viitorul minții umane

Viitorul minții umane – Michio Kaku (recenzie)

Viitorul minții umane – autor Michio Kaku, Editura Trei, București 2016,
traducere din limba engleză de Constantin Dumitru-Palcus.
Cu subtitlul O investigație științifică pentru înțelegerea și îmbunătățirea capacității minții.

Probabil numele autorului cărții o să surprindă pe unii sau o să stârnească zâmbete pe fața altora, dar după o căutare pe internet (wikipedia de exemplu), o imagine a simpaticului domn vă va face să exclamați ceva de genul „ooo, dar îl știu bine pe tipul astă”. Și asta pentru că „tipul ăsta” este unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni din lume.

Succesul lui se datorează faptului că a scris destule cărți de popularizare, dar mai ales faptului că a apărut în multe emisiuni la multe posturi de televiziune foarte cunoscute: BBC, Discovery Channel, History Channel sau Science Channel.viitorul minții umane

Michio Kaku este fizician american de origine japoneză, născut și educat în SUA. Este deci un „produs” american veritabil, cu origini japoneze. Cu studii științifice la universități celebre, cu lucrări serioase publicate și cu cărți de succes, este clar că Michio este o somitate în domeniul științei în general, nu doar al fizicii.

Cu toate acestea în minte m-am apucat de citit cartea Viitorul minții umane, așteptându-mă să aflu lucruri foarte interesante, dar mai ales foarte bine argumentate. Și nu m-am înșelat, pentru că lucrarea acestuia este plină de cam tot ceea ce se știe și este în studiu la ora actuală despre creierul omului, considerat de mulți a fi cea mai avansată formă de organizare a materiei din universul cunoscut.

Ca orice fizician adevărat, Michio Kaku ne prezintă la început aparatura cu care a fost posibilă în ultimul timp explorarea interiorului creierului. Se arată care sunt principiile după care aceasta funcționează și ce anume poate să pună în evidență. Care sunt aparatele în cauză? Să le enumerăm doar, fără a intre în detalii constructive: aparatura RMN (rezonanță magnetică nucleară), scanările EEG (electroencefalogramă), scanările PET (tomografie cu emisie de pozitroni), scanerul electromagnetic trans-cranian și în fine optogenetica.

Desigur, fiind un spirit critic, autorul prezintă și punctele slabe ale fiecărui aparat în parte, adică arată ce nu poate acesta să facă. În felul acesta suntem pregătiți pentru ceea ce urmează în carte. Eu am reținut că aparatura RMN este cea mai „grozavă”, dar și cea mai scumpă, un sistem de acest tip ajungând să coste milioane de dolari. Am înțeles astfel și de ce pentru alte investigații clinice la un RMN trebuie să te programezi cu mult timp înainte, pentru că la noi în țară sunt puține aparate de acest tip și puțini specialiști care să le utilizeze.

Un capitol care m-a atras și m-a frapat este intitulat Conștiința – punctul de vedere al unui fizician, deoarece fizician sunt și eu. Conștiința i-a intrigat pe oameni de mii de ani. Diverși gânditori, filozofi, oameni de știință și-au pus problema conștiinței de-a lungul secolelor și în toate părțile lumii.

Modurile în care aceștia au pus problema și au încercat să o „rezolve” au dat naștere diverselor curente de gândire și filosofice, dar și religioase. Michio Kaku abordează însă acest subiect ca un savant specializat în științe exacte. El caută fapte, dovezi clare.

Am aflat că există trei (plus unu) niveluri de conștiință în lumea vie.

-Nivelul zero este specific plantelor și are ca parametru lumina soarelui și temperatura.

-Nivelul unu este cel „reptilian”, spațiul fiind parametrul dominant. Despre trunchiul cerebral (creierul „reptilian”) se discută de altfel în carte, acolo unde se prezintă structura și alcătuirea creierului.

