work and travel

Visul meu american cu ”Work and Travel”

”The American dream belongs to all of us” – Kamala Harris

„The American Dream”. Oare cine nu îl are, cine nu l-a avut măcar o dată în viață chiar dacă pentru câteva minute doar? Cine nu a visat să ajungă în „țara tuturor posibilităților” el sau măcar copiii lui? Eu nu fac excepție. Așa că „the American dream” a devenit și visul meu.

Când eram în ultimii ani de facultate am auzit de la colegii mei despre programul de schimb cultural international al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, cunoscut sub denumirea de Work and Travel. Acesta permite studenților de la zi să meargă în vacanța de vară în Statele Unite pentru a călători și a lucra în același timp.

Auzisem deopotrivă și păreri excelente despre experiențele pe care colegii meu le-au avut muncind și călătorind, dar și altele de genul „nu m-aș mai duce niciodată să lucrez acolo”. Fiecare cu norocul sau percepția lui.

Avantaje Work and Travel

De felul meu sunt organizat și optimist din fire așa că, atunci când trebuie să iau o decizie importantă îmi notez cam ce-aș avea de câștigat. La fel am procedat și acum.

Și-a mi-a ieși cam așa:

-mi-am zis că prea rău nu are cum să-mi fie să merg acolo la muncă. Sunt băiat pus de mic la treabă, că la noi în familie toată lumea muncește. Părinții mergeau la muncă de dimineață până seara iar noi copiii ajutam cât puteam la treburile gospodărești;

-sunt plătit mai bine decât în țară așa că, după ce achit datoriile făcute pentru program mai și pun un ban deoparte. Reușesc să „ridic” puțin povara financiară de pe „umerii” părinților, care fără să fie săraci, trebuiau totuși să fie foarte chibzuiți cu banii;

-încercarea de a mă întreține singur poate doar să ajute la maturizarea și „creșterea” mea ca viitor bărbat și cap de familie responsabil;

-călătoresc și văd locuri noi, întâlnesc oameni noi, iau contact cu o altă cultură și civilizație și îmi exersez engleza pe care am tot învățat-o de când eram mic;

-mai rămân cu niște amintiri frumoase despre care să-i pot povesti fiului meu când o fi să fie mare.

Trag linie, ies pe plus și mă decid imediat: apelez la o agenție specializată în așa ceva, adică la băieții de la CND Turism despre care am auzit că sunt profesioniști. Evit în felul asta foarte multe probleme și necazuri inerente care pot să apară atunci când nu știi exact ce trebuie să faci pentru a pleca într-o astfel de vacanță.vacante speciale cnd

Ca să ajungi în America nu te poți urca pur și simplu în avion și pleca. Iar ca să muncești acolo ai nevoie de un permis de muncă și o asigurare medicală pe toată perioada șederii. Iar cu astea te poate ajuta agenția.

Visam să am un job în California dar locurile de acolo se terminaseră și nu am mai avut nici o șansă să aplic. Însă cei din agenție au o ofertă variată și mi-au recomandat altceva. Nu puteam rata șansa de a vizita America aproape gratis (chiar dacă totuși munceam) așa că am acceptat propunerea lor, mi-am făcut bagajele și am plecat.

În America cu Work and Travel

Cât timp colegii „de bani gata” căutau oferte turistice ca să meargă să se distreze pe undeva, eu eram deja îmbarcat în avionul care mă traversa Oceanul Atlantic începându-mi astfel vacanța cu Work and Travel.

Odată ajuns în Houston (Texas), am fost cazat într-un fel de cămin împreună cu alți tineri din Turcia, Spania, Bulgaria, Slovacia, India, și Statele Unite ale Americii, participanți la program. Nu era prea luxos acolo, dar aveam o cameră mică doar pentru mine, aveam apă rece și apă caldă non-stop, o baie și o bucătărie pe palier, la opt camere. Dar cel mai important era că mă costa foarte puțin și era clar că aveam de unde să pun și un ban deoparte. Exact cum am gândit eu!

Ne-am împrietenit cu toții aproape instantaneu, iar la muncă totul a decurs bine. Am lucrat la început într-un depozit al companiei, care era un fel de depozit regional și trimitea marfă la toate magazinele lor din împrejurimi. Apoi am lucrat și într-un mall, la magazinul lor. Nu aveai timp să stai, mereu era ceva de făcut și treaba mergea bine doar pentru că toți și-o făceau conștiincioși pe a lor.

Vă pot povesti chiar și o pățanie amuzantă. În magazinul din mall am fost supus unei „presiuni” teribile de către cliente de sex feminin. Nu au fost deloc puține cele care îmi cereau cu tupeu să le ajut în cabina de probă ba ca să își încheie un sutien, ba ca să îmi dau cu părerea dacă le stau bine… chiloții.

Da, nu vă mint, americancele au un tupeu fantastic! Gândul că în țară aveam o prietenă minunată pe care o iubesc m-au făcut să rezist oricărei ispite, ba chiar să iau totul ca pe o glumă.

După ce am terminat cu munca am avut un timp la dispoziție să mai și călătoresc. Iar cum doream să mă întorc și cu ceva bani acasă am profitat de o ofertă făcută de un prieten american de a petrece două săptămâni în casa de vacanță a unor cunoștințe.florida miami

Așa că eu, cu alți 2 prieteni pe care mi i-am făcut acolo am mers lângă Miami în Florida, că tot nu era departe, unde ne-am distrat pe cinste și ne-am bucurat de soare și de apele calde ale Golfului Mexic.

Cel mai mult am învățat în State ce înseamnă munca făcută cu seriozitate și implicare. Apoi mi-am făcut prieteni și am intrat în contact cu alte culturi, iar cel mai mult m-a impresionat tot cultura americană. Ce-i a lor, e a lor!

Mă felicit și acum pentru deciza luată și când o fi pruncul meu mare o să-l sfătuiesc și pe el să plece într-o vacanță Work and Travel pentru că e o experiență care îți poate schimba viața.

Îndrăznește să visezi și visurile tale vor deveni realitate!

disclaimer:
acest articol, scris pentru proba 17 din cadrul concursului Superblog2018,
este o ficțiune inspirată din realitate.
Orice asemanarea cu persoane și fapte reale nu este întâmplătoare!

2 comentarii publicate

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Proba 17. Diverse generații, același vis american cu Vacanțe Speciale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.