Vrei să-ți faci un blog? Iată 3 lucruri de care ar trebui să ții cont
Este știut faptul că internetul a pătruns peste tot în viața economico-socială și nici nu s-ar mai putea acum concepe lumea fără el. Este adevărat și că acesta poate reprezenta pentru mulți un mare pericol, prin faptul că dacă nu ești puternic și hotărât te poate subjuga mintal și te poate face să pierzi timpul fără nici un folos real.
Pe de altă parte, pentru oamenii care știu ce vor, internetul este o uriașă bibliotecă virtuală pentru informare, o cale foarte eficientă de comunicare rapidă și o sursă de bani, pentru că da, există mulți oameni care câștigă bani muncind în domeniul tehnologiei informației folosind internetul.
Blogurile personale s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani din două motive clare: există oameni idealiști care vor să-și publice ideile și există oameni care vor să câștige și bani. Este mai bine pentru bloggeri să fie mânați în ceea ce fac de ambele motive, pentru că oricât ar fi de dezinteresați de partea materială, niște bani nu strică nimănui.
Dar hai să vedem în continuare de ce ar trebui să ții cont atunci când vrei să-ți faci un blog.
1.Fără doar și poate, trebuie să-ți placă să scrii. Scrisul nu este ușor. Copiii la școală suferă mult când sunt puși să facă o compunere, deoarece ei mai bine ar face cu totul altceva. Ca să scrii trebuie să ai și o minimă cultură generală, ca să-ți vină ușor ideile și cuvintele. Iar cuvintele îți vin mai ușor și dacă ai citit mult, adică dacă în prealabil te-ai antrenat pe „tărâmul” lor și le cunoști, le stăpânești.
Nu există o singură profesie care ar fi bună pentru tine ca să fii blogger, adică nu trebuie să fii neapărat absolvent al unei facultăți de litere. Poți avea și pregătire tehnică, sau poți nici măcar să nu ai studii superioare, dacă îți place să scrii și scrii corect. Asta e foarte important, să nu scrii cu greșeli de gramatică, pentru că nu vei prezenta încredere și în consecință nu vei avea cititori, nici mulți, nici serioși.
2.Nu o să-ți poți face propriul tău blog dacă nu îi dai un nume, iar pentru asta trebuie ca numele respectiv să îl alegi în așa fel încât să fie reprezentativ pentru ceea ce vrei să transmiți oamenilor prin articolele tale. În plus, același nume ar trebui să fie „liber”, adică să nu-l folosească deja altcineva. Pentru asta ai nevoie de un domeniu, adică de un nume oficial, înregistrat. Și, ideal ar fi, pentru că suntem în Romania, domeniul pentru care înregistrezi numele să fie de la noi, adică cu acel ”.ro” în coadă.
Pentru o înregistrare domeniu .ro simplă și sigură trebuie să iei legătura cu cei care pot face asta și care au și dreptul să o facă. Nu este ca la piața, unde unii strigă cât pot de tare ca să-și vândă marfa. Internetul este reglementat prin legi de funcționare foarte clare, mult mai clare chiar decât legile unei țări, pentru că legile internetului sunt internaționale, respectate de toți din toată lumea, că altfel nu se poate. Așa că înregistrează-ți domeniul doar la cei care au dovedit până acum și dovedesc în continuare maximă seriozitate.
3.Deși se spune că internetul reprezintă lumea virtuală, această sintagmă este doar un mod de a spune ceva, cu sensul mai mult că nu poți să-l „atingi”. Dar de fapt internetul este o lume foarte reală, pentru că tot ce există pe el înseamnă computere, servere, conexiuni prin fire sau prin unde electromagnetice. Și blogul tău trebuie să existe undeva, pe un server sigur, așa că ai nevoie de un host la fel de sigur. Adică toată informația de pe blogul tău, tot ce ai scris și ai pus acolo, trebuie „găzduit” undeva (host=gazdă).
Nu va fi găzduit pe propriul tău computer de acasă, pentru că acesta nu este un server, adică un computer foarte puternic ce funcționează non-stop, 24 de ore din 24 și 7 zile din 7 și care este „legat” mereu la rețeaua de internet a lumii. Tu acasă, pe computerul tău, vei scrie tot ce vrei, dar mai apoi informația va ajunge în computerul gazdă, unde va rămâne pentru a fi accesibilă la orice oră, oricui din lume care îți vizitează blogul.
Pentru serviciile de la punctele 2 și 3 va trebui desigur să plătești, dar prețurile pentru un an de rezervare domeniu sau de găzduire sunt accesibile oricui. Nu trebuie să fii o mare firmă ca să le poți plăti. Poți și tu să faci asta numai că va trebui doar dai ceva deoparte din banii de buzunar. Nu este foarte greu de făcut un blog, iar dacă îți place, vei reuși cu siguranță. Mult succes!
sursă foto: StockSnap de la Pixabay
Lasă un răspuns