-Nivelul doi de conștiință este specific mamiferelor, iar parametrul este reprezentat de relațiile sociale. Apare la creierul mamiferelor sistemul limbic, o evoluție evidentă față de reptile.

-În fine, al treilea nivel de conștiință este specific oamenilor și are ca parametru timpul (prevederea viitorului). La oameni apare cortexul prefrontal, acea parte a creierului care este specifică doar oamenilor și care răspunde de tot ceea ce înseamnă gândire rațională.

Telepatia vă intrigă, vă fascinează. Puteți citi și despre telepatie în carte, pentru că acestui subiect îi este destinat un capitol. Deși eu mă îndoiam de telepatie și autorul la fel înainte să o studieze, am aflat că totuși aceasta există și este studiată la modul serios în universități mari din lume.

Dar am mai înțeles că unii „magicieni” fac doar trucuri de spectacol cu care pot să „păcălească” publicul spectator și că nu stăpânesc comunicarea telepatică. Acum însă, în puternice centre de cercetare și numai cu ajutorul aparaturii moderne, s-a putut ajunge la o „citire” rudimentară a gândurilor și la transmiterea acestora la distanță.

Însă „gândurile” pot fi „citite” mult mai exact de micro-electrozi fixați în diferite regiuni ale creierului. La ce se folosesc deja? Păi pot să ajute persoane bolnave sau cu dizabilități să comande cu ajutorul propriului creier diverse dispozitive menite să-i ajute, cum ar fi proteze dotate cu servomecanisme.

Astfel și cineva paralizat se va putea mișca într-un viitor destul de apropiat, ajutat desigur de înalta tehnologie. Pentru că peste tot aceasta este necesară, sub forma unui microcip sau a unui computer, care să prelucreze mereu datele. Deocamdată fără microelectronică nu se poate.

Cercetătorii mai visează și la alte evoluții, cum ar fi tratarea bolilor mintale, după cunoașterea foarte detaliată a modului de funcționare a creierului, ale cărui „hărți” au fost deja alcătuite, dar care sunt mereu actualizate cu noi și noi detalii.

Și inteligența artificială este așteptată să își aducă aportul, iar viitorul poate fi bun, deși pot să apară și alte tipuri de probleme de tip moral. Michio Kaku atinge și acest subiect, care poate că ne provoacă și pe noi. Cât vom putea interveni în funcționarea creierului, cât ar fi bine să o facem și unde ar trebui să ne oprim.

Deocamdată știm destul de multe, dar încă nu știm destul de multe… despre fascinantul nostru creier. Iar dacă vei dori să afli și mai multe decât ceea ce am pomenit eu pe scurt în această prezentare a cărții Viitorul minții umane, te invit să o citești, pentru că este o lectură plăcută și plină de învățăminte!

3 comentarii publicate

  1. Interesantă postare ! Pentru cei interesați, le recomand să studieze experimentul celor două fante și concluziile ce se desprind din acest experiment (în varianta simplă sau în variantele mai complexe). Pe scurt, acest experiment pune în evidență manifestarea materiei atât ca și corp, cât și ca undă. În lipsa unui “observator”, materia se manifestă ca o undă de probabilități. Atunci când există un “observator”, materia se manifestă ca un corp. S-a constatat faptul că materia “știe” cu anticipație să se manifeste ca o undă sau ca un corp, chiar dacă decizia de a observa fenomenul este luată după ce materia a trecut deja de fantă. Asta înseamnă că, într-un fel materia, “știe” ce decizie va fi luată înainte ca decizia de prezennță sau absență a unui observator să fie luată efectiv. Oamenii de știință consideră că acest fenomen dovedește existența a ceea ce noi numim conștiință, conștiință care “știe” ce se va petrece înainte ca acel lucru să se petreacă efectiv. Pentru cineva care nu a studiat fenomenul, ceea ce am spus este greu de înțeles, dar le recomand celor care sunt interesați de natura conștiinței să cerceteze un pic acest subiect legat de fizica cuantică. Sper ca unora să le fie de folos acest comentariu.

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: