Textul este foarte ușor de citit de către un copil, dar și de către un adult deopotrivă, deoarece are acea limpezime care-l fac ușor de înțeles. În același timp am simțit și poezia de dincolo de cuvinte. Conan Reed știe să farmece cititorul prin modul său atât de elegant de a descrie tărâmuri de basm imaginare.

Stilul numit clean fantasy urmărește să-i învețe pe copii să evite confruntările violente, să înțeleagă că de cele mai multe ori conflictele se pot rezolva pașnic și că violența nu are ce căuta în relațiile dintre oameni. Este un stil care și-ar dori să contracareze valul irațional de violență prezent în mai toate producțiile: de la desenele animate pentru copii, la filmele pentru tineri și/sau adulți, de la cărțile destinate celor mici și până la romanele polițiste, de aventuri și de spionaj, violența este (aproape) omniprezentă. Poate că de aceea violența a ajuns și în școli, dar și în familii, fiind repede adoptată pentru a rezolva orice fel de dispută.

Mai există și alți scriitori care au aderat la acest stil și ne bucurăm că autorii încep să aibă mare grijă cu ceea ce oferă copiilor.

Valea Fermecată, dar și Scutul focului, primul volul al trilogiei pot fi comandate de la Libris (vezi aici) sau din magazinul online pe care autorul îl are deschis pe pagina de Facebook – VEZI AICI.

Avem și un concurs în desfașurare pe pagina de Facebook

click AICI

Dacă vă înscrieți, puteți câștiga un exemplar din acest volum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.