Învaţă-l să facă la oliţă în 7 zile (Gina Ford) – ed.Corint

Vineri seara am participat la o conferinţă despre recoltarea celulor stem şi necesitatea acestei prelevări. Cu această ocazie, am primit şi o carte de la editura Corint scrisă de autoarea britanică Gina Ford – „Învaţă-l să facă la oliţă în 7 zile”.

Iniţial, sincer, am crezut că voi găsi în carte taman ideile tâmpite preconcepute pe care le-am auzit şi eu când îi învăţam pe Daria şi Andrei să stea la oliţă…..de genul…eu l-am pus pe băiatul meu la 6 luni pe oliţă şi de atunci nu am avut nicio problema ….bla-bla-bla!

În fine….bănuiesc că toate mamele au auzit astfel de istorii şi ştiu pe propria piele ce frustrant este din multe puncte de vedere.

Deşi nu mai e cazul la noi, am decis să arunc o privire pe carte tocmai pentru că sunt o persoană tare curioasă 😀

Şi……primele fraze care mi-au atras atenţia au fost taman pe placul meu dat fiind că aceasta este şi filosofia mea de….viaţă…. dacă vreţi să o numim aşa….Pe scurt: fiecare copil are propriul nivel de dezvoltare. Nu trebuie făcute comparaţii, ci găsiţi numitorii comuni, acei factori care vă ajută să înţelegeţi când este momentul potrivit pentru copilul dvs. să facă un pas ori altul indiferent că vorbim despre oliţă, ţinerea unui creion în mânuţă, primii paşi etc.

Cartea este scrisă într-un stil simplu, la obiect (există şi studii de caz/exemple care să vă ajute să înţelegeţi mai bine explicaţiile) care ajută fiecare părinte ori adult responsabil de copil…

  • să înţeleagă când este momentul potrivit să înceapă aşezarea la oliţă,

  • să îl înveţe pe copil să îşi controleze sfincterele (autoarea consideră că vârsta potrivită este între 1 an şi 6 luni – 2 ani),

  • să înveţe să se îmbrace/dezbrace ( excelent argument! degeaba ştie că vrea să îşi facă nevoile dacă nu reuşeşte să se dezbrace singur pentru că apar accidente în mod invariabil şi de aici şi destul frustrări atât ale copilului, cât şi ale părintelui),

  • să îi explice copilului ce înseamnă oliţă şi despre ce este vorba pas cu pas

Sincer, vă spun, la noi a fost diferit….Daria a învăţat să facă la oliţă ….iar Andrei a învăţat să facă direct la toaletă cu reductor pus la colac (nu stătea bine pe oliţă şi mai mult apăreau accidente când se uda aşa că am trecut la pasul următor şi am rezolvat mai bine problema, fără atâtea frustrări).

Aşa cum spune şi autoarea, tot mama (ori adultul care se ocupă de copil) îşi dă seama când este momentul potrivit să înceapă….antrenamentul la oliţă 😀 …şi asta pentru că, stând mereu cu cel mic, ajunge să îl cunoască destul de bine şi să îşi dea seama când e momentul să îşi facă nevoile.

Indiferent cum se desfăşoară lucrurile, nu uitaţi că fiecare copil are propriul nivel de dezvoltare, propriul ritm de învăţare a lucrurilor. Nu faceţi comparaţii cu ce face copilul vecinei/verişoarei etc pentru că nu e cazul.

 

 

Despre Antoaneta 2257 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

2 comentarii publicate

  1. Pe moment, am vazut titlul si m-am blocat :))) Mai ales ca creste nervu’-n mine de fiecare cand aud titluri din astea, de dresaj (eu asa le-am botezat). Am citit insa articolul si m-am linistit nitel. Chiar daca eu cred ca-i mai sanatos in general sa nu citesti din astea ci sa-ti lasi copilul in ritmul lui… Dar in acelasi timp, cartea asta nu-i pentru cei ce stiu ce sa faca ci pentru cei ce nu stiu 🙂

    • 🙂 )))) Alexandra, sa stii ca si eu am alergie la astfel de carti 😀 , dar recunosc sincer ca aceasta carte mi-ar fi fost utila macar pentru a ma calma dupa toate „discutiile” cu „doamnele” in varsta din jurul meu care imi dadeau sfaturi peste sfaturi, imi spuneau tot felul de povesti de adormit…parintii 🙂 )))
      La noi nici diversificare nu s-a facut conform sfaturilor si sugestiilor, ci potrivit dorintelor copiilor si modului meu de a gandi (eu am preferat sa incep cu dovlecelul pasat, nu cu fructe, nu cu sucul crud de la legume) si este foarte bine pentru amandoi ; acum sunt mari si mananca cam tot ce vor, fara a face figuri la legume ori la fructe (bine, fiecare are preferintele lui si nu coincid cam deloc, dar asta e…..nu se aseamana om cu om 😉 )

Parerea ta/Your opinion

Translate into your language »
Page generated in 2,161 seconds. Stats plugin by www.blog.ca
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: