Zvon de final de an scolar

Astazi au avut loc festivitatile de premiere la ambele clase. Din fericire, nu s-au suprapus si am reusit sa fiu alaturi de ambii copii. Imi place cand totul este clar si se desfasoara la timp. Asta sunt eu! Ce sa fac!?! Intai am fost la Andrei si ne-am bucurat de finalul de an scolar. A fost un an lung si plin de informatii, de elemente interesante. In timp ce Andrei si tati au mers in clasa pentru a servi ceva alaturi de ceilalti, eu am mers cu Daria la festivitate. Frumos si rapid, la obiect. Copiii s-au bucurat ca au primit diplomele.

Si ajungem la …zvon! Spre final una dintre prietenele Dariei le-a spus fetitelor ca in toamna lucrurile se vor schimba. Exista un zvon conform caruia vor mai veni copii in scoala si cele doua clase se vor transforma in trei! Nu doar atat…se pare ca vor fi repartizati in functie de note si diplome asa ca e posibil ca Daria si prietenele ei sa se afle la a V-a A alaturi de copiii care au note similare.

Sunt curioasa daca e asa. Dupa cum stiti, Daria este competitiva. Problema este ca, daca ea simte/considera ca nu are de ce sa munceasca prea mult, nici nu se straduie pe masura. Adica invata, ia nota maxima, nu e problema. Dar nu face nimic suplimentar, nu se documenteaza in plus. Sa zicem ca era distractiv cand era in competitie cu alti copii si cauta singura materiale documentare pentru a afla informatii despre un subiect care o interesa. Nu e distractiv daca vorbeste doar despre jocuri, tableta, pisici si catei. Adica o fi distractiv pentru moment…dar pe termen lung…Eu prefer sa o vad ca ii place ceva, sa o vad ca studiaza un subiect oricat ar fi el de ciudat. De ce? Pentru ca asa stiu ca informatiile ii raman in cap, ca o pot ajuta in viitor.

In fine…..acum vom vedea ce va fi. Daca e ceva ce am invatat in acest an scolar este ca nu trebuie sa ma stresez. Lucrurile s-au asezat asa cum trebuie in acest an chiar daca eu m-am stresat ori nu. Ele s-au asezat cum nici nu m-am asteptat, dar s-au asezat cum trebuie!

Momentan ne vom bucura de vacanta! 

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

5 comentarii publicate

 1. La noi se merge, din cate am inteles, pe continuarea in aceeasi formula, ceea ce mi se pare ok, chiar daca performantele difera. Eu consider competitia intre copii si ambitia o atitudine prea putin constructiva.Important este ca fiecare sa inregistreze progrese si sa incerce sa concureze cu el insusi, sa evolueze si sa fie in fiecare zi un pic mai bun decat in cea precedenta. Este, bineinteles, doar parerea mea. Altminteri, se va crea foarte multa presiune in timp pe copil si la un moment dat se va razvrati, daca nu o face dintr-o dorinta autentica de evolutie personala.

  • Ana, la Daria si la alti copii ca ea daca nu exista un pic de competitie, iar invatatoarea e draguta si moale, copiii nu se mai preocupa prea mult sa invete sau mai bine spus sa acumuleze informatiile care le sunt necesare si in anii urmatori.
   Eu nu pun accent pe concursuri si competitie dusa la extrem, dar o cunosc pe Daria si stiu ca, daca grupul din care face parte e slab, se va simti bine in pielea ei, nu va depune niciun efort decat minim ca sa se asigure ca e o idee mai sus decat acei copii si gata.
   Daca as fi pus presiune pe ea, nu ar mai vrut sa mearga la scoala si sigur nu ar fi fost atat de insistenta sa se intalneasca cu colegii de cate ori ar avea ocazia.
   Anul acesta nu am pus deloc accent pe note, nici pe lucrul in plus (cu mici exceptii notabile in decursul unui an scolar) pentru ca am vrut sa vad ce fac ei fara sa zic eu. Am vazut ca merge cu toate ca au avut multe informatii de asimilat, mai ales la clasa lui Andrei.
   Nu sunt tocmai eu genul de parinte care sa ii impinga sa mearga la competitii, la concursuri, sa ii certe ca au luat B sau -Fb.Dar ma intereseaza de ce au luat acea nota. Inseamna ca nu au inteles ceva.
   Din punctul meu de vedere, cunostintele acumulate in fiecare an scolar sunt precum niste caramizi…daca au fundatie buna, se ridica un zid de cunostinte, daca zidul e trainic se ridica o camera de informatii, daca camera e rezistenta, se poate construi o casa. De aici va fi treaba lor ce vor sa faca in viata. Nu merg pe principiul…lasa ca merge si asa. Ajungi la 18 ani vor putea sa isi dea seama in ce directie sa mearga, dar nu o vor putea face daca nu vor avea informatiile si cunostintele necesare.
   Nu ai cum sa cladesti ceva daca nu exista o baza, o fundatie.
   Cati copii dau acum bacul si sunt varza?
   Cati copii dau acum bacul si deja stiu ce vor sa faca mai departe?
   Unii vor sa urmeze o facultate, altii merg direct sa munceasca.
   Fiecare in functie de nivelul si dorinta lui de a merge mai departe.

   • Absolut, eu sunt total pentru educatie cat mai buna si temeinica. In niciun caz nu zic ca trebuie lasati copiii de capul lor, mai ales acum, cand sunt mici. Ma refer doar ca baza educatiei trebuie sa fie cunoasterea si nu competitia. Bineinteles, fiecare copil este diferit si reactioneaza la stimuli diferiti. Stiu ca pui mare pret pe educatie, la fel si eu, in stilul meu. 🙂

 2. De obicei se micsoreaza numarul de clase, cel putin a fost unde facut primara Andrei al meu. Cred ca daca intra intr-o clasa cu elevi foarte buni va fi o competitie intre elevi si cei ambitiosi vor invata mai mult.

  • Da, una dintre mamici spunea ca de obicei sunt 3-4 clase incepand cu a V-a, nu 2 cum sunt acum. E mai bine daca se micsoreaza numarul de elevi pentru ca au sanse sa inteleaga mai bine ce li se preda. Si nici profesorii nu se chinuie asa tare sa se faca intelesi.
   Plus…daca s-ar tine cont de nivelul lor de pregatire ar fi tare bine. Intr-un fel se preda la o clasa cu elevi care inteleg la nivel mai ridicat si altfel se preda la o clasa mixta. La Daria la clasa au fost 3 nivele de notare si diferentele intre copii sunt mai mult decat clare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.